Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktózintolerancia – laktózérzékenység azaz tejcukor-érzékenység

Nyomtatás Nyomtatás
laktózérzékenység

laktózérzékenység

Ha az egész világot vesszük alapul, akkor a felnőtt népesség közel 75%-a küzd a tejcukor bontásának problémájával azaz a laktózintoleranciával. Az arány erősen változik, és azonos kontinensen a különböző országokban is eltérő lehet.

A magyar lakosság mintegy 30%-ét érinti a laktózintolerancia.

Mi az a laktózintolerancia?

Abban az esetben, ha a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése áll fenn, a tejcukor bontatlanul
halad tovább a bélrendszerben, és a vastagbélben lévő normál bélflórát alkotó bélbaktériumok erjesztik meg és a laktóz rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká (szén-dioxid, hidrogén, metán, kénhidrogén) alakul.

A laktózérzékenységnek három típusát különböztetjük meg.

  1. Rendkívül ritka kórkép a kongenitális laktózintolerancia, amely génmutációnak (mennyiségi
    vagy minőségi) következménye, és már az anyatejes táplálás megkezdésekor, azaz újszülött
    kortól jelentkeznek súlyos mértékben a tünetek. Erre az egy típusra lehet igénybe venni emelt összegű családi pótlékot.
  2. A primer forma esetében is mutattak már ki génmutációt, azonban a tünetek általában gyermekkorban vagy fiatal felnőtt korban fokozatosan, enyhébb formában kezdődnek.
  3. A szekunder forma a szerzett tejcukor emésztési zavar, amelyben a laktáz enzim aktivitásának (akár felére) csökkenéséről, vagy teljes megszűnéséről van szó. Ennek számos oka lehet.

Hogyan diagnosztizálható a laktózintolerancia?

  1. Az egyik lehetséges módja a tejcukor érzékenység megállapításának az úgynevezett hidrogén-kilégzési teszt, amelyet az olcsósága, egyszerű kivitelezhetősége és megbízhatósága miatt a gyakorlatban is rutinszerűen
    alkalmaznak. Tudja meg hogy zajlik a H2 kilégzéses teszt
  2. Egyre elterjedtebb a géndiagnosztikai eljárás is, amely során a betegség hátterében már felfedezett
    genetikai mutációk meglétét vizsgálják. Tudjon meg mindent a genetikai laktózintolerancia vizsgálatról.
    Hogy kell értelmezni a genetikai laktózérzékenységi teszt eredményét?

Laktózintolerancia kezelése – megoldás a tejet és tejtermékeket tartalmazó laktózszegény étrend!

A tej és tejtermék legfontosabb tápanyaga a kalcium, így teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. Mivel a napi kalcium szükségletünket kizárólag tejet, tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel lehet fedezni, valamint a tej és tejtermékek a legjobb természetes kalciumforrások, így a laktózszegény étrend is a kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlásoknak felel meg, tehát tartalmaz tejet és tejterméket, csak az étrendet úgy állítjuk össze, hogy annak laktóz tartalma ne haladja meg a még tolerálható mennyiséget.

Nem javasolt tehát a tej- és tejtermékek száműzése az étrendből.

Az előző szempontokat figyelembe véve a laktózszegény étrendben napi ½ l laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolunk fogyasztani. A savanyított tejtermékek tejcukortartalma a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20–40%-kal kevesebb, mint a tejé. A túró is fogyasztható, tejcukortartalma a savanyított  tejtermékeknél is alacsonyabb.

A laktózszegénység betartásának két megoldása lehetséges.

  1. Az egyik mód, hogy laktózmentes tejet és tejtermékeket vásárol az érintett
  2. a másik pedig, hogy laktáz enzim tartalmú készítményeket használ tej és tejes étel fogyasztásakor.

Tudta, hogy a laktózintolerancia után személyi adókedvezményt vehet igénybe?

Amennyiben önálló keresettel rendelkezik és igazoltan laktóz-intoleráns, személyi adókedvezmény igénybevételére jogosult. A laktózérzékeny adókedvezmény igénylésről mindent megtud cikkünkből.

 

Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 8. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM – 2015. ÁPRILIS Laktózintolerancia

www.mdosz.hu



Kapcsolódó bejegyzések:

Érdekességek a laktózintolerancia területi vonatkozásiban - Európa
Érdekességek a laktózintolerancia területi vonatkozásiban – Európa

A laktóz-intolerancia a világ népességének közel 75%-át érinti. Magyarországon megoszlanak a vélemények, 10-35% közé teszik a laktóz-intoleranciásak számát. Mi a...

A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek

A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...

, , , ,
ugrás az oldal tetejére