Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Hogyan hat a baba fejlődésére a laktózmentes tápszer?

Nyomtatás Nyomtatás

Laktózmentes tápszer csecsemőknekAzoknál a csecsemőknél, akik a szervezetük tűrőképességéhez képest, túl korán kapnak tehéntej alapú tápszert, gyakran produkálják az alábbi tüneteket:

  • az étel elutasítása,
  • a széklet rendellenes konzisztenciája, színe,
  • etetéskor bukás és hányás, felfúvódás
  • nyűgös viselkedés.

Ezek oka, ma már ismert: vagy a laktóz – laktózintolerancia, vagy a tejfehérje – tejfehérje allergia, súlyosabb esetben a egyszerre mindkettő probléma fennállhat, de akár gluténérzékenység – cöliákia is okozhatja.

Egy 2011-ben John B. Lasekan és munkatársai által a Clinical Pediatrics-ban publikált vizsgálatuk szerint az USA-ban megfigyelhető tendencia, hogy a szülők, ha a gyermekük a tehéntej alapú tápszert nem tolerálja, akkor elsőként laktózmentes tápszerre váltanak, mely az esetek nagy százalékában már tolerálható a picik számára is.

Igen, ám, de felmerült a kérdés, hogy a laktózmentes tejfehérje alapú csecsemőtápszer hogyan hat a növekedésre és a gasztrointesztinális toleranciára, mennyire biztonságosak?

Az Egyesült Államokban a szülők tápszer változtatása miatt a gyermekek harmada tér át más tápszerre 4 hónapos kora előtt. Az USA-ban népszerűek lettek a laktózmentes, tejalapú tápszerek, sokan inkább ezeket választják, mint a szójafehérjét tartalmazókat.

A  laktózmentes tápszer összehasonlító vizsgálata

16 hétig tartó kontrollált, randomizált, vak vizsgálatba 128 fő,  7–9 napos, egészséges, időre született, normális súlyú újszülöttet vontak be.
A kontroll tápszer standard, tejfehérje alapú, laktózt tartalmazó formula volt (LAC), a vizsgált tápszer ettől csak annyiban különbözött, hogy hiányzott belőle a laktóz (NoLAC) – mindkettő kereskedelmi forgalomban volt.

Tápanyag- és vitamintartalmuk megfelelt az érvényben levő ajánlásoknak.
A csecsemőket véletlenszerűen – de a nemi arányokra ügyelve – osztották két csoportra: az egyiket LAC, a másikat NoLAC tápszerrel táplálták.
A szülők, részletesen feljegyezték:

  • az evés gyakoriságát és mennyiségét,
  • a széklet konzisztenciáját és színét,
  • a bukás és hányás gyakoriságát.

Az orvosok a vizsgálatba való belépéskor és a születés után 14, 28, 56, 84 és 112 nappal vizsgálták meg a gyermekek:

  • súlyát
  • hosszát
  • fejkörfogatát

valamint az 56. és 112. napon vérmintából meghatározták:

  • a szérumkalcium
  • a foszfor
  • az alkalikus foszfatáz
  • az albumin
  • az urea nitrogén

koncentrációját.

A kutatók fő aggálya az volt, hogy a NoLAC (laktózmentes tápszer) csoportban a gyermekek növekedése lassúbb lesz, mint a LAC csoportban, azonban a statisztikai elemzés ezt szerencsére nem igazolta!

A két csoport növekedési paraméterei nem különböztek.

Nemekre bontva a csoportokat azonban azt találták:

  • a NoLAC csoportban a lányok átlagos napi súlygyarapodása nagyobb volt, mint a LAC csoportban
  • a NoLAC csoportban konzisztensen ritkábban fordult elő bukás és hányás, és gyakoribb volt a lágy széklet, mint a LAC csoportban

A biokémiai értékek mindkét csoportban a normális tartományba estek, noha egyes vizsgálatok szerint a laktóz fokozza a kalcium felszívódását és szükséges a normális kalciumszint eléréséhez.
Megjegyzendő:

  • a LAC csoportban a gyermekek 21 százaléka hagyta abba intolerancia miatt a tápszer fogyasztását
  • míg a NoLAC csoportban csak 11 százalék volt ez az arány

A szülők elégedettsége különbözött a két csoportban: a 28. napon a NoLAC csoport szülői közül többen folytatták szívesen a tápszer alkalmazását, mint a LAC csoportban.

Az eredmények azt mutatják:

A laktózmentes tápszer nem befolyásolja a normális növekedést és biztonságos!

Ez azért jelentős, mert egyes vizsgálatokban a növekedés lassúbb voltáról számoltak be laktóz intolerancia esetén.

Ez a vizsgálat nem terjedt ki a gluténintolerancia – cöliákia irányába, de remélhetőleg az sem várat magára!
Tejfehérje allergia esetén a laktózmentes tápszer, amely tejfehérjét tartalmaz nem megoldás!
Forrás: John B. Lasekan et al. Lactose-Free Milk Protein-Based Infant Formula: Impact on Growth and Gastrointestinal Tolerance in Infants. Clinical Pediatrics 2011, 50: 330–337.



Kapcsolódó bejegyzések:

Anyatej, szoptatás és a laktózérzékenység
Anyatej, szoptatás és a laktózérzékenység

Táplálkozási kutatások alapján, a baba megszületésétől első 1.000 nap táplálkozása adja meg, a későbbiekre vonatkozó egészséges élet alapját. A szoptatás...

Tejfehérje allergia gyermekkorban
Tejfehérje allergia gyermekkorban

A tejfehérje allergia közismertebb nevén a tejallergia az érintett gyermekek 80%-nál 3-6-10 éves korra elmúlik. Tejallergia esetén a tejet és...


ugrás az oldal tetejére