A laktáz enzim szájon át történő adagolása

Előző cikkünkben foglalkoztunk a laktáz pótlás témájával, amelyhez néhány kiegészítést fűzünk
Miért jó a laktáz-gyógyszer?
A laktáz enzim tabletta kifejlesztésével és piacra dobásával a tejcukor érzékenyek élete jelentősen könnyebbé vált.
Ez egy olyan gyógyszer, amelynek szedése mellett meg lehet kísérelni a laktóz tartalmú ételek fogyasztását, nem kell attól tartani, hogy a tejcukor elbontása baktériumok által fog a vastagbélben megtörténni.
A tabletta hatóanyaga, a laktóz diszacharidot egyszerű cukrokra bontó laktáz enzim a vékonybélben termelődik a tejet fogyasztani (laktózt megemézteni) képes emberek esetében. A tejcukor érzékenyek ezt por, kapszula, csepp vagy rágótabletta formájában tudják elfogyasztani, illetve pótolni, és így biztosítani, hogy a laktóz a vékonybélben szívódjon fel (és ne a vastagbélben, baktériumok segítségével, kellemetlen tüneteket okozva).
A laktáz enzim pótlás a gyakorlatban
A szájon át szedett laktázt étkezés előtt kell bevenni és a mennyiségét az elfogyasztani kívánt laktóz mennyiségéhez igazítani. A gyógyszer dobozán fel szokták tüntetni, hogy egy egysége hány gramm tejcukor elbontására elég, ennek megfelelően kell kiszámolni az adagolást.
A laktáz enzim esetében nem ismertek mérgezési tünetek, mert a fölösleges mennyiség nem szívódik fel a bélben, hanem a tápcsatornán át kiürül. Mégis minden gyógyszerre rá van írva a bevehető mennyiség felső határa. A laktáz enzim szedését mindig egyeztetni kell a kezelőorvossal és egyeztetni vele, ha bármilyen mellékhatást vagy eddig nem tapasztalt tünetet észlelünk!
A gyógyszer formátuma, hordozóanyagai, ízesítőanyagai, kapszulája stb. kiválthat allergiát vagy érzékenységet, esetleg mellékhatásokat. Ennek oka sok esetben, hogy napi rendszerességgel és aránylag nagy mennyiségben szedett szerről van szó.
Sajnos a laktáz készítmények sem olcsóak és nem is mindre van TB támogatás. A laktózérzékenység költséges betegség.
A laktáz enzim szedés nehézségét a megfelelő adag és az időzítés kiszámítása jelenti.
A szájon át szedett laktáz enzimmel kapcsolatban a nehézségek leginkább abban állnak, hogy eltaláljuk a megfelelő mennyiséget, illetve abban, hogy a megfelelő időben vegyük be a szükséges mennyiséget ahhoz, hogy a megfelelő helyen – a vékonybélben – „találkozzanak“ a szükséges anyagok és megtörténhessen az emésztés.
Ezzel kapcsolatban a betegnek érdemes szorosan megfigyelni saját teste reakcióit, illetve kísérletezni az idővel és a mennyiségekkel.
Ha valamelyik gyógyszer mellékhatást vagy allergiát okoz, az orvosok közreműködésével előfordulhat, hogy találnak másik olyan terméket, amelynek szedése nem okoz problémákat.
Mit tehet a laktózérzékeny, ha mégsem elégedett az eredménnyel?
Amennyiben a laktáz enzim szedése mégsem szünteti meg teljesen a laktózérzékenység tüneteit, laktózérzékeny betegnek be kell tartani a laktózmentes diétát.
Talán nem mindenki tudja, de bizonyos tejtermékek természetes módon válnak laktózmentessé. Ilyenek például a hosszú érlelésű kemény sajtok is.
Amennyiben nem akar lemondani a tejtermékekről, választhat a boltokban kapható számos laktózmentes tejtermékből is.
A kiegyensúlyozott étkezés érdekében feltétlenül konzultájon dietetikus szakemberrel annak érdekében hogy elkerülje a kalcium hiány kialakulását!
Kapcsolódó bejegyzések:

Nem eszik a gyerek tejterméket, mit csináljunk?
Számos oka lehet annak, ha a gyerekek nem esznek tejterméket. Sokszor viszont nem indokolt elhagyni a tejtermékeket, hiszen a gyermek...