Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Hogyan kezdjünk hozzá a laktózmentes diétához?

Nyomtatás Nyomtatás

Ha még nem bizonyított, hogy panaszait a laktózérzékenység esetleg tejallergia okozza, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia magát, mielőtt bármilyen étrend vagy életmód váltásba kezd.

Laktózmentes diéta – tejtermékek kizárása esetén fontos a kalciumot és D-vitamin pótlás!

laktóz-intolerancia esetén fontos a laktózmentes diétaMielőtt hozzákezdene a laktózmentes diétához, mindenképp konzultáljon háziorvosával vagy egy táplálkozási tanácsadóval. Ugyanis a tejtermékek kizárásával is gondoskodnia kell arról, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint juttasson be a szervezetébe. Azért, hogy ne érezze úgy, hogy valamit kihagy az életéből, mert nem fogyaszt tejet, nézzen utána, hol tud laktózmentes termékeket beszerezni, és próbáljon ki teljesen új recepteket is.
Hamarosan itt is elindul a webáruházunk, ahol tartós, hűtést nem igénylő laktózmentes termékeket lehet majd rendelni.

Apránként haladjon

Kezdjük kis lépésekkel. Például az első héten helyettesítsük a tehéntejet valamilyen növényi, például szója-, zab-, kókusz- vagy rizs- esetleg mandulatejjel. A következő héten pedig fogyasszunk laktózmentes sajtot.

Próbáljon ki több tejhelyettesítőt

Szerencse rengeteg féle növényi tejet és tejterméket lehet kapni a bioboltokban és hipermarketekben is. Bár ezek íze némileg különbözik a tehéntejétől, biztosan találunk olyat, amelyik megfelel az ízlésünknek.
Próbáljuk végig őket: kezdjük például a kókusztejjel, és ha az nem ízlik, legközelebb vásároljunk szója- vagy mandulatejet, amíg rá nem találunk a kedvencünkre. Ugyanígy járjunk el a laktózmentes sajtok, a vaj és a fagylalt esetében is.

Találja meg a legjobb sajthelyettesítőt

Annak, aki egyébként sem iszik tejet, mert például nem kávézik, így abba sem kell tennie, általában a sajtról a legnehezebb lemondania, hiszen kedvenc ételei, mint az olasz tészták, a pizza vagy a sajtburger tartalmazzák ezt a laktóztartalmú élelmiszert. Nekik érdemes kipróbálniuk a pizzát szójasajttal vagy a lasagnát tofuval. A hosszú érlelésű kemény-sajtok egyébkén természetes módon az érés során válnak laktózmentessé. Vásárlás előtt tudakozódjon, de ezzel érdemes tisztában lenni!

Kérdezze meg a pincért az étteremben, hogy az ételt laktózérzékenyek számára is fogyasztható-e!

Bátran étkezhetünk étteremben akkor is, hogy laktózérzékenység miatt diétát kell tartanunk. Arra viszont figyeljünk, hogy mindig alaposan olvassuk át az étlapot rendelés előtt, illetve kérdezzük végig a pincért az ételekhez hozzáadott esetleges adalékanyagokról. Kérjük a salátát reszt sajt nélkül, és válasszunk olyan ételt, amelyet nem vajon, hanem más zsiradékon sütöttek.

Figyeljen oda bevásárláskor

Sajnos nemcsak a tejtermékek tartalmazhatnak laktózt, hanem különböző készételek, konzervek, pékáruk, levesporok, salátaöntetek, cukorkák, kekszek és sütemények is. Mindig alaposan böngésszük át a termékek címkéjét, mielőtt azokat a kosarunkba tennénk.

Miért érdemes rendszeresen látogatni a laktózérzékeny.hu-t és lájkolni a Facebook oldalunkat?


Folyamatosan frissülő tartalommal várjuk, hetente több új laktózmentes recepttel lepjük meg a látogatóinkat, amelyet a Facebook oldalon is megosztunk!

 , ,
ugrás az oldal tetejére