Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktóz-intolerancia tévhitek

Nyomtatás Nyomtatás

tévhitek a laktózérzékenységrőlDietetikus szakértőnk összeállított egy listát a laktóz-intolerancia kapcsán felmerülő tévedésekről.
Általában laktózérzékenységgel még csak ismerkedők körben szoktak ezek a kérdések felmerülni.

Tévedések a laktózérzékenységgel kapcsolatban

A hasmenéses, puffadásos tünetek garantálják, a laktóz érzékenységet!

Több olyan betegség van, melyben ugyan ezek a tünetek megtalálható, pl.: glutén-intolerancia, IBS, bélférgesség. Mielőtt öndiagnózist állítanánk el, alaposan vizsgáltassuk ki magunkat, mert ha még sem tejcukor érzékenyek vagyunk, hanem más, esetleg súlyosabb betegségünk van, akkor nem lesz korrekt annak a kezelése sem!

A szoptatás csak jót adhat a babának!

Ez így van, de érdemes tudni, hogy az anyatej laktóz tartalma 9%, így ha bármilyen okból laktózintoleranciás az újszülött, akkor:

  • a szoptatás előtt közvetlenül 2 evőkanál anyatejet lefejünk, és azt sajnos kiöntjük, a 3. evőkanálnyi lefejt anyatejhez adjuk a laktáz enzimet és odaadjuk a babának (nem kell megijedni, nagyon ügyesen a szájába lehet adni a kanálnyi anyatejet
  • súlyosabb esetben megfelelő tápszert javasol a gyermekorvos anyatej helyett

Akkor igyon kecsketejet, ha laktózérzékeny, az jó lesz!

Nem éppen, a kecsketej laktóz tartalma kb 4 % körül van! tehát itt is érvényesül a tejcukor-érzékenység.

Aki tejcukor érzékeny, az nyugodtan ihatja a joghurtot, kefirt, ehet sajtot!

Ez sem igaz! Mindig egyéni tűrő képességtől függ, hogy ki mennyi laktózt tud elfogyasztani a hasmenéses, puffadásos tünetek megjelenése nélkül! Ezt próbálgatni, csak szigorú laktózmentes diéta betartása után, dietetikussal egyeztetve szabad!

Aki laktózérzékeny, annak egész életében tejmentesen kell diétáznia!

Szerencsére ma már számos laktózmentes tej (1,5%-s, vagy 2,5%-s zsírtartalmúak), tejföl, joghurt, túró, gyümölcsös joghurtkészítmény, sőt Túró Rudi is megvásárolható.
Sőt, ha az adott laktózintoleranciásnál megoldható, sima tejet-, tejtermékeket is ehet, csak az étkezés előtt laktáz enzimet kell ennie, hogy, a laktóz ne okozzon panaszokat.

A növényi tejek, ugyan olyanok, mint a laktózmentes tej.

A növényi italok (nem nevezhetjük őket tejnek, csak tejszerű növényi italnak), sajnos nem tartalmazzák a szervezetünk számára jól felszívódó kalciumot elegendő mennyiségben.
Ennek megoldására a növényi italokat kalciummal dúsítják.
A kalciummal dúsított növényi italok előnye, hogy tejallergiások is fogyaszthatják akik, nem a tejcukor-érzékenyek, hanem a tejfehérje allergiásak.
De ha valaki otthon készíti ezeket, és nem kalciumozza, akkor egyeztetve a dietetikussal megoldható a biztonságos és szükséges kalcium bevitel.

Laktáz enzim nagyon drága a gyógyszertárban.

Ha meg van, az érvényes laktóz intolerancia vizsgálat, és beigazolódott a tejcukor érzékenység, akkor a szakorvos már fel tudja írni receptre a laktáz enzimet.

Laktáz enzim recept, csak gyerekeknek jár.

Igazolt laktóz érzékenység esetén életkortól függetlenül mindenkinek jár receptre is a laktáz enzim.Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és ihat egy laktózérzékeny, és mit nem? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és ihat egy laktózérzékeny, és mit nem? Összefoglaló táblázat.

A laktózintolerancia kezelése laktózmentes diétával történik. A diéta elején sokakban merül fel a kérdés, hogy mit ihat és mit ehet...

A tejcukor-érzékenység genetikája
A tejcukor-érzékenység genetikája

A laktáz enzim kódolásért az úgy nevezett laktáz florizin hidroláz, azaz LCT gén felel, mely a a 2q21-s kromoszómánkon helyezkedik...

, , , , , ,
ugrás az oldal tetejére