Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A tejcukor érzékenységben szenvedők étrendje

Nyomtatás Nyomtatás
tejtermékek

tejtermékek

A háziállatok tejében nagyjából hasonló arányban található laktóz (4,1–4,7%), ezért ezek egymással helyettesíthetőek. Az emberi tej kiemelkedően magas, 9% laktóztartalommal rendelkezik.

Tudja-e, hogy joghurt, kefir és tejföl is elviselhető lehet laktózérzékenyek számára?

A feldolgozott tejtermékek (joghurt, kefir, tejföl) laktóz tűrőképességtől függően beépíthető a laktóz érzékenyek étrendjébe, mert olyan baktériumkultúrát tartalmaznak, amelyben laktáz enzim is megtalálható.

Ugyanakkor nagyon oda kell figyelni, mert számos termék tartalmaz tejport, vagy tejszármazékokat, amelyek kiválthatják a tüneteket.

A vaj is sok esetben elviselhető a tejcukor érzékenységben szenvedők számára, mert az előállítása során a tejből kivonják annak víztartalmát és a tejcukor nagyrészt ebben található. Kivételt képeznek a fermentált vajak.

Hosszú érlelésű sajtok laktózmentesek!

A hagyományos eljárással készített sajtok az érlelés során nagyrészt elveszítik laktóz tartalmukat. A modern, gyors-érlelésű eljárások során azonban kisebb mértékben csökken a laktóz tartalom.

Természetesen csak azok a tejtermékek garantáltan laktózmentesek, melyek csomagolásán a gyártó ezt a tényt feltünteti!

Milyen adalékanyagokkal kell óvatosnak lennünk?

Laktoszérummal, tejsavó(por) felhasználásával, tejporral számos ételt készítenek, akár húsárukat is.

Kötőanyagként, az íze miatt, vagy állományjavító tulajdonságaiért nagyon sok feldolgozott élelmiszerben találkozhatunk velük, legyen szó szárított gyümölcsről, müzliről, kenyérről, margarinról vagy szalámifélékről.
Leveskockában vagy zacskós ételekben, és chipsekben is általános a használata.

Legyünk nagyon óvatosak, hiszen nem csak élelmiszerekben fogyaszthatjuk el ezeket az adalékanyagokat, táplálék kiegészítő kapszulák, étrend-kiegészítő porok, egyéb gyógykészítmények, fehérje-készítmények is tartalmazhatják ezeket az összetevőket.

Annak ellenére, hogy az összetevőket a címkéken minden esetben fel kell tüntetni, még mindig nem lehetünk biztosak, hogy nincs benne, ha a címkén nem találkozunk a nevükkel.

Ha tejcukor érzékenységben szenvedünk, ne féljünk kérdezni!

Az üzletekben eladókat a termékekről, vagy gyógyszerészeket a patikában vásárolt készítményekről!

Hogy kezdjünk bele laktózmentes diétához?

Fontos, hogy a laktóz-intoleranciás beteg dietetikussal személyesen egyeztessen.
Első időszakban érdemes laktózmentes termékeket és laktáz enzimet is fogyasztani, majd a dietetikussal konzultálva lehet kipróbálni a laktózérzékeny laktóz tűrőképességét.

Kipróbálhatja, hogy mely termékek, milyen mennyiségben elviselhetőek számára, és melyek azok amik heves tüneteket okoznak. Sajnos ezeket vagy laktózmentes tejtermékkel vagy növényi alapú tejhelyettesítőkkel lesz kénytelen kiváltani (szójaital, rizsital, zabital, mandula ital, tofu stb.)és /vagy laktáz enzimet szükséges a laktóz tartalmú étkezés előtt fogyasztani.

 , ,
ugrás az oldal tetejére