Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktóz és a galaktózémia összefüggése

Nyomtatás Nyomtatás
A galaktózémia a galaktóz felszívódási zavara.

Galaktóz. Forrás: Wikipedia

Ahhoz, hogy a laktózt, mint összetett cukrot (úgy nevezett diszacharid, azaz kettőmolekulájú cukor ) a szervezetünk feltudja használni, a vékonybél sejtjei által termelt laktáz enzimnek fel kell bontania a laktózt.
A tejcukor molekulában egy β-D-galaktóz és egy D-glükóz molekula kapcsolódik egymáshoz. A laktóz ezekre bomlik, és a szervezetünk több lépcsős, bonyolult enzimes folyamatokban a galaktózt is glükózzá alakítja. A glükóz vagy más néven szőlőcukor is monoszacharid, tulajdonképpen az agyunk tápláléka.

Laktózintoleranciások számára (de gluténérzékenyek esetében is, akik tejcukor érzékennyé is váltak!) különösen fontos lehet, hogy mi történik, ha laktóz kerül a szervezetünkbe!

Itt jön képbe egy másik betegség is, a galaktóz felszívódási probléma, amely a tejcukor egyik részét alkotja.

A betegség neve galaktózémia (galaktóz-1-foszfát uridil transzferáz, galaktokináz, galaktóz-6-foszfát epimeráz enzimhiány).

A galaktózémia

  • nagyon ritka (1 : 60.000), veleszületett, örökletes anyagcserezavar
  • az emberi szervezet a májban nem képes a galaktóz nevű cukrot hasznos cukorrá (glükózzá) átalakítani
  • a galaktózt több lépésben bontó enzimek valamelyike hiányzik, vagy elégtelenül működik
  • galaktóz-1-foszfát szaporodik fel a májban, ez pedig májkárosodáshoz vezet
  • a vérben magas koncentrációban keringő galaktóz idegi, és egyéb szervi károsodást okoz
  • 1976 óta  az újszülötteket szűrik rá, hiszen a betegségben érintetteknek már anyatejet sem szabad fogyasztaniuk.
    A fel nem ismert galaktózémiás, továbbra is tejjel táplált csecsemők egy éven belül meghalnak.

Tehát, a galaktózémiás beteg élete végéig nem fogyaszthat sem tejet, sem tejtermékeket.

Attól, hogy laktáz enzimet vesz be, vagy laktózmentes tej-, tejtermékeket fogyaszt, még nem oldódott meg a galaktózémiás beteg problémája!

Úgy nevezett laktóz-, és galaktózszegény étrendet kell fogyasztania!

Miben is van laktóz?

  • állati eredetű tejekben,
  • állati eredetű tejtermékekben (kivétel egyes sajtok),
  • és az ezek valamelyikét is tartalmazó, feldolgozott élelmiszer-készítményekben
  • laktózt is tartalmazó gyógyszerekben, étrend kiegészítőkben, „csodaszerekben”.

Nagy galaktóztartalmú élelmiszerek:

  • a belsőségek, a vöröshús-áruk, a májkrém és a hurkafélék
  • a zsiradékok közül a vaj és a tejes margarinok
  • a zöldségfélék közül a zöldborsó, a lencse és a szárazbab
  • a gyümölcsök közül a muskotályos szőlő és a füge
  • gabonafélék közül nem ajánlottak a keményítőt és a szójalisztet tartalmazó termékek

Mivel szerencsére a világon kevés galaktózémiás beteg él, nincs túl nagy igény a galaktózmentes speciális ételekre!
Ugyanakkor mégis vannak törekvések arra, hogy számukra is élvezhető, tejet-, tejtermékeket kísérletezzenek ki a cégek!

Képek forrása: Wikipedia


Kapcsolódó bejegyzések:

Egészséges főzelékalap a zöldborsó - tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják
Egészséges főzelékalap a zöldborsó – tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják

A zöldborsó nem tartalmaz laktózt, így a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják. Tévhit, hogy a zöldborsó laktózt tartalmaz, de például galaktozémiások és...

Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?
Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?

A laktóz a tejcukor. A laktáz egy enzim amelyet a szervezet termel és a laktóz bontását végzi. A laktózérzékenyek szervezete...

Tejfehérje allergia gyermekkorban
Tejfehérje allergia gyermekkorban

A tejfehérje allergia közismertebb nevén a tejallergia az érintett gyermekek 80%-nál 3-6-10 éves korra elmúlik. Tejallergia esetén a tejet és...

Tejcukros, laktózos termékek
Tejcukros, laktózos termékek

Akik most ismerkednek a laktózérzékenységgel, segítség lehet a cikkünk annak megállapításban, hogy mik azok a laktózos termékek, amik laktózt tartalmaznak....


ugrás az oldal tetejére