Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Szója ABC 3. A szójakocka, szójapehely, szójaszósz

Nyomtatás Nyomtatás
Szója kocka, szójafehérje

Szója kocka

Folytatjuk korábbi szójakészítményeket bemutató cikksorozatunkat

Most a különféle szárított termékeket, húspótlóként is használatos termékeket, (De azokkal nem azonos táplálkozási értékűek!), valamint az ízesítőket ajánljuk a figyelmükbe.
Ezeknél a szójatermékeknél kiemeljük, hogy, akkor nevezhetjük őket gluténmentesnek is, ha az alapból gluténmentes szójaalapanyagból készült termékekre, a gyártó garanciát vállal az úgy nevezett gluténmentességre.

Sok laktózérzékeny azért válik laktózérzékennyé, mert cöliákiában is szenved, ezért gondoljuk hogy a most bemutatott szójatermékek kötődnek a laktóz-intolerancia témájához is annak ellenére, hogy ezek a szójakészítmények nem a tej, és tejtermékek kiváltására valók elsősorban. Fontos, hogy a gluténérzékenyek a felhasználás előtt győződjenek meg a termék garantált gluténmentességéről * !

A szárított szójatermékek, és felhasználási területük

Előkészítés:
Felhasználás előtt, vízbe-, tejbe-, húslevelébe, stb. áztatjuk (ha lehet, már ízesítsük a folyadékot, és akkor finomabb lesz a készétel is), majd ha megszívta magát, alaposan megduzzadt, akkor jó erősen ki kell nyomkodni belőlük a folyadékot. Utána már csak az ételhez illően fűszerezni kell őket, és elkészíteni belőlük a megtervezett ételt.

  • szójakocka, szója szelet

    Felhasználható főételek készítéséhez:

    • pörköltek, raguk, gulyás ételek
    • olajban sütve, rántva, szósszal
    100g tápértéke
    energia 332,0 kcal
    fehérje 47,0 g
    zsír 2,0 g
    szénhidrát 31,0 g
  • szójapehely

    Reggelikhez, uzsonnára, vacsorára stílszerűen szójaitalba, szójajoghurtba vagy természetesen laktózmentes tejbe vagy laktózmentes joghurtba keverve. Müzli készítéséhez, tésztaételekhez.

    100g tápértéke
    energia 421 kcal
    fehérje 36,6 g
    zsír 22,0g
    szénhidrát 15,9 g
  • szója granulátum

    Felhasználható darált hússzerűen:

    • rakott ételekbe
    • fasírtokbatöltött paprikába
    • házi hamburgerhez
    100g tápértéke
    energia 353,0 kcal
    fehérje 50,0 g
    zsír 0,8 g
    szénhidrát 34,0 g

 

Erjesztett szójakészítmények

  • A miso (szójakrém)

    Elsősorban fűszerként ismert. Szójabab, rizs, vagy árpa, vagy búza, és só, koji erjesztőgomba kultúra keveréke, melyet éveken keresztül erjesztenek.
    Pikáns, sós ízű, lágy, krémes állagú.

    Felhasználható:

    • miso leveshez
    • saláta öntetekhez
    • szószokhoz,
    • húsok, halak pácolásához

    Tápanyagtartalom 100 grammra:  ez változó, cégtől, hozzáadott összetevőktől függően.

  • Tempeh

    Indonéziában honos étel. Főtt szójababból, és tetszőlegesen rizsből vagy *árpából készülő, nemes penészes érleléssel előállított, nagyon népszerű étel alapanyag, hasonlít a tofuhoz, felhasználhatósága is ugyanolyan széleskörű, íze azonban markánsabb, változatosabb.

    Felhasználható:
    Olyanra vágjuk, amilyenre szeretnénk, szeletre, kockára, rúdra, de darálhatjuk is.

    • pörköltek, raguk, gulyás ételek
    • olajban sütve, rántva, szósszal

    Tápanyagtartalom 100 grammra:  ez változó, cégtől, hozzáadott összetevőktől függően.

  • Szójaszósz

    A szójababot beáztatják, majd megfőzik. Hozzákevernek pörkölt *búzából őrölt  lisztet, és „aspergillus oryzae” gombakultúrát.
    Ezt követően három napig 30 °C-on érlelik a pasztát, majd jól megsózzák. Három-hat hónapig 15-25 °C-os hőmérsékleten tovább érlelik, majd négy-öt hónapig még állni hagyják.
    Az így elkészült lét leszűrik, felforralják, csírátlanítják, leszűrik és különféle nagyságú üvegekbe teszik.

    Felhasználható:

    • fűszeres pácként húsos, halas, zöldséges ételekhez,
    • asztali használatra a világosabb színű hígabb és sósabb fajtát kínáljuk,
    • főzéshez a sötétebb, töményebb változata használjuk.
    100g tápértéke
    energia 66,0 kcal
    fehérje 10,5 g
    zsír 0,1 g
    szénhidrát 5,6 g

Ki nem fogyaszthatja a szójatermékeket?

Köztudott, hogy a szója is allergén, ezért amennyiben valaki a szójára (is) allergiás, sajnos ezekről a termékekről le kell mondania. A termékek csomagolásán az allergéneket kötelező jelölni.
Az új 2014-ben életbe lépő élelmiszer jelölési rendelet értelmében az összetevők felsorolásában az allergéneket kiemelt – általában vastagabb – betűtípussal kell szedni, hogy fogyasztó azonnal tisztában lesz azzal, hogy a termék milyen allergéneket tartalmaz. Korábban az allergéneket szövegesen tüntették fel, de persze erre most is van mód.

Amennyiben bizonytalan a termék allergén-tartalmát illetően célszerű a forgalmazóhoz fordulni és igazolást kérni arról, hogy a termék valóban mentes-e az adott allergéntől.

Hol szerezhetőek be a szójakészítmények?

A kifejezetten BIO üzletek, reformélelmiszer boltok választékából nem hiányozhatnak a szójakészítmények, mint ahogy a táplálék intolerancia üzletek választékából sem, hiszen jellegéből adódóan ezek tejcukor és tejfehérje mentesek – mennyiben nem adnak hozzá tejszármazékot, pl: állag, ízmódosítás miatt – is és nagyrészt gluténmentesek is, így a laktóz-intoleranciában szenvedők mellett a tejallergiások és gluténérzékenyek is fogyaszthatják őket.  A nagyobb élelmiszer üzletek, drogériák is rendelkeznek BIO és mentes választékkal így ezekben az üzletekben is érdemes keresni a most bemutatott szójakészítményeket.

Ön ismeri a laktózmentes receptgyűjteményünket?

Számos receptünk készül tejmentesen így laktózérzékenyek és tejallergiásoknak is hasznos lehet. Receptgyűjtemény

 

Sorozatunk első cikke: Szója ABC 1



Kapcsolódó bejegyzések:

Szója ABC 2. A tejhelyettesítő szójakészítmények
Szója ABC 2. A tejhelyettesítő szójakészítmények

Szójakészítmények segítenek a tejallergiásoknak és laktózérzékenyeknek helyettesíteni a tejet. Szójaital, szójajoghurt, szójadesszert is kapható az üzletekben. A szójaital ugyan úgy...

Szója ABC 1.
Szója ABC 1.

Szója egy az élelmiszeriparban széles körben felhasznált alapanyag. Adalékanyagként és szója alapú késztermékként is. Szójaolaj, szójaliszt, szójaital, szójarost.

, ,
ugrás az oldal tetejére