Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes joghurt készítés otthon

Nyomtatás Nyomtatás
házi laktózmentes joghurt

házi laktózmentes joghurt

Egy kedves olvasónk Máté Péter hívta fel figyelmünket

házi laktózmentes joghurt készítés

során szerzett tapasztalataira.

Péter három éve követi a laktózérzékeny.hu weboldalt, amióta első laktózérzékenységre utaló tünetei megjelentek.

Korábbi kedvenc gyümölcsjoghurtja, amely ár-értékben és ízben is elfogadható volt számára megszűnt, a többi joghurt nem ízlik Péternek vagy túl drága, ezért elhatározta, hogy beruház egy joghurtkészítő gépbe.

Több szempont alapján döntöttem joghurtkészítő vásárlása mellett.

Első sorban az ára (cikkünk megjelenésekor 4.490 Ft-os áron kapható a Ariete 621 Yogurella joghurtkészítő gép) illetve, hogy nem sok pici pohárból, hanem 1 nagy 1 literes tégellyel rendelkezik. (De lehet kapni olyat is, amiben kis poharak vannak). Meg is rendeltem, mert rájöttem, hogy mivel a családban több laktózérzékeny is van, így pikk-pakk visszahozza az árát.

Olvastam jót és rosszat ezekről a gépekről, hogy csak teljes tejjel (3,5% zsírtartalmú) „működik”, és ezekkel a bolti „tejnek” nevezett fehér vízzel nem nagyon akar működni, szóval tartottam tőle, milyen lesz.

Megérkezett a gépezet és az első próbára nagyon „rákészültem” volt itthon 1,5%-os laktózmentes tejem illetve hozzá 1 laktózmentes joghurtom, ami a lehető legfrissebb volt.

Beleöntöttem a tégelybe a joghurtot és hozzá a tejet a jelzésig (kb 8 deci tej). Összekevertem, majd bele a gépbe 12 órára. Másnap reggel kinyitottam és egy nem várt fordulat. Kiült a tetejére a savó, nem sok, de kiült. Beraktam a hűtőbe és irány dolgozni.

Este összekevertem a kihűlt joghurtot és csodálatos volt:

  • krémes
  • nem túl sűrű és nem is híg
  • nem darabos, hanem selymesen krémes, mint a görög joghurt.
  • az íze nem annyira erős, mint a bolti joghurté.
  • egyszerű volt és olcsó

Másnap kipróbáltam 2,8%-os tejből is: sokkal sűrűbb lett. Ez már olyan sűrű, mint a bolti, de az íze nem annyira erős. Az a pont jó kategória. Másoknak is ajánlom!

Könnyen elkészíthető (nem kell hozzá mérnöki diploma), finom és olcsó.

Az íze szabadon variálható gyümölcsökkel, aromákkal stb. így legalább lehet tudni, mi van benne.

A következő próbám az volt, hogy milyen, amikor az általam készített joghurttal oltom be a tejet.

Szerencsére ezzel is minden a legnagyobb rendben sikerült. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vásároljon egy gépet és készítse otthon kedvenc joghurtját!

Vásároljon Ön is joghurt készítő gépet és úgy már semmi akadálya sincs az otthoni laktózmentes joghurt készítésnek.Kapcsolódó bejegyzések:

Új Landliebe laktózmentes joghurtok a SPAR kínálatában
Új Landliebe laktózmentes joghurtok a SPAR kínálatában

6 féle új Landliebe laktózmentes joghurt forgalmazását kezdte meg a SPAR több Interspar és SPAR üzletében. Ízek, kiszerelések és a...

Új UHT laktózmentes joghurt-készítmény jelent meg!
Új UHT laktózmentes joghurt-készítmény jelent meg!

Új laktózmentes joghurt-készítmény jelent meg a piacon. A termék 4 féle ízben kapható és nem szükséges hűteni sem, mert UHT...

A laktózmentes joghurtok laktóztartalma megfelelő volt
A laktózmentes joghurtok laktóztartalma megfelelő volt

A NÉBIH 2014. nyarán joghurt élelmiszerlánc-biztonsági célellenőrzést végzett, amelyben 2 laktózmentes joghurt is szerepelt. Laktóztartalmuk megfelelő volt.

Készítsünk otthon növényi italokat!
Készítsünk otthon növényi italokat!

Az üzletekben kaphatóak növényi italok: tejmentesek így laktózérzékenyek, tejallergiások is fogyaszthatják őket. Jók, de nem olcsóak, készítsünk mi otthon!

Laktózmentes termékek készítése házilag
Laktózmentes termékek készítése házilag

A tejcukor érzékenységben szenvedő betegek számára fontos tartózkodni a laktóz tartalmú ételektől, italoktól. Ha biztosra akarnak menni laktózmentes termékeket esznek,...

, ,
ugrás az oldal tetejére