A tej élet, erő egészség
NyomtatásMindenki ismeri a mondást, mi szerint a tej élet, erő egészség.
Igen nagy a vita az egyes emberek között, hogy igyunk e tejet, fogyasszunk e tejtermékeket e vagy sem! Míg a dietetikusok, és orvosok a táplálkozástudomány alapján egyértelműen a tejfogyasztást javasolják (kivétel a tejfehérje allergiások, és a galaktozémiások esetében), addig különféle áltudományos magyarázatokkal „alátámasztva” a celebségre, hírnévre törekvők erőteljesen ellenzik.
Vajon mi történne azokkal az emberekkel, akik számára a tej (és a néha a tehén vér) fogyasztása az egyik alapvető élelmiszer (észak-kenyai szamburu törzs), ha most azonnal abbahagynák a tejfogyasztást? Milyen alternatívát tudnának számukra nyújtani, amit nem kell frissen tartani, folyamatosan rendelkezésre áll, és bármikor hozzáférhető, a fent említett áltudósok?
Mi is a tej valójában?
A tej tulajdonképpen a nőstény emlős tejmirigyeinek váladéka, amely egyben az utódok első tápláléka. Hazánkban a tej elsősorban a tehén-, kecske-, juhtejet jelenti, de természetesen jó néhány állat teje fogyasztható az ember számra, így a szamár, ló, teve, bivaly teje is.
A szóhasználat köznapi értelmezése szerint a „tej” mindig a tehéntejét jelenti. Ha más állat tejéről van szó, akkor azt mindig fel kell tüntetni, pl.: kecsketej, bivalytej, juhtej stb.
Élelmiszerkönyv szerint: 2-51 számú irányelv
A termelői nyers-tej olyan termék, amelyet egy vagy több tehéntől, juhtól vagy kecskétől rendszeres, teljes kifejéssel nyernek, amelyet nem melegítettek 40 °C hőmérséklet fölé vagy nem részesítettek ezzel egyenértékű más kezelésben, továbbá amelyből semmit nem vontak el, és amelyhez semmit nem adtak hozzá.
A tej a legértékesebb élelmiszereink közé tartozik, mert tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyek a szervezet felépítéséhez és életben tartásához szükségesek. A tápanyagok könnyen emészthető alakban s az egészséges táplálkozáshoz szükséges kedvező arányban találhatók meg a tejben.
„Emészthetőbben” a tejről:
A tej összetétele:
A tej kémiai összetétele tág határok között ingadozik, mert több tényező befolyásolja, így a takarmányozás, az évszak, az egyedi sajátosságok stb.
- a zsírok, mely legnagyobb része a tejzsír (triglicerid), kisebb mennyiségben lipoidokat – lecitint, koleszterint – is tartalmaz, a tejzsír finom eloszlása miatt jól emészthető, könnyen felszívódik, a szervezetet kevésbé terheli, zsírtartalom alapján 1,5 %, 2,8% és 3,6%-os pasztőrözött tejek kerülnek forgalomba
- a fehérjék, főként a kazein található meg, a legértékesebb tápanyagfehérjéhez tartoznak, ezért a tej kiemelten fontos forrása az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, úgy nevezett esszenciális aminosavaknak
- a szénhidrátok közül, a tej legfontosabb szénhidrátja a tejcukor (laktóz), mely laktózintoleranciában szenvedők és a galaktozémiások számára nagy probléma forrása
- vitamintartalom:
- zsírban oldódó vitaminok közül az A-, D-, E- és K-vitamin
- vízben oldódók közül a B1-, B2-, B12-, C-vitamin, béta – karotin
- ásványi anyagok jelenléte:
- nátrium, kálium, kalcium, magnézium és sóik
- legfontosabbak a kalciumnak a foszforsavval képzett sói
- vas, mangán, cink, réz, molibdén, jód, fluor
A tej érzékszervi jellemzői:
- a tej színe fehér vagy sárgásfehér, a lefölözött tej kékesfehér árnyalatú
- a friss, nyers tej szagtalan, vagy enyhe pasztőrözésre jellemző szag érezhető
- íze tiszta, telt, a tejcukortól jellegzetesen enyhén édeskés
- állománya hígan folyó, egynemű, üledéktől mentes
A tej eltarthatósága:
- a fogyasztók számára biztonságos tejet kell biztosítani, ennek érdekében a tejüzembe bekerülő tejet kezelik:
- tisztítják
- beállítják a zsírtartalmát
- homogenizálják
- pasztőrözik
- hűtik
- adagolják.
A tisztítás során a tejbe kerülő idegen szilárd alkotórészeket centrifugák segítségével távolítják el. A tej fogyaszthatósági ideje ultrapasztőrözéssel növelhető, azaz a tejet nyomás alatt 2-8 másodpercig 140 C˚-ra hevítik, majd biztosítják az aszeptikus (steril körülmények közötti) további feldolgozást: a hűtést és a csomagolást.
A tejhibák lehetnek:
- szag- és íz hibák
- színhibák
- állományhibák
Tejet külsőleg?
Bár idáig csak a tejfogyasztásról tettünk említést nem árt arról is tudni, hogy a bőrünk számára, külsőleg miért hasznos a tej:
- pozitív hatása van ugyanis a tejnek, többek között segíti a bőr regenerálódását, gyorsabb osztódásra kényszeríti a sejteket
- tejes fürdő pedig bársonyossá teszi a bőrünket
- karikás szemünket is felüdíti, ha hideg tejbe mártott vattakorongot teszünk rá, és 10 percig pihentetjük
Tetszik, nem tetszik értékes élelmiszerünk a tej
hiszen:
- mindazokat a tápanyagokat, amelyekre az emberi szervezetnek feltétlenül szüksége van együttesen tartalmazza
- sőt, a benne lévő tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya is megfelelő az ember számára
- igen könnyebben emészthető
- alkalmas a gyerekek, az idősek, a betegek és a lábadozók táplálására.
Tejfehérje allergiások számára semmilyen állati tej sem javasolt, a növényi italok ugyan hasonlítanak a tejre, de még sem azok.
Laktózintolerancia esetében egyszerű és kényelmes megoldás a laktáz enzim használat!