Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktózintoleranciás étrendje választható vagy kötelező?

Nyomtatás Nyomtatás

Laktózintoleráns étrend meddig kell laktózmentesen étkezni?Mivel a laktózintolerancia a teljes, vagy részleges laktáz enzim hiánya miatt alakul ki, felmerül a kérdés, hogy akkor most, aki tejcukor érzékeny, annak élete végéig laktózmentesen kell e ennie?

Igazság szerint több lehetőség is van, ez mindig a laktózérzékeny embertől, és egyéb társuló betegségeitől függ, pl.: gluténérzékenységtől, tejallergiától!

Ha azt vesszük alapul, hogy semmilyen más probléma nincs, „csak” a laktózintolerancia, még azt is érdemes kivizsgáltatni, hogy primer vagy szekunder (pl: cöliákia – gluténintolerancia miatt), mert bizony nem mindegy, hogy mennyi időre kell a speciális étrendi változtatásokra berendezkedni!

Egyszerű genetikai laktóz-intolerancia teszt segítségével eldönthető, hogy a laktózérzékenység veleszületett, genetikai változata vagy szerzett változatáról van-e szó. Térképünkön magán diagnosztikai központokat talál, ahol térítés ellenében, de sorban állás és beutaló nélkül végeztethet laktózérzékenység vizsgálatot.

A laktózintoleranciás étrend lehetőségeiről:

Primer laktózintolerancia esetében:

 • Amikor kiderül a laktózérzékenység, akkor egy hónapig:
  laktózmentes termékek, azaz laktózmentes diéta,  plusz laktáz enzim szedése is javasolt lehet
 • Egy hónap után:
  Meg kell próbálni elhagyni a laktáz enzimet, és csak laktózmentes termékekkel megoldani a laktózmentes étkezést.Ha ez így megfelel a tejcukorérzékenynek, és nem jelentkeznek a laktózintolerancia jelei, akkor meg lehet próbálni: normál tej-tejtermékeket, DE laktáz enzimet kell szedni mellé, ez a jobb megoldás, mert így nagyobb szabadsága van táplálkozás terén a laktózérzékenynek!Ha viszont ebben az esetben visszatérnek a korábbi laktózintoleranciára mutató tünetek, akkor vissza kell térni, ahhoz az étkezési változathoz, azaz a laktózmentes termékekkel megoldott étkezéshez, a megfelelő közérzet érdekében!

Szekunder laktózintolerancia esetében

 • Amikor kiderül, akkor egy hónapig:
  laktózmentes termékek, azaz laktózmentes diéta, plusz laktázenzim szedése is javasolt lehet
 • Egy hónap után:
  Normál tej-tejtermékeket lehet fogyasztani, DE laktázenzimet kell szedni mellé
 • Újabb egy hónap múlva:
  meg kell próbálni a normál tej-, tejtermékeket laktázenzim nélkül fogyasztani!

Remélhetőleg így lépésről lépésre elérhető lesz az az egészségi állapot, amely valóban gyors, és kényelmes megoldást jelent a laktózintoleránsok számára, főleg, ha sajnálatos módon más betegség is társul hozzá, amely más étrendet kíván meg!

Dietetikus vagy orvos válaszol laktózérzékenységgel kapcsolatos kérdésére!

Amennyiben kérdése merült fel a laktózintoleranciával kapcsolatban, nyugodtan tegye fel kérdést, amelyre néhány munkanapon belül a kérdés jellegéből adódóan dietetikus vagy orvosszakértőnk válaszol Önnek. Korábban feltett kérdéseket és válaszokat itt találja meg.

Laktózmentes receptek

A laktózérzékeny.hu weboldal receptgyűjteményéből ötletet meríthet tejmentes, laktózmentes ételek készítéséhez. Böngéssze Ön is laktózmentes receptjeinket!Kapcsolódó bejegyzések:

Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 1. A gyógyszerek
Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 1. A gyógyszerek

A másodlagos tejcukor-érzékenység vagy szerzett tejcukor-intolerancia jól kezelhető, a kiváltó ok megszüntetésével a szerzett laktóz-intolerancia is elmúlik. Sokszor gyógyszerek szedése...

Mikor gyógyítható a tejcukor-intolerancia?
Mikor gyógyítható a tejcukor-intolerancia?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon gyógyítható-e a tejcukor-intolerancia. Igenis meg nem is. Sajnos csak a szerzett laktózérzékenység gyógyítható...

, , ,
ugrás az oldal tetejére