A tofu
NyomtatásA kínai eredetű tofu a szójatej altatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készül.
A gyártása a sajtkészítéshez hasonlít talán a legjobban; a szójababból nyert szójatejet erjesztik, majd a „szójatúró”-t tömbökbe préselik és szeletelik.
Ez a szójababból készült termék alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére egyaránt alkalmas.
A tofut természetesen nem csak nyers, hanem ízesített formában is készítik.
A tofu változatos módon felhasználható fehérjeforrás.
Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Változatosan felhasználható tofu, egyes fajtái nyersen fogyaszthatók, de lehet:
- sütni
- főzni
- párolni
- fűszerezni
illetve levesekbe is kedvelt betét.
A tofu a kínai konyha alapvető élelmiszere és hagyományosan része más délkelet-ázsiai konyhának is. Magas fehérjetartalma miatt már mára az egész világon igen népszerű, elsősorban a vegetáriánusok körében, akik a hús és sajt helyett használják, mert állagát tekintve azokhoz is hasonlatos.
A szójában létfontosságú fehérjék (45%), vitaminok (B- és E-vitamin, folsav), ásványi anyagok (pl. kalcium, magnézium, nátrium), nyomelemek (vas, cink, szelén, réz) találhatók.
Emellett a szója esszenciális aminosavakat, illetve lecitint és fitoösztrogént tartalmaz.
A tofunak – víztartalma szerint – 3 fajtáját különböztetjük meg:
- lágy
- kemény
- szárított
A magyarországi piacon már, a hazai gyártók által kínált tofu termékek széles választéka elérhető.
Kapcsolódó receptek:
Újhagymás-tofus muffin – laktózmentes
Kreatív tofu kreáció. Gyorsan elkészíthető laktózmentes recept.
Pardicsomos-tofus tésztasaláta
Hozzávalók: 35 dkg teljes kiőrlésű vagy durumspagetti 15 dkg füstölt tofu 50 dkg koktélparadicsom 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma...
Kukorica krémleves tofukockákkal – laktózmentes recept
Kiválóan illik a füstölt tofu leveshez is. Kukorica krémleves laktózmentes változatban. Laktózmentes tejföllel ízesítve.