Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A tej élet, erő egészség

Nyomtatás Nyomtatás
Tej: élet erő egészség. Laktózmentes tej is kapható.

A laktózérzékenyeknek nem szükséges lemondania a tejfogyasztásról!

Mindenki ismeri a mondást, mi szerint a tej élet, erő egészség.

Igen nagy a vita az egyes emberek között, hogy igyunk e tejet, fogyasszunk e tejtermékeket e vagy sem! Míg a dietetikusok, és orvosok a táplálkozástudomány alapján egyértelműen a tejfogyasztást javasolják (kivétel a tejfehérje allergiások, és a galaktozémiások esetében), addig különféle áltudományos magyarázatokkal „alátámasztva” a celebségre, hírnévre törekvők erőteljesen ellenzik.

Vajon mi történne azokkal az emberekkel, akik számára a tej (és a néha a tehén vér) fogyasztása az egyik alapvető élelmiszer (észak-kenyai szamburu törzs), ha most azonnal abbahagynák a tejfogyasztást? Milyen alternatívát tudnának számukra nyújtani, amit nem kell frissen tartani, folyamatosan rendelkezésre áll, és bármikor hozzáférhető, a fent említett áltudósok?

Mi is a tej valójában?

A tej tulajdonképpen a nőstény emlős tejmirigyeinek váladéka, amely egyben az utódok első tápláléka. Hazánkban a tej elsősorban a tehén-, kecske-, juhtejet jelenti, de természetesen jó néhány állat teje fogyasztható az ember számra, így a szamár, ló, teve, bivaly teje is.

A szóhasználat köznapi értelmezése szerint a „tej” mindig a tehéntejét jelenti. Ha más állat tejéről van szó, akkor azt mindig fel kell tüntetni, pl.: kecsketej, bivalytej, juhtej stb.

Élelmiszerkönyv szerint: 2-51 számú irányelv

A termelői nyers-tej olyan termék, amelyet egy vagy több tehéntől, juhtól vagy kecskétől rendszeres, teljes kifejéssel nyernek, amelyet nem melegítettek 40 °C hőmérséklet fölé vagy nem részesítettek ezzel egyenértékű más kezelésben, továbbá amelyből semmit nem vontak el, és amelyhez semmit nem adtak hozzá.

A tej a legértékesebb élelmiszereink közé tartozik, mert tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyek a szervezet felépítéséhez és életben tartásához szükségesek. A tápanyagok könnyen emészthető alakban s az egészséges táplálkozáshoz szükséges kedvező arányban találhatók meg a tejben.

„Emészthetőbben” a tejről:

A tej összetétele:

A tej kémiai összetétele tág határok között ingadozik, mert több tényező befolyásolja, így a takarmányozás, az évszak, az egyedi sajátosságok stb.

  • a zsírok, mely legnagyobb része a tejzsír (triglicerid), kisebb mennyiségben lipoidokat – lecitint, koleszterint – is tartalmaz, a tejzsír finom eloszlása miatt jól emészthető, könnyen felszívódik, a szervezetet kevésbé terheli, zsírtartalom alapján 1,5 %, 2,8% és 3,6%-os pasztőrözött tejek kerülnek forgalomba
  • a fehérjék, főként a kazein található meg, a legértékesebb tápanyagfehérjéhez tartoznak, ezért a tej kiemelten fontos forrása az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, úgy nevezett esszenciális aminosavaknak
  • a szénhidrátok közül, a tej legfontosabb szénhidrátja a tejcukor (laktóz), mely laktózintoleranciában szenvedők és a galaktozémiások számára nagy probléma forrása
  • vitamintartalom:
    • zsírban oldódó vitaminok közül az A-, D-, E- és K-vitamin
    • vízben oldódók közül a B1-, B2-, B12-, C-vitamin, béta – karotin
  • ásványi anyagok jelenléte:
    • nátrium, kálium, kalcium, magnézium és sóik
    • legfontosabbak a kalciumnak a foszforsavval képzett sói
    • vas, mangán, cink, réz, molibdén, jód, fluor

A tej érzékszervi jellemzői:

  • a tej színe fehér vagy sárgásfehér, a lefölözött tej kékesfehér árnyalatú
  • a friss, nyers tej szagtalan, vagy enyhe pasztőrözésre jellemző szag érezhető
  • íze tiszta, telt, a tejcukortól jellegzetesen enyhén édeskés
  • állománya hígan folyó, egynemű, üledéktől mentes

A tej eltarthatósága:

  • a fogyasztók számára biztonságos tejet kell biztosítani, ennek érdekében a tejüzembe bekerülő tejet kezelik:
    • tisztítják
    • beállítják a zsírtartalmát
    • homogenizálják
    • pasztőrözik
    • hűtik
    • adagolják.

A tisztítás során a tejbe kerülő idegen szilárd alkotórészeket centrifugák segítségével távolítják el. A tej fogyaszthatósági ideje ultrapasztőrözéssel növelhető, azaz a tejet nyomás alatt 2-8 másodpercig 140 C˚-ra hevítik, majd biztosítják az aszeptikus (steril körülmények közötti) további feldolgozást: a hűtést és a csomagolást.

A tejhibák lehetnek:

  • szag- és íz hibák
  • színhibák
  • állományhibák

Tejet külsőleg?

Bár idáig csak a tejfogyasztásról tettünk említést nem árt arról is tudni, hogy a bőrünk számára, külsőleg miért hasznos a tej:

  • pozitív hatása van ugyanis a tejnek, többek között segíti a bőr regenerálódását, gyorsabb osztódásra kényszeríti a sejteket
  • tejes fürdő pedig bársonyossá teszi a bőrünket
  • karikás szemünket is felüdíti, ha hideg tejbe mártott vattakorongot teszünk rá, és 10 percig pihentetjük

Tetszik, nem tetszik értékes élelmiszerünk a tej

hiszen:

  • mindazokat a tápanyagokat, amelyekre az emberi szervezetnek feltétlenül szüksége van együttesen tartalmazza
  • sőt, a benne lévő tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya is megfelelő az ember számára
  • igen könnyebben emészthető
  • alkalmas a gyerekek, az idősek, a betegek és a lábadozók táplálására.

Tejfehérje allergiások számára semmilyen állati tej sem javasolt, a növényi italok ugyan hasonlítanak a tejre, de még sem azok.

Laktózintolerancia esetében egyszerű és kényelmes megoldás a laktáz enzim használat!

 ,
ugrás az oldal tetejére