Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Megkerestük a magyar gyártókat néhány kérdéssel.

Nyomtatás Nyomtatás

2013. november 13-án adott ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egy közleményt amely egy hónapokkal korábbi “mentes” termékekre vonatkozó célvizsgálat eredményeit közölte. Ezt a hírt mi is megjelenítettük a laktózérzékeny.hu-n

Az NFH által kiadott közleményben érdekes módon nem nevezték meg az érintett cégeket, de később az Interneten megjelent ezzel kapcsolatban a Sole-Mizo Zrt. és a Naszálytej Tejfeldolgozóés Kereskedelmi Zrt. neve is egy másik portál cikkében.

Facebook oldalunkon is érkeztek olyan fogyasztói bejegyzések, amelyekben a két gyártó termékeiről alkottak véleményt, ezzel kapcsolatban kerestük meg néhány kérdéssel a Sole-Mizo Zrt-t és Naszálytej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Zrt. -t is tájékoztatást kérve.

A kapott válaszokat változatlan formában közöljük:

Az egyik hozzászólásban a laktózmentes termékek magas ára került szóba – amely témát korábban a laktózérzékeny.hu is érintette -, amelyre reagálva a MiZo-tól a következő tájékoztatást kaptuk:

Laktózmentes tej ára
A Sole-Mizo Zrt. a laktózmentes tejet a normál Mizo tejnél alig magasabb áron adja át a partnereinek. A Mizo laktózmentes UHT tej 1,5% 1l. grafikáján megjelenített árfolttal (jelenleg 349 Ft) igyekeztünk a laktózmentes tejünk fogyasztói árát elfogadható szinten tartani, azonban a partnerek közül többen kifogásukat jelezték ezzel kapcsolatban. A dobozon jelzett ajánlott fogyasztói ár miatt a közelmúltban két lánc is kifogást támasztott a Mizo laktózmentes UHT tej 1,5% 1l. forgalmazásával szemben.

A fent említett fogyasztóvédelmi vizsgálattal kapcsolatban a két gyártó észrevételét változatlan formában közöljük:

Sole-Mizo Zrt. reagálása:

Laktózvizsgálat NFH

2013. márciusában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal által bevizsgálásra került a Mizo laktózmentes tej 1,5% 1l termékünk. A hivatal által kezdeményezett vizsgálati eredmény szerint az előírt határértéknél magasabb laktóztartalom volt a termékben.

Az adott gyártásból megőrzött mintáinkból két akkreditált labor számára is küldtünk mintákat, és mind a két labor határérték alatti eredményt kapott a bevizsgálás során, tehát a laktózmennyiség megfelelő volt a termékünkben.

Ezen mérési eredményekre hivatkozva fellebbeztünk a Hivatalnál, azonban ezt figyelmen kívül hagyták, és a saját  laboreredményeikre hivatkozva szabtak ki ránk bírságot. A fellebbezésre vonatkozó elutasítási határozat augusztusban érkezett vissza cégünkhöz, és mivel a szóban forgó termék szavatossági ideje júniusi volt, így nem is tehettünk lépéseket a visszagyűjtésre. A fogyasztók biztonsága érdekében a mintavételi gyakoriságot megnöveltük és a terméket folyamatosan bevizsgáltatjuk külső laborban.

 

A Naszálytej Zrt-t kommunikációs ügynökségtől kaptuk az alábbi sajtóközleményt:

A NASZÁLYTEJ ZRT. REAGÁLÁSA A DÍVÁNY.HU OLDALON MEGJELENT
„A NASZÁLYTEJ ÉS A SOLE TERMÉKEI BUKTAK A LAKTÓZBOTRÁNYBAN” C. CIKKRE

Háttér

2013. november 13-án a Dívány c. internetes portál „A Naszálytej és a Sole termékei buktak a laktózbotrányban” címmel cikket közölt arról, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal ellenőrzése során a megengedett értéknél magasabb laktóztartalmat mértek a Naszálytej Zrt. laktózmentes habtejszínében. A cikk sajnálatos módon nem tér ki a vizsgálat fontos részleteire, ezért alkalmas a fogyasztók félrevezetésére.

A Naszálytej Zrt. reagálása

A Naszálytej Zrt. megerősíti, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal egy korábbi vizsgálata szerint a Magic Milk habtejszín a megengedett határértéket meghaladó mennyiségben, 0,1 g helyett 0,2 g / 100 g laktózt tartalmazott. A vállalat ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a Dívány.hu cikke nem tér ki arra a fontos körülményre, hogy az eset nem a napokban, hanem több hónappal korábban, 2013 márciusában történt, és mindössze 1 gyártási tételt érintett.

Szintén fontos információ, hogy bár a laktóztartalom abban az 1 tételben valóban meghaladta a határértéket, a 0,2g / 100g laktóztartalom érték a laktózérzékenyek 90%-nál nem okoz tüneteket, a súlyosan tejcukor-érzékenyeknél puffadást okozhat, de egészségre károsító hatásról semmilyen esetben nem beszélhetünk.

A Naszálytej Zrt. a hatóság hivatalos értesítését követően még márciusban, vagyis már jóval a Dívány.hu cikkének megjelenése előtt szigorítást vezetett be a termékellenőrzésben, és nagyobb gyakorisággal vizsgáltatja független laboratóriumokkal a Magic Milk termékek laktóztartalmát.

Az intézkedéseknek köszönhetően a  hasonló esetek előfordulásának lehetőségét a vállalat régen megszüntette, így a Magic Milk terméket vásárlók nyugodtan fogyaszthatják a megszokott módon minden hivatalos követelménynek megfelelő laktózmentes termékeket.

Magyarországon 18 évvel ezelőtt a Naszálytej vezette be elsőként a laktózmentes tejtermékeket, s a mai napig a laktózérzékenyek elkötelezett támogatójaként gyártja és forgalmazza a Magic Milk termékcsaládot.

További információ kérhető:

Piskóti Attila / Pál Ildikó
Premier Kommunikációs Iroda
Tel.: 06 1 483 1860
Mobil: 06 30 240 7619
E-mail: sajto@premiercom.hu

Piskóti Attila / Pál Ildikó
Premier Kommunikációs Iroda
Tel.: 06 1 483 1860
Mobil: 06 30 240 7619
E-mail: sajto@premiercom.hu

 

 , ,
ugrás az oldal tetejére