Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A tejtermékek kiiktatása időzített bomba lehet a szervezet számára

Nyomtatás Nyomtatás

A későbbi, felnőtt és idősebb korra kialakuló csontritkulás megelőzősének lehetősége miatt kiemelkedő szerepe van a tej-, és tejtermékek fogyasztásának.

Vannak, akik teljes mértékben elvetik a tej- és tejtermékek fogyasztását (többféle „divatdiéta” ellenzi), ez nagyon rossz irány.

A laktózérzékenység kalciumhiányhoz vezethet. A kalcium hiány hiány csontritkulást okoz.

laktózérzékenység, kalcium hiány, csontritkulás, csonttörés

A kalcium mellet a tej értékes tápanyagokat tartalmaz:

  • teljes értékű fehérjéket
  • könnyen emészthető tejzsírt
  • vitaminokat és többféle ásványi anyagot

amely az emberi szervezet életműködésének fenntartásához és fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges.

Az Amerikai Csontritkulásos Betegségek Társasága szerint a 25 éven aluliak mintegy ötöde nem fogyaszt tejterméket. Mindez rendkívül súlyos veszélyeket hordoz magában, hiszen csak egy szűk rétegük képes megfelelően gondoskodni a kalcium megfelelő pótlásáról.

A tejtermékek kiiktatása nem feltétlenül jelentene problémát, amennyiben az ember tudatosan pótol a kalciumot diófélék, olajos magvak, hüvelyesek, zöld leveles zöldségek, és hal formájában.

A csontritkulás megelőzősét még számos tényező befolyásolja, a kalciumon kívül, pl. a megfelelő foszfor, magnézium bevitel (ezeket a legtöbb élelmiszer tartalmazza).

A szülők és a felnőttek többsége azonban nem koncentrál arra, hogy ha nem fogyasztanak tejet, és tejtermékeket, tudatosan odafigyeljenek, pótolják más élelmiszerekkel a kalciumot.

Ha nem történik meg a tudatos odafigyelés, akkor a kalciumhiányos étrend hátulütői csak később jelentkeznek.

A szakemberek 2 ezer felnőttet kérdeztek, közülük 239-en 25 éven aluliak voltak, 339-en pedig 25 és 35 év közöttiek. A problémát az okozza, hogy ennek a generációinak egy jelentős része az internetről, különféle bloggerektől és vloggerektől (videóblogból) szerzi be a táplálkozási tanácsokat, és nem konzultálnak szakemberrel.

Ez annak a fényében is érdekes, hogy egy másik amerikai felmérés szerint a 16-24 évesek mintegy fele tejtermék-intoleranciásnak gondolja magát, (a 75 éven felüliek esetében ez az arány csupán 8 százalékos). A fiatal generáció tagjai közül csupán 24 százaléknál diagnosztizálta a problémát orvos, a többiek kizárólag az interneten olvasottak alapján tájékozódnak – és állítanak fel akár egészségkárosító öndiagnózist is.

A fiatal felnőttek táplálkozása rendkívül fontos, mert az ilyenkor történő csontkárosodások a későbbiekben felerősíthetik a csontritkulás folyamatát, amelynek akár halálos kockázati tényezői is lehetnek.

Ezért is fontos minden életkorban, de különösen a tejtermékek bevezetésnek idejétől a fiatal felnőtt korig (25 év) minden nap fogyasztani ezeket az élelmiszereket.

A kalciumszükséglet az életkornak megfelelően változó

Életkor szerint ajánlott napi kalciumbevitel (Forrás: WHO 2012.)

Életkor Ajánlott napi

kalciumbevitel

Ajánlott napi

foszforbevitel

0-6 hónapos korban 400 mg 190-120 mg
7-12 hónapos korban 400 mg 280-300 mg
1-3 éves korban 500 mg 600-500 mg
4-6 éves korban 600 mg 620 mg
7-9 éves korban 700 mg 620 -800 mg
10-18 éves korban 1.300 mg 775-1250 mg
Nők 19 éves kortól a menopauzáig 1.000 mg 620-700 mg
Nők meno­pauza után 1.300 mg 775 mg
Férfiak 65 éves korig 1.000 mg 620 – 700 mg
Férfiak 65 év felett 1.300 mg 775 mg
Várandós nők (az utolsó trimeszterben) 1.200 mg 930 mg
Szoptató nők 1.000 mg 930 mg
18 év alatti várandós és szoptató nők 1200 mg 1250 mg


Kapcsolódó bejegyzések:

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása
A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása

A tejfehérje allergia és a laktózérzékenység teljesen eltérő betegség. Egyetlen közös bennük, hogy a tejfogyasztás okozza a kellemetlen tüneteket mindkét...

Laktóz-intolerancia és a csontritkulás
Laktóz-intolerancia és a csontritkulás

Van-e összefüggés a csontritkulás kialakulás a és a laktóz-intolerancia között? Gyakoribb e kalciumhiány a laktózérzékenyek körében? Hogyan lehet csökkenteni a...

Táplálékallergia vagy ételintolerancia? Mi a különbség?
Táplálékallergia vagy ételintolerancia? Mi a különbség?

Hasonlóak a tünetek de jelentős különbségek vannak az ételintolerancia és a táplálékallergia között. Mi álla a hátterükben?

Csontcsúcstömeg, mit is jelent? miért fontos?
Csontcsúcstömeg, mit is jelent? miért fontos?

A csontcsúcstömeg a csontok maximális mésztartalma, amit fiatal felnőtt korra érünk el majd fokozatosan veszítünk is a csontcsúcstömeg értékünkből életünk...

, ,
ugrás az oldal tetejére