Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes étkezés házon kívül

Nyomtatás Nyomtatás
laktózmentes étkezés étkezés házon kívül, vendégsében

laktózmentes diéta házon kívül

Most jön a húsvét, a nagy vendégjárás – vendéglátás!

Ilyenkor a vendégváró falatok, sütemények, italok elkészítésénél, a nagy konyhai sürgés – forgásban elfelejtődhet a laktózmentes tej-, tejtermékek folyamatos használata, tehát a laktózmentes étkezés nem mindig tartható.

Mivel a laktózintolerancia betegségben az akaratlanul, tévedésből történő úgy nevezett “beevés” igen gyorsan, kiválthatja a laktózérzékenység tüneteit – amelyek igen kellemetlenek –  hamar rájöhetünk, hogy olyan ételt – italt fogyasztottunk, mely laktózt tartalmazott!

Ha lehet kerüljük el a laktóztartalmú ételek fogyasztását!

Ha a családi vagy baráti összejövetelt nem háznál tarják, hanem étteremben vagy cukrászdában, érdemes előzetesen tájékozódni, hogy az adott cukrászda vagy étterem tart-e, csinál-e laktózmentes süteményeket, fogásokat. Ha lehet válasszunk laktózmentes vendéglátóhelyet, ahol számunkra is probléma nélkül emészthető ételekből is tudunk választani.

Ne feledjük, hogy mi döntjük el, hogy mit fogyasztunk!

Így ránk hárul a felelősség, hogy házon kívül, (de nem magunkon kívül) mindig ellenőrizzük, a számunkra szeretettel felkínált ételt!
Nagyon fontos, hogy mindig kedvesen, udvariasan kérdezgessünk, vagy kérjünk segítséget a vendéglátótól, és ha kiderül, hogy a számunkra ártalma tejcukor mégis csak benne van az ételben, italban, ne éreztessük a házigazdával, hogy melléfogott! Sőt, dicsérjük meg, hogy próbált nekünk is fogunkra való falatokat, üdítőket biztosítani!

Az ellenőrzés lehetőségei:

 • elkérjük az alapanyagok csomagolását, dobozát, hogy elolvassuk, mi van benne (bizony esetleg a szemetesből kell kihalászni…persze utána azért mossunk kezet, nehogy benyeljünk valami bacit is)
 • kifaggatjuk a vendéglátónkat, hogy is készítette, mit tett bele, legalább a recepthez is hozzájutunk
 • a jóindulatból használt kecsketej-, sajt sem laktózmentes…van, aki ezt sem tűri

Megoldások:


Laluk 4500- laktáz enzim kapszula

hirdetés
 • az sajnos nem elegendő, pl.: ha nem eszünk túrós palacsintából, mert ha a túró nem laktózmentes, akkor nagy valószínűséggel a palacsinta is normál tejből készült, és a lekváros palacsintában is van, laktóz!
 • rosszabb esetben kérjük meg a házigazdát, hogy főzzünk nekünk gyors rizst, és készítsünk 20 perc alatt egy tojásos rizst magunknak (vagy a többieknek is, ha az ötlet felkavarta a többiek ízlelőbimbóit is…), és együnk mellé céklát vagy csemege uborkát
 • ha felkészültek vagyunk, és van nálunk laktáz enzim, akkor a laktáz enzim pótlással már meg is oldottuk a problémánkat, csak ne felejtsük el be is venni a laktáz enzim készítményt, a laktóztartalmú vagy kérdéses étel – ital előtt!

Mi a teendő, ha már megettük a laktóztartalmú ételt:

 • Próbálkozhatunk bevenni utólag a laktáz enzimet, több – kevesebb sikerrel.
 • Ha viszont megjelentek a a laktózérzékenység tünetei, és rosszul érezzük magunkat, akkor ne szenvedjünk látványosan, mert az egyébként is lelkiismeretfurdalásos vendéglátónk is csak kényelmetlenebbül érzi magát, és elronthatjuk a többiek napját is (pedig mi vagyunk a szenvedők)
 • Ha görcsöl a hasunk, akkor vegyük be a szokásos gyógyszerünket!

Utólag, otthon ha már jelentkeztek a laktózérzékenység jelei

 • Ha hasmenésünk van, volt, akkor szedjünk legalább 15 napig bélflóra helyre állító készítményt, hogy rendbe hozzuk a károsodott bélflóránkat!
 • Tanuljunk az esetből, a mi egészségünkért mi vagyunk a felelősek, legyen nálunk laktázbontó enzim!


Kapcsolódó bejegyzések:

A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek

A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...

, ,
ugrás az oldal tetejére