Hogyan étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is? 1.
NyomtatásBizonyára sokan hallottak már róla, hogy az egészséges táplálkozással, életmóddal sok civilizációs betegség (pl. elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek) megelőzhetőek. Ahhoz hogy ezek megvalósuljanak, néhány szempontot figyelembe kell vennünk. Több részes cikkünkben az egészséges táplálkozás ajánlásának 12 pontját mutatjuk be laktózérzékenyek számára.
Érdemes figyelmesen elolvasni a cikkeket, hogy megtudják, a már ismert laktózmentes alapanyagokat, élelmiszereket milyen arányban és minőségben érdemes fogyasztani ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egészséges életet élhessenek.
Egészséges táplálkozás 12 pontja laktózérzékenyek számára:
-
Étkezzünk változatosan!
- Ma már szinte minden nap szembejön velünk egy divatdiéta, amelyben arra próbálnak ösztönözni minket, hogy csak ezt, vagy csak azt együk, hogy egészségesebbek legyünk.
Ne dőljünk be ezeknek a hirdetéseknek!
Az egészséges táplálkozás alapja a minden élelmiszercsoportot magába foglaló étrend, azaz egy élelmiszert se vonjuk meg magunktól. - Az egészséges életmód kulcsa a mértékletességben van és nem a tiltáson!
- Étkezéseinket lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban fogyasszuk el, így könnyen rendszert vihetünk a mindennapokba.
Fontos azonban, hogy a rohanó hétköznapokban is szánjunk időt a minőségi étkezésre! - Merjünk kísérletezni a laktózmentes termékekkel!
Ismerkedjünk meg új alapanyagokkal, fűszerekkel, ételekkel, hogy az étrendünk ne váljon egyhangúvá, unalmassá!
- Ma már szinte minden nap szembejön velünk egy divatdiéta, amelyben arra próbálnak ösztönözni minket, hogy csak ezt, vagy csak azt együk, hogy egészségesebbek legyünk.
-
Mérsékeljük a zsírfogyasztást!
- A túlzott mértékű zsírfogyasztás és a következményeképpen kialakuló túlsúly, elhízás számos betegség kialakulásában szerepet játszik. Ilyen például a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek hazánkban vezető halálokok közé tartoznak.
- Megelőzésképpen ügyeljünk az ételkészítéshez használt zsiradék típusára és mennyiségére, valamint az élelmiszerekben jelen lévő látható, vagy láthatatlan zsiradékra is!
- Ételkészítés során törekedjünk a zsírszegénységre, a bő zsírban sült ételek helyett részesítsük előnyben a kevés zsiradékot igénylő ételkészítési módokat.
Használjunk például:- sütőzacskót
- teflon edényt
- süssük alufóliába csomagolva a halakat, vagy a húsokat
- Távolítsuk el a látható zsiradékot a húsokról, halakról és válasszuk a zsírszegényebb laktózmentes felvágottakat.
- Fontos hogy az elfogyasztott ételek zsírsavösszetétele megfelelő legyen, ezért használjuk felváltva a növényi eredetű zsiradékokat ÉS a laktózmentes vajat.
Törekedjünk a változatosságra, ne ragadjunk le egyiknél sem (pl.: szőlőmag-, repce-, dió-, olíva-, tökmag-, napraforgómag-, lenmagolaj és ezek keverékei, kókuszzsír, laktózmentes vaj, stb.)
Cikkünk következő része hamarosan olvasható, kövessék oldalunkat!
Kapcsolódó bejegyzések:
Étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is! 2.
Korábbi cikkünkben bemutattuk az egészséges táplálkozás 12 pontjának első két pontját, most két ízesítőanyagot mutatunk be, melyek igen jelentős népszerűségnek...