Tejet, tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusok és a laktózintolerancia
NyomtatásA vegetáriánus étrendeknek többféle típusa van. Egyes embereknél, csoportoknál a fő típusok étkezési szokásai között átfedések lehetnek.
A vegetáriánusok többsége egészségmegőrző, és/vagy betegség megelőző, gyógyító hatást várnak étrendjüktől, életmódjuktól. Ennek ellenére (pl. genetikai hajlam, fertőzés, stb.), különböző betegségek megjelennek, megjelenhetnek náluk is.
Laktózintolerancia szempontjábó
a vegetáriánusok azon csoportjának kell változtatásokat tenni, akiknél megengedett a tej fogyasztása, sokan tejtermékeket is beterveznek étrendjükbe.
- lakto-vegetáriánusok – tejet igen, tejtermékeket nem fogyasztanak
- ovo-laktovegetáriánusok – tejet, tejtermékeket is tartalmaz étrendjük
- átfedéses, keveredő étrendek – a lakto-, ovo-lakto étrend átfedése, pl. csak bizonyos tejtermékek fogyasztása megengedett.
- szemivegetáriánusok – tejet, tejtermékeket is esznek.
Az üzletek polcai többféle lehetőséget biztosítanak a laktóz intoleranciában érintetteknek.
Azon vegetáriánus csoportoknál, ahol megengedett a tejtermékek fogyasztása sokféle élelmiszer, termék közül választhatnak.
Tej, tej alapú élelmiszerek
A tej, és a tejtermékek helyettesítése történhet tejcukormentes azaz laktózmentes élelmiszerekkel, melyek laktóztartalma nem lehet több mint, <0,1g/100g; <0,1/100cm3.
A laktózmentes tej: előre elemeire bontott laktózt (glükóz és galaktóz) tartalmaz, a gyártási folyamat során laktáz enzimet adnak a tejhez, a késztermék a laktózmentes tej.
A savanyított tejtermékek (joghurt kefir), túró laktóztartalma alacsony. Vannak, akiknek még ez is tüneteket okoz, nekik lehetőségük van a nem hagyományos, hanem laktózmentes tejből előállított élelmiszer vásárlására. Ezek a laktózmentes tejtermékek. Laktózmentes tejből több gyártó is készít tejfölt, túrót, vajat, vajkrémeket, joghurtot, habtejszínt, stb.
Fontos élelmiszerek a különféle sajtok, melyek közül laktóz intoleranciában biztonsággal fogyaszthatók:
A hosszan érlelt sajtok laktózmentesek: pl. ementáli, cheddar, gouda, maasdamer és a penészes sajtok közül: camembert, brie pl. A sajtok lehetnek akkor is laktózmentesek, ha azt nem jelöli a gyártó, de ha van a terméken tápérték táblázat magunk is kikövetkeztetjük, hogy a termék valóban laktózmentes-e.
A tej fontos tápanyagforrás
A laktózmentes, tej és tejtermékek fogyasztásával a tej nélkülözhetetlen tápanyagai megmaradnak, ezekből nem szenved hiányt a tejet is fogyasztó vegetáriánusok szervezete (teljes értékű fehérje, kalcium, D-vitamin). A tejben kisebb, nagyobb mennyiségben szinte minden vitamin és ásványi anyag megtalálható.
Laktáz pótlás
Természeten a laktózmentes tejtermékek fogyasztása helyett vagy mellett a laktózintoleranciások alkalmazhatnak laktáz enzim pótlást is. Ilyenkor a szervezetből hiányzó laktáz enzimet szájon át tabletta, por vagy csepp formájában veszi magához a laktózérzékeny.
Kapcsolódó bejegyzések:
Laktóz és a csontritkulás – miért fontos a tejtermék fogyasztás?
Hogy segíti a laktóz a csontritkulás megelőzését? Az oszteoporózis (osteoporosis) a magas vérnyomás betegséghez hasonlóan „alattomos” betegség, hiszen csak...
Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?
Tudta, hogy a sajtok jelentős része természetes módon laktózmentes annak ellenére, hogy tejtermék. A sajt akkor is lehet laktózmentes, ha...
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...