Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Mit jelent az FCCU a laktáz enzim készítményeken?

Nyomtatás Nyomtatás

Az FCC egy rövidítés: Food Chemicals Codex

A Food Chemical Codex egy összefoglaló, a nemzetközileg elfogadott előírások alapján az élelmiszer összetevők tisztaságát, típusát, azonosságát stb. írja elő. Az FCC két fő részből áll, monográfiák és függelékei (monográfia: jelen esetben az élelmiszer összetevők hivatalos szabályozása).

Enzimkészítmények

Az úgynevezett “család” monográfiák közé tartoznak az enzimkészítményekre vonatkozó előírások. Az élelmiszer tudomány alapján több fontos enzim van. A “család” monográfiákba tartozik a glikozidázok csoportja.

Glikoziádok csoport legfontosabb enzime β-galaktozidáz

laktóz = galaktóz + glükóz

Laktóz = glükóz + galaktóz

Más néven a szakirodalomban laktáz, galaktozid-galaktohidroláz.

  • β –galaktozidázt (béta-galaktozidázt) mikroorganizmusok fermentációjával (erjesztésével) nyernek.
  • Leggyakrabban az Aspergillus oryzae penésztörzs (Aspergillus gomba) által termelt β-galaktozidáz enzimet tartalmazzák a laktózt bontó készítmények.
  • A laktáz enzim készítményekben lévő enzim (β –galaktozidáz), az úgynevezett “glikozidos kötéssel” kapcsolódó galaktóz egységet ismeri fel, tehát a laktózban lévő galaktózt szabadítja fel, így bomlik alkotóelemeire a tejcukor.

FCCU – Laktáz enzimet (β –galaktozidázt) tartalmazó készítmények

A laktáz enzimet tartalmazó készítmények helyettesítik a vékonybélben nem termelődő laktáz enzimet. Ezek lehetnek különféle kiszerelésűek és elnevezésük is változatos:

  • étrend-kiegészítők
  • tápszerek
  • tabletták
  • rágótabletták

Az FCC Unit (egység) fogalmának (enzim-aktivitás mérőszámának) bevezetése

Erre azért volt szükség, mert a készítmények enzimtartalmának mennyiségére vonatkozó leírás önmagában nem volt elegendő információ, nem lehetett pontosan tudni, mennyi laktóz lebontására képes az enzimtartalom.

Hiába tartalmaz esetleg nagyobb mennyiségű laktáz enzimet a készítmény, különböző külső hatásokra, pl. túlmelegedés (hőingadozás, tárolás), erőteljesen csökkenhet az enzim aktivitása, annak ellenére, hogy az enzim mennyisége nem változik.

Pl. X gramm enzimet tartalmazó tabletta, nem mutatja ki, hogy mennyire aktív az enzim, az egyik lehet aktívabb, a másik kevésbé, ugyanannyi (X gramm) tartalom mellett.

Napjainkban sokféle készítmény közül választhatunk, a legtöbb készítményen az FCCU feliratot és egy számot látunk (pl. FCCU 5000). Vannak azonban olyan készítmények is, melyeknél a leírásban olvasható, és nem közvetlenül a csomagoláson.

FCC Egység fogalma

  • az enzim-aktivitás mérőszáma

FCCU

  • FCC Unit laktáz enzim egységet jelent, az egy tablettában (tápszerben, rágótablettában) lévő laktáz enzim aktivitásának a mérőszáma.

A feltüntetett FCCU érték/értékek előírás szerinti kémiai vizsgálatok eredményei, melyeket azonos körülmények között végeznek el, és az eredmény minden esetben az enzim aktivitását (aktivitás mérőszáma) mutatja ki, mely nem változik semmilyen hatásra, a szavatossági idő lejáratáig.

A mérőszámok megközelítő pontossággal összefüggenek a tejre vonatkozó laktóz bontó képességgel.

A gyártók többsége biztosítja, hogy 1 tabletta 10 g laktóz (2 dl tehéntejnek felel meg) lebontását biztosítja, de persze vannak kivételek.
A készítmények (gyártótól függően) 1 tablettájában lévő enzim aktivitás általában 6-12 g laktóz lebontására képes, ezt az értéket a készítmény leírásában közlik a vásárlóval. Ez alapján dönthető el, hány tablettára van szükség, ha valaki tejcukor tartalmú élelmiszert, ételt fogyaszt.

Tehát laktáz enzim választásakor nem elegendő csak a kiszerelési egységet és termék árát figyelembe venni, össze kell hasonlítani a FCCU értéket is.

A cikket Nógrádi Katalin a laktózérzékeny.hu dietetikusa készítette.

Áttekintő táblázat a teljesség igénye nélkül:

Termék neve FCCU
JutaVit laktáz enzim 5000 FCCU 60db 5000
Millandjoy laktáz enzim rágótabletta 20db 4500
LALUK 4500 (Strathmann GmbH) 10db 4500
InnoPharm laktáz enzim 60 db 4500
LACTASE rágótabletta 100db (TB, vényköteles) 2900

 Kapcsolódó bejegyzések:

Borsban megjelent cikk - helyesbítése - laktáz enzim
Borsban megjelent cikk – helyesbítése – laktáz enzim

Egy karakterhiba miatt vagyunk kénytelenek a Borsban megjelent cikket helyreigazítani. A laktóz a tejcukor a laktáz pedig a tejcukrot lebontani...

Ingyenes laktáz enzim minta igénylés
Ingyenes laktáz enzim minta igénylés

Összesen 3.000 személynek van lehetősége ingyenes laktáz enzim termékmintát igényelni az újonnan megjelent JutaVit laktáz enzim – 5000 FCCU készítményből....

A megfelelő laktáz enzimpótló készítmény választása
A megfelelő laktáz enzimpótló készítmény választása

A szájon át történő laktáz pótlás lehetővé teszi a laktózérzékenyeknek a nem laktózmentesített tejtermékek fogyasztását. A megfelelő laktáz enzimpótló készítmény...

A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek

A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...

, , ,
ugrás az oldal tetejére