Csontcsúcstömeg, mit is jelent? miért fontos?
NyomtatásA csontcsúcstömeg a csontok maximális mésztartalma, amit fiatal felnőtt korra érünk el (függetlenül attól, hogy ez a megfelelő szint e), és a kor előre haladtával fokozatosan veszítünk is a csontcsúcstömeg értékünkből.
A csontcsúcstömeg kialakulás üteme:
- lányoknál 11-14,
- fiúknál a 13-17
életév között alakul ki a csonttömeg nagy része és kb. 25-30 éve korra fejeződik be a teljes kialakulás!
Törekedjünk arra, hogy minél jobb, magasabb legyen a csontcsúcstömegünk:
- gyerekkorban kell elkezdeni a „rásegítést”
- sportoljunk rendszeresen, mert a jótékony hatással van a csontokra is, megakadályozva vagy akár helyreállítva a csontritkulást kezdődő folyamatát.
- táplálkozzunk megfelelően:
- a legjobban a tej-, tejtermékekből szívódik fel a kalcium és D vitamin is van mellette
- a kalcium felszívódása függ a D-vitamin ellátottságunktól is
De milyen lehetősége van a laktózérzékenyeknek?
3 lehetősége van:
- laktózmentes készítményeket fogyaszt
- laktáz enzimet vesz be a tej-, tejtartalmú étkezés előtt
- laktáz enzimet vesz be a laktózmentes tej-, tejtartalmú étkezés előtt is
Ez mindig a laktózintoleranciásnak, a laktóz tűrőképességétől függ!
Ne feledkezzünk el a másodlagos laktózintoleranciát okozó betegségek – pl.: glutén-intolerancia, vírusos hasmenés, vagy gyógyszerek okozta hasmenés esetén, hogy maga a tápanyag felszívódás is zavart szenved, így még kevésbé jut a szervezetünk kalciumhoz és D vitaminhoz!
De mi történik, ha valaki tejfehérje allergiás?
A tejallergiásoknak sajnos a laktózmentes tejtermékek vagy a laktáz pótlás nem nyújtanak megoldást, hiszen ők nem a tejcukorra érzékenyek, hanem a tejfehérjét nem tolerálja a szervezetük.
A tejallergiások számára, minden esetben szakorvossal kell megbeszélni a kalcium pótlását.
Ne essünk abba a hibába, hogy növényi eredetű kalciumban bízunk, mert nem csak hogy nagyon kevés kalcium szívódik fel a növényekből, de egyes növények oxálsav tartalma (pl.: spenót, sóska, cékla) még gátolja is!
Ha a csontcsúcstömegünk nem megfelelő, akkor akár már gyerekkorban is előfordulhat a csontritkulás.
A csontritkulás (osteoporozis), amely kórosan alacsony csonttömeg, ill. csontsűrűség, ennek következtében a csontszövet szerkezete meggyengül, szétesik, és ez az állapot a csontok fokozott törékenységéhez vezethet.
Megfigyelhető a gyakori csonttörés a következő gyerekeknél (gyerekkor 18 évig számítva)
- a nem megfelelő tápláltsági állapotú gyerekeknél
- egyes élsportoknál: ritmikus gimnasztika,
- balettező gyereknél
- anyagi okok miatt alultáplált gyermekeknél
A csontritkulás elkerülése érdekében:
- előzzük meg az elhízást, mert a koplalásos, nem egyénre szabott fogyókúrák a csontállomány csökkenését is okozhatják
- ne dohányozzunk, mert a dohányzás csökkenti az ösztrogén-szintet, gátolj a D-vitamin funkcióját, 30 éves kor felett a csontvesztés ütemét megduplázza
- kerüljük a túlzott alkoholfogyasztás is, mert emeli a parathormon szintjét, gátolja a provitamin-D-vitamin átalakulást katalizáló enzimeket, fokozza a magnéziumürítést
- társadalmi felelősségvállalás anyagi okok miatti éhező gyerekeknél
Hogyan ellenőrizhető, hogy rendben van e a csontsűrűségünk?
Egyszerűen, csontsűrűségi vizsgálattal, ahová a háziorvos tud beutalni, vagy helyi, ingyenes szűréseken, kitelepült szűrőkamionokban!
Azonban, például a növekedési hormon csökkent vagy teljes hiánya miatti betegség okánál fogva elmaradt csontcsúcstömeg nem kezelhető, csak kizárólag növekedési hormonnal.
Egyes esetekben a növekedési hormont a csontcsúcstömeg elérése után is az szakorvosi javaslat alapján is szükséges lehet szedni!
Kapcsolódó bejegyzések:
Laktóz-intolerancia és a csontritkulás
Van-e összefüggés a csontritkulás kialakulás a és a laktóz-intolerancia között? Gyakoribb e kalciumhiány a laktózérzékenyek körében? Hogyan lehet csökkenteni a...
Laktóz és a csontritkulás – miért fontos a tejtermék fogyasztás?
Hogy segíti a laktóz a csontritkulás megelőzését? Az oszteoporózis (osteoporosis) a magas vérnyomás betegséghez hasonlóan „alattomos” betegség, hiszen csak...
Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!
Sokan úgy gondolják, hogy a laktózérzékenyek (tejcukor érzékenyek) nem ehetnek tejtermékeket. Pedig ez tévedés. Sok sajt természetesen laktózmentes! Ezen kívül...