Laktózmentes szeletelt sajtok tesztje
NyomtatásA Dívány szerkesztősége folytatta a laktózmentes termékek tesztelését. A korábbi laktózmentes tej és laktózmentes tejföl teszt után most a
laktózmentes sajtok tesztelése
volt soron.
Örömünkre szolgált, hogy a Dívány is a laktózérzény.hu-t használja tudásbázisként (igaz elsőre megfeledkeztek a forrás megjelölést feltüntetni), amikor arra tényre világítanak rá, hogy talán nincs is szükség (bizonyos sajttípusok esetén) kifejezetten laktózmentes jelölésre, hiszen nagyon sok sajt eleve – természetes módon laktózmentes –
Miért is laktózmentesek bizonyos sajtok?
- A sajtkészítés során a tejcukor bomlása a tejsavbaktériumok hatására megindul, amely az érési folyamat (tárolás is az) során folytatódik, így 4 hét után már szinte laktózmentessé válik a sajt
- A laktóz a tejsavóval együtt nagyrészt távozik a gyártástechnológia folyamatok alatt
A fenti megállapítások elsősorban a kemény (pl. emmentáli, parmezán, cheddar) és félkemény (trappista, eidami, gouda, maasdamer, tilsiter stb.) sajtokra és a 2 hétnél tovább érőkre biztosan igazak.
Korábban nem is jelölték külön a sajtokon a laktózmentességet, de ma már egy divathullámmá vált a laktózmentesség, gluténmentesség. A TV, bulvársajtó és a kereskedők kommunikációjában is egyre többször hallunk a speciális táplálkozási igényekről, laktózérzékenységről, stb.
Ezt a hullámot meglovagolva számost sajt válik laktózmentessé a csomagoláson is. 2016. decemberétől kötelező lesz az élelmiszerek tápérték jelölése amely adatok tartalmazzák a szénhidrát és a cukor mennyiségét is 100 g termékre vonatkoztatva. Ezekből az adatokból könnyen megállapítható az, hogy egy sajt laktózmentes-e akkor is ha arra nincs az külön ráírva. Bővebben korábbi, szemléltető képekkel illusztrált cikkünkben olvashatnak erről.
Laktózmentesített sajtok
Persze vannak olyan sajttípusok, ahol a magasabb laktóztartalmat laktáz enzimes kezeléssel szüntetik meg. Ilyenek a laktózmentes krémsajtok, „feta” jellegű krémfehér sajtok vagy a most megjelent Szarvasi laktózmentes mozarella sajt is, ahol technológia segédanyagként laktázt használnak.
A Dívány vaktesztjének eredménye:
- Kerrygold butterkäse
- Milfina alpesi sajt
- Pannónia
- Milfina gouda
- Milram burlander
- Heinrichsthale gouda
- Mizo laktózmentes Trappista
- Heinrichsthale edamer
Bővebben itt olvashatnak a tesztről: divany.hu
Lehetett volna jelöletlen, ámde laktózmentes sajtok közül is választani néhányat 🙂
Kapcsolódó bejegyzések:
Laktózmentes tejfölök tesztje
Laktózmentes tejfölöket kóstoltak meg és pontozták őket érzékszervi tulajdonságuk alapján.
Új laktózmentes feta jellegű sajt
Új laktózmentes sajt jelent meg piacon. Az Apetina lactose free egy laktózmentes feta jellegű sajt, amely kitűnő választás görög salátához,...
Új laktózmentes krémsajt az ARLA-tól
Sokak örömére egy új laktózmentes krémsajt jelenik meg a magyar üzletek polcán. Az új laktózmentes krémsajt kiválóan használható szendvicsekhez, sütemény...
Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!
Sokan úgy gondolják, hogy a laktózérzékenyek (tejcukor érzékenyek) nem ehetnek tejtermékeket. Pedig ez tévedés. Sok sajt természetesen laktózmentes! Ezen kívül...
Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?
Tudta, hogy a sajtok jelentős része természetes módon laktózmentes annak ellenére, hogy tejtermék. A sajt akkor is lehet laktózmentes, ha...
Laktózmentes tejek vaktesztje
Laktózmentes tejeket hasonlított össze a divany.hu a mai cikkében. Melyik a legjobb laktózmentes tej? Az összehasonlítás vaktesztként zajlott, amely során...