Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Lehetek laktózérzékeny? Mik a laktózintolerancia rizikófaktorai?

Nyomtatás Nyomtatás
laktózintoleranica tünetei: hasgörcs, puffadás, hasmenés. Laktózérzékenység kockázati tényezői.

Laktózérzékeny vagyok?

Mint minden állapotnak és betegségnek a laktózérzékenységnek is vannak kockázati tényezői, azaz ezek a tényezők növelhetik a laktózintolerancia kialakulásának esélyét. A következő faktorok azonban nem feltétlen vezetnek a betegség kialakulásához, de szerepet játszhatnak benne.

Életkor

Az életkor előrehaladtával nő a valószínűsége a laktózérzékenység kialakulásának. Csecsemőkorban az anyatejes táplálás miatt még nagy a laktáz enzim aktivitásunk, azonban ahogy egyre idősödünk, ez folyamatosan csökkenhet így folyamatosan változik a laktózt tűrő képesség.

Genetika és származás

Azoknál a népességcsoportoknál, ahol a csecsemőkor utáni tej és tejtermékek fogyasztása nem volt jellemző, szervezetük nem is termel tejcukorbontó enzimet (laktázt).

Észak-Európa lakossága kevésbé hajlamos a laktóz intoleranciára, mint Dél-Európa lakosai. Az afrikai, ázsiai, amerikai népességcsoportok laktóz tűrő képessége sokkal alacsonyabb, így náluk hamarabb alakulhat ki laktózérzékenység.

Sugárterápia

A sugárterápián átesett betegeknél, főleg ha a has területére történt a besugárzás, mellékhatásként gyakran alakul ki laktózintolerancia.

Koraszülöttség

Az idő előtt született babáknál hamarabb alakulhat ki laktózérzékenység, mint azoknál a gyermekeknél, akik időben születtek, mivel a magzatok laktáz szintje a harmadik trimeszterben emelkedik meg.

Másodlagos laktózintolerancia

A fenti tényezőkön kívül a másodlagos vagy szerzett laktózintolerancia kialakulásáért a következő állapotok, betegségek lehetnek a felelősek:

  • Gyógyszerek közül leggyakrabban az antibiotikumok és a kemoterápiás gyógyszerek szedése után alakul ki laktózérzékenység.
  • A sokáig kezeletlen gluténérzékenység (coeliakia / cöliákia / lisztérzékenység) következményeként a bélbolyhok károsodása miatt szinte minden esetben kialakul a tejcukor bontás hiánya, nem termelnek a bélbolyhok laktáz enzimet. A gluténmentes diéta betartásakor fél-, egy év után helyreáll a laktáz enzim termelődése.
  • A vírusos és krónikus hasmenéses állapotok szintén roncsolják a bélflórát és a vékonybél bélbolyhait, melynek következményeként elégtelen lesz a laktáz termelésünk.
  • Bizonyos fertőző betegségek szövődménye is lehet a másodlagos laktózintolerancia.
  • Giardiasis, és más vírusos bélfertőzések, után gyakran alakul ki szekunder laktózintolerancia.

A másodlagos laktózintolerancia abban tér el az elsődleges tejcukor-érzékenységtől, hogy a kiváltó (alap) betegség gyógyításával a szerzett laktózérzékenység is megszűnik.

Ne végezzen öndiagnózist!

Tekintettel arra, hogy a laktózérzékenység tüneteihez hasonlóakkal járó betegség sokféle is van, olyanok is amelyek esetleg orvosi kezelés nélkül súlyos szövődményekkel járnak, mindenkit óvunk az öndiagnózistól. Háziorvosa be tudja utalni Önt laktózérzékenység vizsgálatra, vagy magán úton – térítés ellenében, de sorbaállás és várólista nélkül –  is kereshet fel diagnosztikai központokat, gasztroenterológust:Kapcsolódó bejegyzések:

Mit jelent az FCCU a laktáz enzim készítményeken?
Mit jelent az FCCU a laktáz enzim készítményeken?

Melyik laktáz enzim készítmény a leghatékonyabb? Nem elég csak a kiszerelést és az egységárat figyeljük! Hasonlítsuk össze az FCCU értékeket...

Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 1. A gyógyszerek
Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 1. A gyógyszerek

A másodlagos tejcukor-érzékenység vagy szerzett tejcukor-intolerancia jól kezelhető, a kiváltó ok megszüntetésével a szerzett laktóz-intolerancia is elmúlik. Sokszor gyógyszerek szedése...

Hogyan zajlik a hidrogén kilégzési teszt?
Hogyan zajlik a hidrogén kilégzési teszt?

Többféle módon lehet a laktóz-intoleranciát diagnosztizálni, az egyik módszer a laktózérzékenység megállapítására a hidrogén kilégzési teszt. Biztosan sokakat érdekel, hogy...

Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel
Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel

Többféle laktóz-intolerancia vizsgálat közül az egyik legkíméletesebb a szájnyálkahártya kenet vétellel vett minta alapján, genetikai módszerrel végzett laktózérzékenység vizsgálat....

A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek

A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...

, ,
ugrás az oldal tetejére