Laktózérzékenyként az élelmiszerről információt kell szereznem!
NyomtatásAz 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet, hazai bevezetése – 2014.december 13. – segíti a különféle speciális étrendre szorulókat (pl.: tej-, szója-, tojásallergiások, laktóz-, fruktóz-intoleránsok, autoimmunbetegségek – cöliákia – gluténintolerancia, phenylketonúria, stb….), hogy a csomagolt élelmiszereken korrekt feltüntetett információkból tájékozódhassanak a számukra biztonságos élelmiszer kiválasztás érdekében!
Gyakorlati megvalósítás – jobb esetben:
- laktóz-intoleránsként elindulunk vásárolni
- tájékozódtunk az interneten, orvostól, dietetikustól, ismerőstől…és tudjuk, hogy a laktózmentes termékeket kell keresnünk
- beérünk a boltba, bevásárlókosarat ragadunk
- elővesszük a listánkat
- neki állunk keresgélni, „olvasgatni”
- jobb esetben a cég feltünteti: „laktózmentes – lactose free” a termékén
Gyakorlati megvalósítás – rosszabb esetben – jelenleg:
- csemege pult előtt állva töprengünk, hogy akkor miből is kérjünk
- alapvetően megkérdezzük az eladót, akitől viszont nem elvárható, hogy több száz készítményről pontos információt adjon, főként, hogy senki sem oktatta!, azaz nem jutunk előrébb
- választhatnánk abban a tudatban, hogy X.Y. cég eddig garantálta a választandó termékében a laktózmentességet, ám az eszünkbe sem jutott, hogy ezt a garanciát már nem adja a felvágotthoz, így ez is lutri…
- vagy megvesszük, és otthon rájövünk, hogy már nem laktózmentes a termék..
- vagy nem vesszünk semmit, mert nem merünk bepróbálkozni
- marad az előre csomagolt felvágott választék
Ez a sztori levezethető a péksüteményes, és a sajtpultnál is.
Gyakorlati megvalósítás – várhatóan – remélhetőleg:
- léteznek olyan számítógépes mérlegek, melyekbe betáplálható adatok, így az kötelezően feltüntetendő „allergének” is
- ha jól értesültünk, ezeknek az adatoknak a feltöltése megkezdődött
- ebben az esetben a címkematricán a vonalkód és az ár mellett már az allergiát, érzékenységet kiváltó összetevők is feltüntetésre kerülnek
- ha nincs ilyen lehetőség, akkor bizony kézzel kell ráírni a becsomagolt felvágott csomagolópapírjára az információkat, OLVASHATÓAN!!!
A előre nem csomagolt élelmiszereknél, azaz amikor a szemünk előtt csomagolják az élelmiszert, akkor is kell tájékoztatás adni az eladó cégnek a részünkre az allergénekről!
- a vásárlót, fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy hogyan kaphat információt az allergénekről a vásárlást megelőzően
- kérésre szóban tájékoztatást kell kapnia
- a leírást meg kell mutatni a vevőnek, ha kéri
- nem számolható fel plusz költség a fogyasztónak ezért
Azért legyünk türelmesek 2014.12.13.-a után még egy darabig, és hívjuk fel kedvesen, udvariasan a kötelező informálásra az üzletek vezetőit, ne az eladókat hibáztassuk a főnökök felelőssége miatt!
Kapcsolódó bejegyzések:
Biztonságos vásárlás, csomagolt élelmiszerek esetében
Hogy egy táplálékallergiában vagy ételintoleranciában szenvedő beteg pl. laktózérzékeny a számára megfelelő terméket vásárolhasson ismernie kell az allergéneket a termékben....
Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?
Tudta, hogy a sajtok jelentős része természetes módon laktózmentes annak ellenére, hogy tejtermék. A sajt akkor is lehet laktózmentes, ha...