Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Mire vigyázzunk egzotikus nyaralás során?

Nyomtatás Nyomtatás
laktózintolerancia elkerülése nyaralás alatt

Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a másodlagos laktózintoleranciát?

A másodlagos laktózérzékenység megelőzése egzotikus nyaralás során

Nyár vége felé, utószezonban is sokan látogatnak el trópusi, szubtrópusi területekre, pl. Ázsia, Közel Kelet, Afrika és más távolabbi földrészek országaiba.

Egészségeseknek és az emésztőszervi panaszokra érzékenyebbeknek is oda kell figyelniük, mit esznek és hol, illetve mit isznak.

A megszokottól eltérő étkezési szokások, és a különlegesebb ételek fogyasztásának hatására lehetnek enyhe tünetek, ezek általában pár nap után elmúlnak. Enyhébb hasmenést okozhat a más összetételű, nekünk szokatlanabb étrend, a különlegesebb fűszerek és a fűszerek mennyisége, az eltérő rosttartalom.

Megjelenhetnek azonban olyan tünetek is, melyek károsítják a gyomor-, bélrendszert, átmenetileg csökken a laktáz enzim aktivitása, másodlagos laktózérzékenység alakul ki (pl. vírusos vagy bakteriális fertőzés). Tünetei: puffadás, hasi görcsök, fokozott bélmozgás, hígabb széklet, súlyos hasmenés.

Megelőzhető a másodlagos laktózintolerancia – mire figyeljünk

 • Palackozott ásványvizet, és számunkra is ismert palackozott üdítőitalokat vásároljunk, mert a víz az ottani lakosoknak nem okoz panaszokat, immunrendszerük már alkalmazkodott a magasabb baktériumszámot tartalmazó vízhez.
 • Szökőkút vizéből és utcai csapból ne igyunk
 • Zuhanyozáskor se nyeljünk le vizet a fürdővízből
 • Fogmosáshoz is lehetőleg palackozott ásványvizet, vagy fertőtlenített vizet használjunk (vigyünk magunkkal fertőtlenítő tablettát).
 • Sehol (étterem, szálloda, stb.), ne kérjünk italunkba jégkockát, még akkor sem, ha csipesszel tennék bele az italunkba
 • A gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztás előtt fertőtlenített vízzel, vagy palackozott ásványvízzel mossuk meg. Banán és más hámozható (könnyen lehúzható héjú) gyümölcs fogyasztható, hámozás előtt azonban öblítsük le
 • Ha látjuk az ételek sütését, főzését (helyben sütött, főzött ételek) nem kell kihagyni, ehetünk belőle
 • A helyi lakosok egyszerű éttermeit, étkezdéit kerüljük, ne vásároljunk utcai árusoktól ételt, italt
 • Fertőzést, és még fertőző májgyulladást is okozhatnak a nyersen fogyasztható tenger gyümölcsei (kagyló, osztriga stb.).

Amennyiben minden „szabály” betartása mellett (vagy nem figyeltünk oda eléggé) is jelentkeznek tünetek, szedhető bélfertőtlenítő gyógyszer, vagy, vény nélkül kapható hasmenés-gátló szer. Vigyünk magunkkal.

A hasmenést okozó baktériumok átmeneti laktózintoleranciát okozhatnak.

 • Gyomor-, bélrendszeri tünetekre érzékenyebbek (enyhe, vagy súlyosabb hasmenés) ne vásároljon tejet, és tejtermékeket.
 • Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy nem tartalmaz tejszármazékot, ne együk meg, vagy vigyünk magunkkal laktáz enzimet tartalmazó készítményt.
 • Abban az esetben is szedhető, ha eredendően nem vagyunk tejcukorérzékenyek.
 • Laktózérzékenyek semmiképpen ne felejtsék itthon a laktáz enzimet tartalmazó készítményüket.
 • Fontos az elektrolit háztartás egyensúlyának visszaállítása hasmenés esetén. Pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat. Ezt palackozott szénsavmentes ásványvízzel, gyakori, kortyonkénti ivással oldhatjuk meg.

Ha a súlyos hasmenéskor a széklet véres, láz is jelentkezik, orvoshoz kell fordulni és semmilyen készítményt ne vegyünk be. Lehet, hogy a hasmenés megszűnik, de a fertőző baktériumok toxinjai tovább szaporodnak, még súlyosabb lesz a betegség, állapot.

Nógrádi Katalin dietetikusKapcsolódó bejegyzések:

Mit jelent az FCCU a laktáz enzim készítményeken?
Mit jelent az FCCU a laktáz enzim készítményeken?

Melyik laktáz enzim készítmény a leghatékonyabb? Nem elég csak a kiszerelést és az egységárat figyeljük! Hasonlítsuk össze az FCCU értékeket...

A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek

A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...

, ,
ugrás az oldal tetejére