Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes tejtermékek fogyasztása

Nyomtatás Nyomtatás
laktózmentes tejtermékek

laktózmentes tejtermékek

A tej- és tejtermék fogyasztás a laktózérzékenyek számára is fontos!

A laktózmentes tejtermékek jelentik a laktózérzékenyek számára a reményt, hogy ne kelljen lemondaniuk teljesen a tejtermékekről. Fontos, hogy ez így legyen, és nem csak azért, mert ők ragaszkodnak hozzá, vagy az ízükről-élvezetükről ne tudnának lemondani (bár ez is elég erős indok), hanem azért is, mert a tejtermékek a kalcium és a foszfor legfontosabb forrásai között találhatóak.

A tejcukor-érzékenységben szenvedők esetében a kalciumhiány és annak következményei – csontritkulás, idegrendszeri zavarok, fogak romlása és a vérnyomás ingadozása – az idő előrehaladtával jó eséllyel megjelennek és az orvosok összefüggést látnak a laktózérzékenyek csökkentett vagy teljesen kiiktatott tejfogyasztásával.

 

A laktózmentes tejtermékek sajátosságai

A laktózintolerancia lényege, hogy a laktózt, a tejcukrot, mely egy úgy nevezett kettős cukor-diszacharid, a beteg szervezete nem tudja felszívódni képes egyszerű cukrokká – glukózzá és galaktózzá – bontani. A laktózmentes termékeket úgy készítik, hogy ezt a bontási folyamatot már a termék gyártása során, béta-galaktozidáz enzim adagolásával elvégzik.

Emiatt a laktózmentes tejtermékek nem, vagy csak kis mértékben tartalmaznak laktózt, viszont nagyobb mennyiségben tartalmazzák annak egyszerű cukrait (glukóz, galaktóz). Ezért aki nem csak laktóz intoleranciában hanem cukorbetegségben  is szenved, annak érdemes figyelemmel kísérnie a laktózmentes termékek glikémiás indexét.

Az élelmiszer törvényben megfogalmazottak szerint a laktózmentes termékek laktóztartalma 0,1 gramm alatt kell, hogy legyen 100 gramm termékben.
Ön tudta, hogy érdekes módon egyes tejtermékek idővel az érés során természetes módon válnak laktózmentessé? Ilyenek például a hosszú érlelésű kemény sajtok.

Ugyanakkor a laktózmentes tejtermékek manapság nagyon jó minőségűek lehetnek, kiváló magyar gyártók gondoskodnak erről. Számos fogyasztói teszt bizonyítja, hogy az ízük alig tér el a „normál“ tejtermékekétől, tökéletesen bírják a főzést, sütést is. Van olyan magyar gyártó, aki a laktózmentes termékeire Magyar Termék Nagydíjat kapott és egy még talán ennél is nagyobb elismerésben részesült: A Sérültek.hu magazin Odafigyelés díját is elnyerte.

Alternatív lehetőség a normál tej és tejtermékek fogyasztása mellett a laktáz enzim szájon át történő pótlása is.

 , , ,
ugrás az oldal tetejére