Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Szerzett vagy másodlagos felszívódási zavarok

Nyomtatás Nyomtatás

Tápanyagok felszívódása

felszívódási zavarok közé tartozik a tejcukor-érzékenység is

A felszívódási zavarok jellemző tünete a hasi görcs.

A vékonybél nyálkahártyának felszínén redők, bélbolyhok és mikrobolyhok (kesztyűujjszerű nyúlványok) találhatók. Ezek együttesen igen nagy felszívó felületet biztosítanak az alkotóelemeire lebontott tápanyagok számára. A megemésztett tápanyagok legnagyobb részben a vékonybélből szívódnak fel a vérkeringésbe. Egészséges embereknél minden tápanyag maradéktalanul eljut a szervekhez, biztosítja a megfelelő működést.

Felszívódási zavarokban

valamilyen eredetű károsodás éri a felszívó felületet, a bélbolyhok részlegesen vagy teljesen elsorvadnak, a nyálkahártya felszíne teljesen elsimul. A szervezet működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok nem szívódnak fel, nem kerülnek a véráramba, nem jutnak el a szervekhez.

Miért alakulhat ki felszívódási zavar

  • veleszületett enzimhiány – pl. a laktózt (tejcukrot) bontó enzim, a laktáz enzim hiánya
  • szerzett enzimhiány, pl. a laktáz enzim mennyiségének csökkenése, majd teljes hiányának kialakulása, fertőzések, gyógyszerek, különböző betegségek, pl. cöliákia (“lisztérzékenység”), idült gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn betegség), stb. hatására.

A felszívódási zavarok tüneti sokszínűek lehetnek:

  • nagyfokú fogyás
  • hasmenés
  • puffadás
  • hasi görcsök
  • hányinger
  • hányás.

Alultápláltság: a felszívódás elégtelensége miatt súlyos hiányállapot, alultápláltság (malnutritio) alakul ki. Nagyon súlyos, leromlott állapotban a szakorvosi kezelés kórházban gyógyszeresen és tápszerekkel (elemeire bontott) történik.

  • A hiány jelentheti bizonyos esetekben az összes tápanyag felszívódási zavarát
  • Egyes esetekben esetleg külön-külön a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok stb. elégtelen hasznosulása észlelhető.

Néhány, felszívódási zavarban jelentkező tünet

  • Zsírfelszívódási zavar: „zsírszéklet”, világos színű, nagy mennyiségű, bűzös zsíros széklet a jellemző, pl. gluténérzékenység esetén.
  • Tejcukorbontó enzim (laktáz enzim) hiánya: tej, tejtermékek fogyasztása után hasi görcsök, hasmenés, bélgázosság jelentkezik.
  • Fehérjék felszívódás zavar: ödéma (vízfelhalmozódás) alakul ki főleg a lábakon, súlyosabb esetekben főleg gyermekeknél hasi (éhezési) vizenyő, „pókhas” látható.

Bármilyen eredetű a felszívódási zavar, a súlyos felszívódási zavarban szenvedők lefogynak („csont soványak”), már „ránézésre” is nagyon beteg ember benyomását keltik.

Néhány tápanyag hiányakor
jelentkező tünetek
Legjellemzőbb élelmiszer
források
Fehérje: (állati) szövetduzzanat, vizenyő húsok, húskészítmények, tej, tejtermékek, tojás
Kalcium: csontritkulás tej, tejtermékek (legmagasabb tej, sajtok)
Vas: vérszegénység marhahús, máj, bab, vese, szójaliszt, kagyló
Foszfor: csont és fogképződés hiány tej, sajt, hús, hal, gabonafélék, olajos magvak,
Folsav: vérszegénység friss, leveles zöldségek, gyümölcsök, máj
B12-vitamin: vérszegénység, zsibbadás máj, húsok, belsőségek, tojás, tej, tejtermékek
K-vitamin: vérzékenység friss, leveles zöldségek, disznóhús, máj,
növényi olajok, (bélbaktériumok is előállítják)
D-vitamin: csontritkulás máj, tojás, tej, tejtermékek, dúsított margarinok
B1 – vitamin: zsibbadás (főleg a lábakon) teljes kiőrlésű gabona, sertéshús, máj,
olajos magvak, burgonya, hüvelyesek
B2 – vitamin: nyelv kisebesedés tej, sajt, máj, hús, tojás, dúsított gabonák
C – vitamin: gyengeség, fogínyvérzés citrusfélék, paradicsom, zöldpaprika, káposzta

Mint a fenti táblázatból is kitűnik számos tápanyag a tej- és tejtermék fogyasztással vihető be a szervezetbe.

A laktóz-intolerancia esetén sem szabad lemondani a tejtermékek fogyasztásáról.



Kapcsolódó bejegyzések:

Hidrogén kilégzési teszt azaz H2 kilégzési vizsgálat
Hidrogén kilégzési teszt azaz H2 kilégzési vizsgálat

A laktózintolerancia megállapításának bevett módszere a hidrogén kilégzési teszt. A vizsgákat fájdalommentes, a kilégzett levegő H2 tartalmát elemzik. Hogy zajlik...

Felszívódási zavarok - A tejcukor-érzékenység is az.
Felszívódási zavarok – A tejcukor-érzékenység is az.

Sokan nem tudják, hogy a tejcukor érzékenység is a felszívódási zavarok közé sorolható betegség - sokak szerint inkább állapot. A...

Laktóz és a csontritkulás - miért fontos a tejtermék fogyasztás?
Laktóz és a csontritkulás – miért fontos a tejtermék fogyasztás?

Hogy segíti a laktóz a csontritkulás megelőzését? Az oszteoporózis (osteoporosis) a magas vérnyomás betegséghez hasonlóan „alattomos” betegség, hiszen csak...

Kalciumpótlás szükségessége tejallergia és laktózintolerancia esetén
Kalciumpótlás szükségessége tejallergia és laktózintolerancia esetén

Miért fontos a kalciumpótlás? Mert napi szinten fogyasztanunk kell elegendő kalciumot, ahhoz hogy a szervezet felhasználást és a kiürülést ami...

A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek

A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...

, , ,
ugrás az oldal tetejére