Biztonságos vásárlás, csomagolt élelmiszerek esetében
NyomtatásRossz közérzet, kiszámíthatatlan hasmenés, idegesség, feszültség, és még számos kellemetlen tünete van a:
- különféle ételallergiáknak (pl.: tejfehérje allergia, búzaallergia, stb…)
- az ételintoleranciák sokaságának (pl.: laktózintolerancia, fruktózintolerancia, stb…)
- egyéb emésztőrendszeri tünetekkel is járó ételösszetevők okozta betegségeknek (pl: cöliákia, más néven gluténérzékenység, vagy korábbi nevén lisztérzékenység….)
Amikor kiderül a probléma, ott állunk tanácstalanul, hogy mit is merjünk levenni a boltok polcairól.
Rosszabb esetben, rossz információt kaphatunk a „segítő szándékú” ismerőseinktől, pl.: a kecsketejben nincs laktóz, az nyugodtan fogyasztható, vagy a búzaallergiásnak minden gluténmentes étel megfelelő, és aztán a csodamódszereket tukmáló, „egyél nyugodtan bármit, az én „csodaszerem” meggyógyít „tanácsadók” információinak tömkelegétől szédelegve próbálunk beszerezni valami ehetőt….
Szerencsére a biztonságos vásárlást szigorodó jogszabályi előírások könnyítik meg.
Bár jelen pillanatban is vannak az élelmiszereken jelölések, igen csak megszigorodtak a törvények, és bizony záros határidőn belül a gyártóknak, forgalmazóknak lépni kell!
Hasznos tudnivalók az élelmiszerek jelöléséről:
Kötelezően feltüntetendő elemek
- az élelmiszer neve
- összetevők
- allergének
- összetevők mennyisége
- nettó mennyiség
- minőségmegőrzési idő
- tárolási, felhasználási feltételek
- felelős élelmiszer-vállalkozás neve és címe
- származási hely
- felhasználási útmutató
- alkoholtartalom 1,2% felett
A tápértékjelölés kötelező lesz legkésőbb 2016. december 13-tól az előrecsomagolt élelmiszerekre. Már korábban is lehet az új szabályok szerint jelölni, a rendelet többi elemével összhangban.
-
Az allergének jelölése – a biztonságos vásárlás alapja
Az allergének jelölése kötelező, a nem előrecsomagolt élelmiszerek estében is.
Ez következő esetekre érvényes: ha egy élelmiszert előrecsomagolás nélkül kínálnak a végső fogyasztónak; vendéglátásnak, közétkeztetésnek; a fogyasztó kérésére az értékesítés helyén csomagolják, illetve a közvetlen értékesítés céljából előrecsomagolják.A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a kötelező elemekről a tagállamok hozhatnak nemzeti jogszabályokat.Az táplálék allergiát, étel intoleranciát okozó allergének közül ezeknek kellene szerepelni – de 2016 után már kötelező feltüntetni – a csomagoláson:
- Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek, kivéve
- búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is(*),
- búzából készült maltodextrin(*),
- árpából készült glükózszirup,
- gabonafélék, amelyből készült párlatot vagy mezőgazdasági eredetű etilalkoholt szeszes italok vagy egyéb alkoholtartalmú italok készítéséhez használják.
- Rákfélék és azokból készült termékek.
- Tojás és abból készült termékek.
- Halak és azokból készült termékek, kivéve
- vitaminok vagy karotinoidok hordozójaként használt halenyv,
- a sör és a bor derítéséhez használt halenyv és vizahólyag.
- Földimogyoró és abból készült termékek.
- Szójabab és abból készült termékek, kivéve
- finomított szójabab olaj és zsír(*),
- szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E 306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol szukcinát,
- a szójabab növényi olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol észterek,
- a szójabab növényi olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
- Tej és abból készült termékek (beleértve a laktózt is), kivéve
- tejsavó, amelyből készült párlatot vagy mezőgazdasági eredetű etilalkoholt szeszes italok vagy egyéb alkoholtartalmú italok készítéséhez használják,
- laktit.
- Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia és queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és azokból készült termékek, kivéve
- diófélék, amelyből készült párlatot vagy mezőgazdasági eredetű etilalkoholt szeszes italok vagy egyéb alkoholtartalmú italok készítéséhez használják.
- Zeller és abból készült termékek.
- Mustár és abból készült termékek.
- Szezámmag és abból készült termékek.
- Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben.
- Csillagfürt és abból készült termékek.
- Puhatestűek és abból készült termékek.
(*) és az abból készült termékek, amennyiben az előállítási eljárás során várhatóan nem növekszik az előállítás alapjául szolgáló termék EFSA által megállapított allergizálóhatás-szintje
Az allergéneket az összetevők között feltűnő, a többi összetevőtől eltérő betűtípussal kell jelölni (pl. vastagon szedett vagy aláhúzott)
- Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek, kivéve
- tápértékjelölés (BIG 8 illetve annak opciós lehetőségei)
energiára (kJ) / (kcal):
zsír
amelyből
— telített zsírsavak
— egyszeresen telítetlen zsírsavak (nem kötelező)
— többszörösen telítetlen zsírsavak (nem kötelező)
szénhidrát
amelyből
— cukrok
— poliolok (nem kötelező)
— keményítő (nem kötelező)
rost (nem kötelező)
fehérje
só
vitaminok és ásványi anyagok bármely az ide vonatkozó rendelet XIII. mellékletében felsorolt, szignifikáns mennyiségben jelenlevő (nem kötelező)
Referencia beviteli érték a korábbi INBÉ (irányadó beviteli érték) helyett.
Energia vagy tápanyag Beviteli referenciaérték Energia 8.400 kJ / 2.000 kcal Összes zsír 70 g — Telített zsírsavak 20 g Szénhidrát 260 g — Cukrok 90 g Fehérje 50 g Só 6 g
Nem elég jelölni az összetevőket, tápértéket és az allergéneket, a jelölésnek olvashatónak is kell leennie! Meg van határozva a minimális betűméret a legnagyobb felület nagysága szerint.
A csomagolás legnagyobb felülete | legalább 80 cm2 |
legalább 25 cm2 |
legalább 10 cm2 |
kevesebb, mint 10 cm2 |
minimális betűméret (x-magasság) | 1,2 mm | 0,9 mm | 0,9 mm | 0,9 mm |
a jelölés kötelező elemei | minden | minden | minden | név, allergének minőségmegőrzési idő |
tápértékjelölés | kötelező | kötelező | nem kötelező |
nem kötelező |
Források:
Kapcsolódó bejegyzések:
Laktózérzékenyként az élelmiszerről információt kell szereznem!
Nem egyszerű az ételintoleranciások és táplálék-allergiások élete, hiszen az élelmiszerek jelölése sokszor nem tartalmazza a számukra fontos információkat. De 2014....
Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?
Tudta, hogy a sajtok jelentős része természetes módon laktózmentes annak ellenére, hogy tejtermék. A sajt akkor is lehet laktózmentes, ha...