Kókuszital
NyomtatásNövényi italokat bemutató sorozatunk következő alanya a kókuszital vagy „kókusztej”, ami semmiképpen nem tévesztendő össze a kókuszvízzel. Mi a különbség a kettő között?
Mire használható a kókuszital?
A kókuszpálma (Cocos nucifera) a pálmafélék családjába tartozó növény pontos eredete ismeretlen, valószínűleg Polinéziából vagy Délkelet-Ázsiából származik. A trópusokon mindenhol termesztik, mivel szinte minden része hasznosítható, így az egyik legértékesebb növények közé tartozik. A termések rostos burkolatából kötelet, fonalat, ruhaanyagot, szőnyeget készítenek. Törzsét és leveleit építőanyagként használják. Virágából kinyert pálmanedvből cukrot, szirupot, ecetet vagy pálmabort készítenek. Termésének, a kókuszdiónak a bélzetét frissen, szárítva és reszelve is fogyasztják. A kókuszdióból zsírt préselnek, melyet étkezési zsiradékként fogyaszthatunk, de a kozmetikai iparban is előszeretettel használják fel. A sokféle felhasználási módot megismerve, nem csoda, hogy az indonéziaiak úgy tarják, hogy a kókuszpálma megad mindent, ami az élethez kell.
Az 1-2 kg tömegű termés magja a kókuszdió.
Éretten külső héja kemény, fás. Belseje üreges, melyet a kókuszvíz tölt ki, ez mint tápfolyadék az érés során ,,táplálja” a belső, ehető rétegét. Az érés alatt ez a folyadék teljesen eltűnik, így a levegővel töltött üreg miatt a kókuszdió rendkívül jó ,,úszó” lesz. Ennek tulajdonságának köszönhetően több ezer kilométert is képes megtenni és kedvező körülmények között elterjedni. Ezért is olyan nehéz megállapítani pontos eredetét. Tehát a kókuszvizet a fiatal termésből nyerik ki, melyet frissen vagy palackozva üdítőitalként fogyasztanak, íze édes és ízletes.
A kókusz rendkívül magas energiatartalommal rendelkezik, amit főként magas zsírtartalmának köszönhető. Gazdag E-, B1 és B2 vitaminokban, illetve magnéziumban, foszforban és káliumban is.
A kókuszolaj (zsír) legnagyobb arányban telített zsírsavakat tartalmaz, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, így mértékkel fogyasszuk. E-vitamint tartalmaz (100mg/100g).
A kókuszital vagy „kókusztej”
A kókuszdió belső, fehér húsát a „kókusztej” készítéséhez forró vízbe áztatják, esetleg főzik és kipréselik. Minél többször végzik el ezt a folyamatot, az elkészült ital annál sűrűbb, krémesebb lesz, és zsírtartalma is emelkedni fog. Így kétféle kókuszitalt különböztetünk meg, létezik soványabb és zsírosabb változat. Mivel a kókuszital íze édeskés, színe pedig hófehér, ezért az alacsonyabb zsírtartalmú változatot jól használhatjuk a tehéntej pótlására. Finom kókuszos ízű kakaó, kávé készíthető belőle. Zsírosabb változata – mivel sűrűbb is – a tejszín helyettesítésére kiváló lehet.
Habot nem tudunk belőle készíteni, de sodók, pudingok, illetve krémlevesek, húsos ételek sűrítésére használhatjuk. A zsírosabb, sűrűbb változatokat vízzel hígítva ugyanúgy használhatjuk a tehéntej pótlására. A boltokban megtalálhatjuk konzerv és dobozos formában is, de por formájában is kapható, amit a megfelelő sűrűségűre hígíthatunk vízzel. Mint a többi növényi italnál, találhatunk ízesített és kalciummal, vitaminokkal dúsított változatokat is.
A kókuszital vagy kókuszkrém az egyik legrégebben használt növényi ,,tejpótlék”, hiszen a vietnámi, maláj, thai és indiai konyhaművészet egyik legfontosabb alapanyaga. Az indiaiak egyik legismertebb étele, a curry elképzelhetetlen e nélkül. A curry egy fűszeres, édes-savanykás szósszal készülő húsétel.
Kétféle kókuszital és a tehéntej tápanyagtartalmának összehasonlítása
Az értékek 100 ml (1 dl) mennyiségre vonatkoznak.
A különböző márkanevű termékek tápanyagtartalma ettől eltérő lehet.
Energia (Kj/Kcal) | Fehérje(g) | Zsír(g) | Szénhidrát(g) | |
Tehéntej (zsírtartalom: 2,8%) | 260/62 | 3,4 | 2,8 | 5,2 |
Kókuszital (soványabb változat) | 85/20 | 0,1 | 0,9 | 2,7 |
„Kókusztej” (zsírosabb változat) | 693/165 | 2,0 | 16,5 | 2,0 |
Mivel kétféle zsírtartalommal is megvásárolhatóak a kókuszitalok, ezért mindkettő tápanyagtartalmát összehasonlítottuk a tehéntej tápanyagtartalmával.
A soványabb változatot kókuszitalként, a zsírosabbat kókusztejként tüntettük fel. Energiatartalmukat tekintve nem meglepő, hogy a zsírosabb kókusztej körülbelül 2,5-szer magasabb, mint a tehéntej, azonban a soványabb változat alacsonyabb energiatartalmú, mint a tehéntej.
Fehérjetartalma mindkettőnek alacsonyabb, és ne felejtsük el, hogy ezek inkomplett fehérjék (nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat), mivel állati eredetű terméket nem tartalmaznak. Zsírtartalmuk az energiatartalomhoz hasonlóan alakul, a zsírosabb változaté jóval magasabb mint a tehéntejé. Szénhidráttartalmukat tekintve mindkét változat közel azonos, mindkettő kevesebb mint a tehéntej szénhidráttartalma.
Tejfehérje és tejcukor mentes, így tejfehérje-allergiások és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Nagy népszerűségnek örvend a vegetáriánusok és vegánok körében is.
Kapcsolódó bejegyzések:
Mogyoróital
A mogyoróitalnak az energia, a fehérje, a zsír és a szénhidráttartalma is alacsonyabb, mint a 2,8%-os zsírtartalmú tehéntejnek. A mogyoróital...
Rizsital vagy ahogy sokan használják „rizstej”
A rizsital igen népszerű a növényi italok közül, hiszen nagyon jól lehet vele főzni turmixot vagy reggeli italokat készíteni vele....
Tejek és növényi italok közti különbségek
A tejallergiások számára az állati tejek nem fogyaszthatóak, így Ők növényi italokat fogyaszthatnak.A laktózérzékenyek számára azonban ajánlottak a tejek is....
Ilyen még nem volt: ALPRO kókuszital
A napokban jelenik meg az ALPRO új növényi itala a kókuszital. Az ALPRO kókuszital tejmentes, ezért nem tartalmaz tejfehérjét és...