Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Nem minden vizsgált termék volt laktózmentes

Nyomtatás Nyomtatás
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Az NFH kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumukban csaknem 20 laktózmentesként árusított termék tejcukor-tartalom vizsgálatát végezték el. Az ellenőrzött termékek között volt tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, valamint cappuccino por és vajas keksz is. A vizsgált termékek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek, 2 terméknél viszont a laktóz-tartalom vizsgálatánál a vonatkozó határérték csaknem kétszeresét mutatták ki.

Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, mivel a termék összetételére vonatkozóan valótlanul tüntették fel a laktózmentes jelzést – állapítja meg az NFH. A jogsértések egy “különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoportra” (laktóz-intoleranciában szenvedők) irányultak, esetükben a jelölés alapján megvásárolt termék nem csupán minőségileg jelent megtévesztést, de egészségügyi kockázattal is bírhat – hívja fel a hatóság a figyelmet. Ha egy laktóz-intoleranciában szenvedő beteg tejcukrot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, az hasmenést, haspuffadást, esetleg hasi görcsöket okozhat. A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató gyártók ellen a szükséges intézkedéseket megtette, mindkét esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A hatóság emlékeztet: a tej, illetve tejtermékek fogyasztása előnyös lehet a csontanyagcsere hátterében meghúzódó kalciumhiány fedezésére, egyes felmérések szerint ugyanakkor a magyar lakosságban legalább 30 százalékos gyakorisággal fordul elő a tejcukor-érzékenység. Kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket ki kell vonni az étrendből. Azonban – mint az NFH kiemelte – a laktóz-intoleranciában szenvedőknek sem kell teljesen lemondania ezen termékekről, hiszen az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak.

A vonatkozó szabvány szerint tejcukormentesnek az az élelmiszer nevezhető, amelynek laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 gramm per 100 gramm.

Az NFH által végzett további vizsgálatok eredményei elérhetők az NFH oldalon.   Forrás: MTI   Megkerestük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, tájékoztatást kérve, hogy mely termékek voltak érintettek:

Érdeklődésére szeretném tájékoztatni, hogy a jelzett témában született jogerős határozatok megismerhetőek a hatóság honlapján a következő linkekre kattintva: http://www.nfh.hu/magyar/informaciok/hatarozat/hirdetmenyek/HAJ_02021_3_2013.html http://www.nfh.hu/data/5943624/12695600_hatarozat_12685582_pub.pdf Üdvözlettel: Perger Mónika sajtóreferens

(laktozerzekeny.hu: közben az idézett anyagokat törölték.)Kapcsolódó bejegyzések:

A laktózmentes joghurtok laktóztartalma megfelelő volt
A laktózmentes joghurtok laktóztartalma megfelelő volt

A NÉBIH 2014. nyarán joghurt élelmiszerlánc-biztonsági célellenőrzést végzett, amelyben 2 laktózmentes joghurt is szerepelt. Laktóztartalmuk megfelelő volt.

, , , , , ,
ugrás az oldal tetejére