A tejtermékek kiiktatása időzített bomba lehet a szervezet számára
NyomtatásA későbbi, felnőtt és idősebb korra kialakuló csontritkulás megelőzősének lehetősége miatt kiemelkedő szerepe van a tej-, és tejtermékek fogyasztásának.
Vannak, akik teljes mértékben elvetik a tej- és tejtermékek fogyasztását (többféle „divatdiéta” ellenzi), ez nagyon rossz irány.
A kalcium mellet a tej értékes tápanyagokat tartalmaz:
- teljes értékű fehérjéket
- könnyen emészthető tejzsírt
- vitaminokat és többféle ásványi anyagot
amely az emberi szervezet életműködésének fenntartásához és fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges.
Az Amerikai Csontritkulásos Betegségek Társasága szerint a 25 éven aluliak mintegy ötöde nem fogyaszt tejterméket. Mindez rendkívül súlyos veszélyeket hordoz magában, hiszen csak egy szűk rétegük képes megfelelően gondoskodni a kalcium megfelelő pótlásáról.
A tejtermékek kiiktatása nem feltétlenül jelentene problémát, amennyiben az ember tudatosan pótolná a kalciumot diófélék, olajos magvak, hüvelyesek, zöld leveles zöldségek, és hal formájában.
A csontritkulás megelőzősét még számos tényező befolyásolja, a kalciumon kívül, pl. a megfelelő foszfor, magnézium bevitel (ezeket a legtöbb élelmiszer tartalmazza).
A szülők és a felnőttek többsége azonban nem koncentrál arra, hogy ha nem fogyasztanak tejet, és tejtermékeket, tudatosan odafigyeljenek, pótolják más élelmiszerekkel a kalciumot.
Ha nem történik meg a tudatos odafigyelés, akkor a kalciumhiányos étrend hátulütői csak később jelentkeznek.
A szakemberek 2 ezer felnőttet kérdeztek, közülük 239-en 25 éven aluliak voltak, 339-en pedig 25 és 35 év közöttiek. A problémát az okozza, hogy ennek a generációinak egy jelentős része az internetről, különféle bloggerektől és vloggerektől (videóblogból) szerzi be a táplálkozási tanácsokat, és nem konzultálnak szakemberrel.
Ez annak a fényében is érdekes, hogy egy másik amerikai felmérés szerint a 16-24 évesek mintegy fele tejtermék-intoleranciásnak gondolja magát, (a 75 éven felüliek esetében ez az arány csupán 8 százalékos). A fiatal generáció tagjai közül csupán 24 százaléknál diagnosztizálta a problémát orvos, a többiek kizárólag az interneten olvasottak alapján tájékozódnak – és állítanak fel akár egészségkárosító öndiagnózist is.
A fiatal felnőttek táplálkozása rendkívül fontos, mert az ilyenkor történő csontkárosodások a későbbiekben felerősíthetik a csontritkulás folyamatát, amelynek akár halálos kockázati tényezői is lehetnek.
Ezért is fontos minden életkorban, de különösen a tejtermékek bevezetésnek idejétől a fiatal felnőtt korig (25 év) minden nap fogyasztani ezeket az élelmiszereket.
A kalciumszükséglet az életkornak megfelelően változó
Életkor szerint ajánlott napi kalciumbevitel (Forrás: WHO 2012.)
Életkor | Ajánlott napi
kalciumbevitel |
Ajánlott napi
foszforbevitel |
0-6 hónapos korban | 400 mg | 190-120 mg |
7-12 hónapos korban | 400 mg | 280-300 mg |
1-3 éves korban | 500 mg | 600-500 mg |
4-6 éves korban | 600 mg | 620 mg |
7-9 éves korban | 700 mg | 620 -800 mg |
10-18 éves korban | 1.300 mg | 775-1250 mg |
Nők 19 éves kortól a menopauzáig | 1.000 mg | 620-700 mg |
Nők menopauza után | 1.300 mg | 775 mg |
Férfiak 65 éves korig | 1.000 mg | 620 – 700 mg |
Férfiak 65 év felett | 1.300 mg | 775 mg |
Várandós nők (az utolsó trimeszterben) | 1.200 mg | 930 mg |
Szoptató nők | 1.000 mg | 930 mg |
18 év alatti várandós és szoptató nők | 1200 mg | 1250 mg |
Kapcsolódó bejegyzések:
A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása
A tejfehérje allergia és a laktózérzékenység teljesen eltérő betegség. Egyetlen közös bennük, hogy a tejfogyasztás okozza a kellemetlen tüneteket mindkét...
Laktóz-intolerancia és a csontritkulás
Van-e összefüggés a csontritkulás kialakulás a és a laktóz-intolerancia között? Gyakoribb e kalciumhiány a laktózérzékenyek körében? Hogyan lehet csökkenteni a...
Táplálékallergia vagy ételintolerancia? Mi a különbség?
Hasonlóak a tünetek de jelentős különbségek vannak az ételintolerancia és a táplálékallergia között. Mi álla a hátterükben?
Csontcsúcstömeg, mit is jelent? miért fontos?
A csontcsúcstömeg a csontok maximális mésztartalma, amit fiatal felnőtt korra érünk el majd fokozatosan veszítünk is a csontcsúcstömeg értékünkből életünk...