Laktóz allergia, tejérzékenység az meg mi?

Rendszeresen találkozhatunk az alábbi megszólalásokkal, kifejezésekkel:
- laktóz allergiám van
- tejérzékeny vagyok
- tejes allergiám van
- nem ihatok tejet, mert érzékeny vagyok rá
- tejallergiás vagyok, csak sajtot ehetek.
Laktóz allergia nem létezik.
Egyértelmű, hogy keveredés van a szakmai fogalmak között, de ugye nem elvárható egy laikustól, hogy mindent tudjon, ezért a dietetikus általi kikérdezés, és lelet ellenőrzés.
Korábbi cikkünkben már összehasonlítottuk a laktózérzékenységet és a tej(fehérje)allergiát, ezért most csak pár szóban magyarázzuk el, hogy a laktóz allergia kifejezés miért helytelen.
Laktóz
A laktóz tej egyik alkotó része, a tejcukor (szénhidrát), erre nem lehetünk allergiások.
A laktózt a laktáz nevű enzim bontja, de ha nem megfelelő a laktáz enzim ellátottsága a szervezetünknek (több oka is lehet), akkor a laktóz nem bomlik, és hasi panaszokat okoz
Tehát a laktózra érzékenyek lehetünk, ez a laktózérzékenység (tejcukor érzékenység) vagy laktózintolerancia
De a laktóz allergia az értelmetlen szókapcsolat, mivel a laktóz emésztési zavar és nem allergia.
A laktózérzékenységnek többféle típusa létezik.
- elsődleges laktózérzékenység, primer laktózintolerancia – amely genetikai okokra vezethető vissza, amelyről genetikai vizsgálattal lehet bizonyosságot szerezni
- szerzett laktózérzékenység, másodlagos laktózérzékenység, azaz szekunder laktózintolerancia amely oka egy átmeneti laktáz enzim termelődési zavar, amelyet valamilyen alap betegség okoz.
Az alapbetegség kezelésével a másodlagos laktózérzékenység is elmúlik.
A tejcukor-érzékenység megállapítására a hidrogén kilégzési tesztet alkalmazzák a leggyakrabban.
A laktózintolerancia laktózmentes étrenddel és / vagy laktáz enzim pótlással könnyen kezelhető, akár meg is szüntethető betegség!
Tejfehérjék okozta tejfehérje allergia
A szervezet a tejben lévő fehérjéket allergénként ismeri fel, és az immunrendszer védekezik ellene.
A tejfehérje allergiát, amennyiben gyermekkorban jelentkezik, a gyermekek általában ki is „nőhetik”.
A tejfehérje allergiára is többféle „rossz, egyszerűsített” elnevezést is szoktak használni:
- tejallergia
- tejes allergia
- kazeinallergia
A tejallergiát okozhatja több tejfehérje is:
- b-laktoglobulin,
- kazein
- a-laktalbumin
A tejallergia megállapítására többféle módszer is létezik, a leggyakrabban alkalmazottak:
- Adverz táplálék próba
- Vérvizsgálat
Sajnos előfordulhat az a helyzet is, hogy egyszerre van jelen egy ember esetében a laktózérzékenység és a tejfehérje allergia, de ebben az esetben is két, különböző betegségről beszélünk!
Kapcsolódó bejegyzések:

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása
A tejfehérje allergia és a laktózérzékenység teljesen eltérő betegség. Egyetlen közös bennük, hogy a tejfogyasztás okozza a kellemetlen tüneteket mindkét...

A tejfehérje allergiáról
A szervezet az állati eredetű tejben (tehén, kecske, juh) lévő fehérjéket allergénként ismeri fel, és az immunrendszer védekezik ellene. A...