Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Felszívódási zavarok – A tejcukor-érzékenység is az.

Nyomtatás Nyomtatás

Felszívódási zavarok fogalma, tünetei

A felszívódási zavarok (malabszorpció) olyan rendellenességek, amikor az emésztés során az alkotó elemeire bontott tápanyagok felszívódása károsodik. Nagymértékben csökken vagy meg is szűnhet a hasznosulásuk.

Malabszorpció

felszívódási zavarok - tejcukor-érzékenység

A tejcukor-érzékenység is egy felszívódási zavar.

Milyen tünetek megjelenésekor gondolhatunk felszívódási zavarra?

 • csillogó fényű zsírszéklet
 • híg vizes széklet
 • puffadás, has görcsök
 • bélgázosság
 • tejfogyasztás után görcsök, hasmenés
 • egész testre kiterjedő vizenyő.
 • hányinger, hányás
 • sápadtság, gyengeség
 • csontfájdalom, végtagzsibbadás
 • gyors testsúlycsökkenés

Nem minden esetben jelentkezik minden tünet, de minél nagyobb a tünetek halmozódása, minél több panasz jelentkezik, annál kiterjedtebb és súlyosabb a beteg állapota, nagymértékben károsodott a vékonybél (bélbolyhok károsodnak) felszívó felülete.

 • Laktózérzékenység (laktóz-intolerancia vagy tejcukor érzékenység)

  A laktáz enzim a vékonybél nyálkahártyájának legfelsőbb részében található. Szerepe: a laktóz (tejcukor) két egyszerű cukorra, glukózra és galaktózra bontása (csak így tudnak e cukrok felszívódni). A laktáz enzim hiánya lehet veleszületett (primer), vagy szerzett (szekunder, azaz másodlagos), pl. Crohn-betegség, AIDS, coeliakia, alultápláltság stb.
  A panaszok és tünetek attól függnek milyen fokú a laktáz enzim aktivitása, vagy hiánya és mennyi a fogyasztott laktóz mennyisége. A kezelés során a betegek csökkentik, vagy teljesen elhagyják, étrendjükből a laktóz tartalmú élelmiszerek fogyasztását és / vagy laktáz enzim pótlást alkalmaznak (por, tabletta, csepp formában)

 • Coeliakia (cöliákia, gluten-enteropathia, gluténérzékenység)

  Jellemzői: nagyfokú fogyás, fokozott gázképződés, zsíros széklet. A szövettani vizsgálat (a vékonybél felső részéből történő biopszia) a nyálkahártya súlyos károsodására utal, szigorú gluténmentes diétára javulás következik be. A legtöbb esetben kb. egy év alatt (a betegség súlyosságától függ) áll helyre a bélflóra normál működése, bélbolyhok regenerálódnak.

 • Dermatitis herpetiformis (Duhring betegség)

  Legjellemzőbb a bőrkiütés és az esetek kb. 85 százalékában a coeliakiára jellemző tünetek. E betegségben is ki kell hagyni az étrendből minden gluténtartalmú élelmiszert, a diétára javulás következik be. A legtöbb esetben kb. egy év kell ahhoz, hogy helyreálljon (a betegség súlyosságától függően) a bélflóra normál működése, bélbolyhok regenerálódása.

 • Whipple-kór

  Bakteriális megbetegedés, mely sok szervet érint, Jellemzői a láz és nyirokcsomó megnagyobbodás, ízületi fájdalmak és felszívódási zavarok, ezért soroljuk a malabszorpciós betegségek közé. A diagnózis felállítása a nyombélből történő szövettani vizsgálattal történik, mely egyértelművé teszi a betegség fennállását. Hosszú ideig tartó antibiotikum kezeléssel a betegség gyógyítható.

 • A vékonybélben kialakuló úgynevezett „bakteriális túlnövekedés” malabszorpciót okozhat.

  A vékonybél fiziológiás körülmények között alig tartalmaz baktériumokat. A túlnövekedés okai lehetnek: sósav hiány a gyomorban, pangás a vékonybelekben, vékonybél beidegzési zavarok, előzetes gyomorműtétek, egyéb betegségek (pl. AIDS, idült hasnyálmirigy-gyulladás). Amennyiben lehetséges, oki kezelést kell alkalmazni, antibiotikum adása mellett.Kapcsolódó bejegyzések:

Szerzett vagy másodlagos felszívódási zavarok
Szerzett vagy másodlagos felszívódási zavarok

Felszívódási zavarok esetén valamilyen eredetű károsodás éri a felszívó felületet, a bélbolyhok részlegesen vagy teljesen elsorvadnak, a nyálkahártya felszíne teljesen...

Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?
Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?

A laktóz a tejcukor. A laktáz egy enzim amelyet a szervezet termel és a laktóz bontását végzi. A laktózérzékenyek szervezete...

A laktáz enzim szájon át történő adagolása
A laktáz enzim szájon át történő adagolása

A laktáz enzim szedése során a laktózérzékeny betegnek oda kell figyelnie a megfelelő adag és a gyógyszer beszedésének a kiszámítására...

, ,
ugrás az oldal tetejére