Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózintolerancia és egyes daganatos megbetegedések

Nyomtatás Nyomtatás
Van-e összefüggés a rák kialakulása és a laktózintolerancia között?

Van-e összefüggés a laktózintolerancia és a rák kockázata közt?

Mivel a laktózintolerancia, akár elsődleges vagy akár másodlagos betegségként – szövődményként (hasmenéses betegségek, Crohn betegség, IBS – irritábilis bélszindróma, cöliákia – gluténérzékenység, stb. …) jelenik meg, a betegség kezeléséhez szükséges táplálkozási változtatások miatt nem könnyű a betegek élete.

Kisebb a daganatos megbetegedések kockázata a laktózérzékenyek körében?

Közismert weboldalon érdekes „anyag” látott napvilágot, amiből ezt a következtetést szűrte le valaki (bizony, nem tudjuk, hogy ki!):

egy tanulmány szerint a laktózérzékeny emberek esetében kisebb a valószínűsége bizonyos rákok – így a tüdő-, az emlő- és a petefészekrák kialakulásának

Felmérésünk alapján a laktózérzékenyek szeretnék tudni, hogy van e valami „jó” is ebben a betegségben „boncolgassuk egy kicsit ezt az anyagot”

Legfontosabb, hogy semmilyen, a Nature magazinban??? megjelent új tanulmányról nincs további adat, se link, ahol utána lehetne nézni, hogy mi is a kutatás valódi alapja, és valódi értelmezése…

Az alap, melyből a fenti eredményt hozó állítás történt:

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az emlő- és a petefészekrák nagyon különböző mértékben elterjedt betegség a Föld különböző pontjain. Ezek a betegségek a leggyakoribban Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Skandináviában, míg a Ázsiában és Közép-Afrikában a legkisebb az előfordulásuk. Ikrekkel és emigránsokkal végzett vizsgálatok korábban azt valószínűsítették, hogy a megbetegedések számában tapasztalható különbség inkább tulajdonítható környezeti hatásoknak, mint genetikai vagy etnikai tényezőknek. Voltak, akik a rákos megbetegedések magasabb számát az Észak-Amerikában és Nyugat-Európában nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékek számlájára írták. Ugyanakkor a tejtermékek fogyasztása és a rák közötti összefüggést eddig nem sikerült bizonyítani

A cikk szerint, az új kutatás vezetői más összefüggésben vizsgálták meg a tejtermékek fogyasztása és a rák kialakulása közötti kapcsolatot.

Arra voltak kíváncsiak, hogy a laktózintoleranciában szenvedők alacsonyabb tej- és tejtermékfogyasztása védelmet nyújt-e az emlő- és a petefészekrák kialakulásával szemben.

Erre bizony a tejcukorérzékenyek nagy tábora is kíváncsi lenne!

A kutatáshoz két svéd egészségügyi adatbázist használtak;

  • 22.788 laktózintoleranciában szenvedő személyt azonosítottak
  • és azt számolták ki, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy tüdő-, mell- vagy petefészekrákjuk legyen

Azt találták, hogy mindhárom betegségre nézve a vizsgált laktózérzékeny személyeknek kisebb az esélyük, mint a nem laktózérzékeny embereknek. A csökkent rizikófaktor pedig független az illetők születési helyétől, lakhelyétől és nemétől. Ugyanakkor azt találták, hogy a vizsgált személyek rokonainál (szüleinél és testvéreinél) nem csökkent a rizikófaktor az átlagos populációval összevetve.

Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a laktózintoleranciában szenvedő embereknél az adott rákok csökkent valószínűsége az illetők étkezési szokásaival lehet összefüggésben. Azaz a kevesebb tejtermék fogyasztása nyújthatja a védelmet ezekkel a rákokkal szemben. Ugyanakkor az ok-okozati összefüggést ebben a kutatásban sem sikerült igazolni.

Nem helyes tehát az eredmények alapján azt a következtetést levonni, hogy a tejtermékek fogyasztása rizikófaktor bizonyos rákok kialakulásában. Ugyanis elképzelhető, hogy a tejtermékeket helyettesítő ételek azok, amelyek a megbetegedések kisebb számát eredményezik a laktózérzékeny embereknél.

Több kérdés hiányzik a felmérésből, és fel sem tudjuk sorolni az összeset!:

  • Elsődleges vagy másodlagos laktózintoleranciája volt a vizsgált alanyoknak?
  • Befolyásolja e az „eredményt”, a fenti kérdés?
  • Volt e más betegsége a laktózérzékenyeknek, és az befolyásolja e az„eredményt”?
  • Valóban megállapítható e hogy tényleg kevesebb tejet-, tejterméket fogyasztottak?
  • Megállapítható e, hogy növényi eredetű italokat fogyasztottak a laktózmentes tej helyett? Ha igen, milyet, és az milyen összetevője révén hozhatta az „eredményt”?

Vajon milyen etikai kérdést lehetne még feltenni?

  • Hogy a laktózintoleranciások esetében, hogyan is értelmezhető a fenti az„eredményt”?
  • Hogyan hat ez egyes tejcukorérzékenyekre?
  • Mi történik, ha valamelyik laktóz-intoleráns beteg ezen az „eredményen” felbuzdulva teljesen elhagyja a laktózmentes tej-, tejtermékeket is az étrendjéből, és még is rákos beteg lesz, plusz csontritkulással kiegészítve?

Szakmailag, és „józan parasztésszel” is, ebben az esetben egy olyan „kutatási anyag” került a felszínre, melyet szakember segítségével érdemes értelmezni!Kapcsolódó bejegyzések:

Laktóz-intolerancia és a csontritkulás
Laktóz-intolerancia és a csontritkulás

Van-e összefüggés a csontritkulás kialakulás a és a laktóz-intolerancia között? Gyakoribb e kalciumhiány a laktózérzékenyek körében? Hogyan lehet csökkenteni a...

Tej mégsem jó a csontoknak? Új „kutatás” alapján…
Tej mégsem jó a csontoknak? Új „kutatás” alapján…

Az alábbi „kutatás” és annak nem reális „eredményének” bemutatása igen csak megkérdőjelezi, hogy valójában mit is, és hogyan is „kutatnak”...

, ,
ugrás az oldal tetejére