Panaszmentes élet laktózérzékenyen is – laktáz enzim pótlás
NyomtatásAz a megtiszteltetés érte szerkesztőségünket, hogy előadóként meghívást kaptunk egy kerekasztal beszélgetésre, amelynek témája tej jótékony hatásai és a laktózérzékenyek lehetőségei a tej- és tejtermék fogyasztása során volt. A beszélgetésen részt vett egyik dietetikus szakértőnk Nógrádi Katalin is, Dr. Plósz János belgyógyász gasztroenterológus a debreceni Kenézy Gyula Kórház adjunktusa és Györki Niké dietetikus is. Az előadások után újságírói kérdésekre is válaszoltak a szakértők.
A kerekasztal beszélgetés után kaptunk egy rövid összefoglalót:
Panaszmentes élet laktózérzékenyen is
A tej és a tejtermékek elhagyása helyett azok jótékony hatására hívják fel a figyelmet a szakértők
Milliókat érint a tejcukor-érzékenység Magyarországon, ezért nem mehetünk el szó nélkül a hasfájást, puffadást és egyéb kellemetlen tüneteket okozó állapot mellett. A laktóz-intolerancia minden harmadik ember életét megkeseríti hazánkban, pedig a probléma felismerésével és egy kis odafigyeléssel a panaszok elkerülhetők.
Megdöbbentő a tény, hogy az érintettek közül mindössze 3-5 % ismeri a panaszai valódi okát. Dr. Plósz János adjunktus ezért rendkívül fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét a problémára. „A tünetek hátterének tisztázása után, egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással és étkezéssel a laktózérzékenyek is teljes, panaszmentes életet élhetnek” – hangsúlyozza a belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos.
Nem érdemes azonban teljes mértékig lemondani a tejtermékek fogyasztásáról, mert a tej megfelelő arányban és összetételben tartalmazza az összes olyan tápanyagot, ami az emberi szervezet életműködésének fenntartásához és fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges. Nógrádi Katalin, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja, a laktozerzekeny.hu dietetikus szakértője kiemeli: a tej bizonyítottan kedvező szerepet játszik az egészség megőrzésében, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. A szív- és érrendszerei betegségekkel küzdők számára pedig fontos információ, hogy a tehéntej koleszterintartalma sokkal kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré.
A tej és tejtermékek jótékony hatásait hangsúlyozza Györki Niké dietetikus is, aki úgy véli, a laktózérzékenyeknek sem szükséges lemondaniuk a tejtermékekről! A rágótablettaként is elérhető laktáz enzim étkezés előtt történő fogyasztása ugyanis megelőzi a kellemetlen tüneteket. Sokan eddig a tejes ételek és italok elkerülése mellett döntöttek, nekik azonban alaposan meg kell vizsgálniuk a vásárolt élelmiszerek címkéit, mert a tehéntej mellett a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt, sőt, számos gyógyszerben is előfordulhat. Emellett a feldolgozott élelmiszerek, készételek, húskészítmények is tartalmazhatnak tejcukrot, ami az erre érzékenyeknél szintén panaszokat okozhat.
Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz-enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!
Kapcsolódó bejegyzések:
Borsban megjelent cikk – helyesbítése – laktáz enzim
Egy karakterhiba miatt vagyunk kénytelenek a Borsban megjelent cikket helyreigazítani. A laktóz a tejcukor a laktáz pedig a tejcukrot lebontani...
Új laktáz enzim tabletta – MillandJoy laktáz rágótabletta
Örömhír a laktózérzékenyeknek, hogy ismét egy új laktáz enzim készítmény jelent meg a piacon. Ismerje meg a MillandJoy rágótablettát!...
Laktóz és a csontritkulás – miért fontos a tejtermék fogyasztás?
Hogy segíti a laktóz a csontritkulás megelőzését? Az oszteoporózis (osteoporosis) a magas vérnyomás betegséghez hasonlóan „alattomos” betegség, hiszen csak...
Miért ajánlják a tejet az USA-ban laktózintolerancia esetén is?
Amerikai kutatás szerint már kora gyermekkortól kezdve az emberi szervezetnek szüksége van azokra a tápanyagokra, amelyek a tejben megtalálhatóak, legfőképpen...
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...