Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A tejsav és a laktózintolarencia. A tejsav nem okoz tüneteket.

Nyomtatás Nyomtatás

A tejsavat tartalmazó élelmiszer nem okozhat laktózérzékenységi tüneteketAz orvos válaszol rovatunkban már többen feltették a kérdést, hogy: A tejsav okozhat-e laktózérzékenységi tüneteket? Ezért pár gondolatot szedtünk össze a tejsavról.

Elsőként a legfontosabb:

A tejsav nem tartalmaz laktózt, így a tejsavat tartalmazó élelmiszer* sem okozhat laktózérzékenységi tüneteket.

* persze ha más laktóztartalmú összetevő nincs benne

Tehát a laktózérzékenyek fogyaszthatják a tejsavat tartalmazó, de egyébként laktózmentes ételeket, vagy laktáz enzimet fogyasztva a laktóztartalmú termékek mellé.

Maga a tejsav, színtelen (vagy sárgás), szagtalan, szerves kémiai vegyület, egy szerves sav, mely számos biokémiai folyamatban játszik szerepet. Kémiai képlete: CH3CHOHCOOH.

A tejsav széles körben elterjedt a természetben. Vízben és alkoholban is egyaránt oldódik.

Kis mennyiségű tejsav folyamatosan képződik a mi szervezetünkben is – főként az izomszövetben. Megerőltető, vagy szokatlan testmozgás során, tejsav halmozódhat fel a szervezetünkben, ilyenkor jelenik meg az úgy nevezett izomláz, mely pár nap alatt elmúlik.

A természetben a tejsav két formában fordul elő, melynek különböző fizikai tulajdonságai vannak.

  • Az egyik, az emberi szervezet által is termelt tejsav a rajta keresztülbocsátott polarizált fényt jobbra forgatja.
    Ezt a típust L (+) – jobbra forgató – tejsavnak nevezzük, ezt a szervezetünk gyorsan és könnyen feldolgozza.
  • A D (-) – balra forgató – tejsav ezzel szemben a polarizált fényt balra forgatja.
    Ezt a tejsavat az emberi szervezet először egy meghatározott enzim segítségével először L(+)- á alakítja, és csak utána tudja hasznosítani.
    Ha a csecsemők számára készítenek tápszert, akkor figyelembe kell venni, hogy ők még nem képesek a balra forgató tejsavat jobbra forgatóvá alakítani, így szigorú előírás, hogy a csecsemőtápszerekben csak az L(+) tejsav használható.

Mint mindent, a tejsavat is elő lehet állítani:

  • tejcukorból (laktóz) fermentálással állítható elő,
  • gyakran baktériumokkal állítják elő (pl. Lactobacillus delbueckii stb.).
  • a jobbra vagy a balra forgató típust, illetve esetenként a kettő egyenlő arányú keverékét állítják elő
  • kémiai reakciókkal szintetikusan is elő lehet állítani.

Tejsavat számos kereskedelmi célra is használjuk, táplálkozásban ízesítő és tartósítóként is

A tejsav e-száma: E270.

Tejsavat találhatunk számos élelmiszerben, mint savanyúságot szabályozó anyag vagy mint tartósítószer.

  • savregulátorként megtalálható, például a joghurtban
  • savanyúságokban, pl.: tejsavas erjesztéssel előállított savanyú-káposzta
  • 12%-s gyümölcstartalmú gyümölcsitalokban
  • 25-50% gyümölcstartalmú gyümölcsnektárokban
  • lekvárokban, dzsemekben
  • édességekben
  • desszertekben
  • hidegkonyhai készítmények
  • még sörökben is
Kép forrása: Wikipédia.

Fontos megjegyezni, hogy a tejsav az nem azonos a tejsavóval!

A hasonló név és hangzás miatt sokan összekeverik a két fogalmat. A TEJSAVÓ  (az ó betűn a hangsúly !) az magas laktóz tartalmú tejszármazék, amely ezért okozhat laktózérzékenységi tüneteket.
A tejsavó a túró és a sajtgyártás melléktermékeként keletkezik, amelyet sokféle késztermékben felhasználnak, így amibe tejsavó van az laktózt is tartalmaz.



Kapcsolódó bejegyzések:

Egészséges főzelékalap a zöldborsó - tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják
Egészséges főzelékalap a zöldborsó – tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják

A zöldborsó nem tartalmaz laktózt, így a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják. Tévhit, hogy a zöldborsó laktózt tartalmaz, de például galaktozémiások és...

Laktóz és a csontritkulás - miért fontos a tejtermék fogyasztás?
Laktóz és a csontritkulás – miért fontos a tejtermék fogyasztás?

Hogy segíti a laktóz a csontritkulás megelőzését? Az oszteoporózis (osteoporosis) a magas vérnyomás betegséghez hasonlóan „alattomos” betegség, hiszen csak...

Mi a tejsavó, azaz a tejsavó jelentősége a laktózintoleranciások számára
Mi a tejsavó, azaz a tejsavó jelentősége a laktózintoleranciások számára

Fogyaszthatnak-e a laktózintoleranciások és a tejfehérje allergiások tejsavó tartalmú készítményeket? A tejsavó tartalmaz laktózt? Van-e a tejsavóban tejfehérje?

Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?
Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?

A laktóz a tejcukor. A laktáz egy enzim amelyet a szervezet termel és a laktóz bontását végzi. A laktózérzékenyek szervezete...

, , , ,
ugrás az oldal tetejére