Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Az egészséges táplálkozásról laktózérzékenyeknek 4.

Nyomtatás Nyomtatás
gabona, kenyér, élelmi rost

Fogyasszunk magas rosttartalmút!

Korábbi cikkünk folytatásában a táplálkozási ajánlások 7-8. pontját fejtjük ki részletesebben.

Gabonafélék a laktózmentes diétában

 • Kornspitz? Fehér kenyér? Magvas cipó? Gabonapehely? Búzakorpa? Rizs? – melyiket válasszam? –töprengünk magunkban, amikor a gabonaalapú étkezéseink fő alapanyagát szeretnénk kiválasztani.
 • Az ajánlás szerint az egészség megőrzéséért, betegségek megelőzéséért a magasabb rosttartalmú péksütemények, gabonaipari termékek javasoltak változatosan felhasználva. Ezáltal támogatjuk bélrendszerünk egészséges működését, a tápanyagok lassabb felszívódását és ezáltal vércukorszintünk is kiegyensúlyozottabb lesz.
 • Részesítsük előnyben a rostokkal, magvakkal, korpával dúsított változatokat. Vásároljunk barna vagy teljes kiőrlésű kenyeret, rozscipót, kornspitz kiflit vagy magvas császárzsömlét. Ismerkedjünk meg más köretekkel is, mint a bulgur, kuszkusz vagy a gluténmentes diétába is beépíthető alternatív gabonafélék, melyek együttes glutén- és laktózérzékenység esetén is kiválóan alkalmazhatóak a különböző étkezések során.
 • Vásárláskor azonban mindig győződjünk meg arról, hogy a termék nem tartalmaz laktóztartalmú összetevőt.
  A termék összetevői között most már kiemelten találkozhatunk az allergén összetevőkkel, ahogyan szintén a 2014. december 13-tól érvényben lévő rendelet előírásai által kötelező feltüntetni az allergén jelölést a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is, ezért a pékségek esetében is jobban tájékoztatva vannak a diétázók.
  Nyugodtan kérdezzük meg az eladót, hiszen kötelező tájékoztatni a fogyasztókat az allergénekről!
 • Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gabonaipari termékekben található rostok csak úgy fejtik ki jótékony hatásukat, ha bőséges folyadékot is fogyasztunk mellettük!


Kapcsolódó receptek:

Magvas minikiflik - laktózmentes péksütemény házilag
Magvas minikiflik – laktózmentes péksütemény házilag

Nem egyszerű a laktózérzékenyek, úgy általában az ételintoleranciások, táplálékallergiások dolga ha péksüteményeket akarnak vásárolni, nem mindig érhető el az allergén...

Együnk sokszor, keveset!

 • Igyekezzünk rendszerességet vinni táplálkozásunkba!
 • Lehetőség szerint minden nap közel ugyanabban az időpontban étkezzünk! Alakítsunk ki egy rendszert étkezéseinknek, amely alkalmazkodik fizikai aktivitásunkhoz, elfoglaltságainkhoz, munkánkhoz és pihenésünkhöz egyaránt.
 • Egyszóval rendszeresítsük életünket!
 • Javasoljuk, hogy naponta 4-5 alkalommal étkezzenek nyugodt körülmények között úgy, hogy az étkezések között körülbelül 2-3 óra telik el.
 • Így biztosítható szervezetünk kiegyensúlyozott működése, állandó vércukorszintje, valamint megelőzhetőek a nagy falási rohamokkal járó evések és a korgó gyomorral eltelő órák is.


Kapcsolódó bejegyzések:

Az egészséges táplálkozásról laktózérzékenyeknek 3.
Az egészséges táplálkozásról laktózérzékenyeknek 3.

Egészséges táplálkozásról szóló cikksorozatunk harmadik részéhez értünk, amelyben a tejtermékek, a gyümölcsök és a zöldségek helyét nézzünk át a laktózmentes...

Tejcukros, laktózos termékek
Tejcukros, laktózos termékek

Akik most ismerkednek a laktózérzékenységgel, segítség lehet a cikkünk annak megállapításban, hogy mik azok a laktózos termékek, amik laktózt tartalmaznak....

Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 2. A cöliákia
Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 2. A cöliákia

A másodlagos tejcukor-érzékenység vagy szerzett laktóz-intolerancia jól kezelhető, a kiváltó ok megszüntetésével a szerzett laktózérzékenység is elmúlik. A gluténérzékenyeknél sajnos...

,
ugrás az oldal tetejére