Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Tej és tejtermékek tárolása, fogyasztása

Nyomtatás Nyomtatás
tej és tejtermék tárolás

A nyers tejet forraljuk fel!

A tej és tejtermékek magas biológiai értékű, értékes élelmiszereink.

Azonban nem csak nekünk kedvezőek, hanem a baktériumok, vírusok és gombák számára is igen jó táptalajok. Nem kell félnünk, kis odafigyeléssel a tej és tejtermékek által okozott élelmiszer-fertőzések kiküszöbölhetőek!

Hazánkban is egyre népszerűbb a nyers tej vásárlása és fogyasztása.

Forralás nélkül a nyers tej tartalmazhat kórokozókat, ezért csecsemők, kisgyermekek, terhes nők és szoptató anyák, valamint legyengült immunrendszerű személyek ne fogyasszanak nyers tejet. Ha nyers tejet vásárolunk a lehető legrövidebb időn belül, hűtve vigyük haza, és forraljuk fel. A forralás után, azonnal hűtsük le és tároljuk hűtőben. A forrásponton a legtöbb betegséget okozó baktérium és vírus elpusztul, azonban a hosszan tartó forralás a tej hasznos fehérjéit, vitaminjait és ásványi anyagait is károsítja. Tehát ne forraljuk hosszú ideig a tejet. Az iparban ezt pasztőrözésnek nevezik, aminek többféle fajtája is létezik:

  • tartós vagy lassú pasztőrözés: 63-65 °C-on 30 percig történik a hőkezelés. Ezen a hőmérsékleten a mikroorganizmusok teljesen nem pusztulnak el, de olyannyira lecsökken a számuk, hogy már nem jelentenek egészségügyi kockázatot.
  • gyors pasztőrözés: 72-76 °C –on mindössze 15-40 másodpercig tart a hőkezelés, melyet gyors lehűtés követ 6 °C–ra.
  • pillanatpasztőrözés: 80-99 °C–on 1-2 másodpercig melegítik a tejet, majd azonnal hűtik.
  • magas hőmérsékletű pasztőrözés: 80-99 °C–on 1-6 percig melegítik, majd hűtik
  • ultrapasztőrözés (UHT): 136-142 °C–on 2-6 másodpercig történő hőkezelés, majd gyors lehűtést jelent

A különböző pasztőrözési eljárásokat a tejnél és a tejtermékek előállításánál is használják. Az ipari tejfeldolgozás előnye, hogy a hirtelen magas hőmérsékletre való melegítés, majd a szinte azonnali lehűtés, amit az ipari berendezések tesznek lehetővé, a mikroorganizmusokat elpusztítja, de a tej értékes anyagai nem olyan nagymértékben károsodnak. Ezzel szemben az otthoni körülmények közötti forralásnál a mikroorganizmusok is elpusztulnak, de a tej vitaminjai, ásványi anyagai és fehérjéi is károsodnak.

Tehát pár jótanács nyers tej vásárlásához és fogyasztásához:

  • Kerüljük a forralatlan nyers tej fogyasztását! Semmiképpen ne fogyassza csecsemő, kisgyermek, terhes nő, szoptató anya, beteg vagy legyengült immunrendszerű személy
  • Mindig megbízható forrásból vásároljunk, az árusítóhely legyen tiszta, rendezett
  • A nyers tejet azonnal, lehetőleg hűtve (nyáron mindenképp) vigyük haza, ne tároljuk, hanem azonnal forraljuk fel és hűtsük le.
  • A felforralt majd lehűtött tejet erre alkalmas, zárható edényben/ üvegben tároljuk 0 – +5 °C–on

Azonban a pasztőrözött tejben és tejtermékekben a nem megfelelő tárolás során is könnyen elszaporodhatnak bizonyos baktériumok és vírusok.

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy sértetlen csomagolású tejet és tejterméket vásároljunk, és figyeljünk a minőség megőrzési (fogyaszthatósági / szavatossági) időre is. Csak olyan friss tejet és friss tejterméket vásároljunk meg, amit hűtve tároltak!

A nem UHT tejet és tejterméket 0-5 °C-on kell tárolni, azonban az élelmiszereken a gyártó által előírt tárolási és fogyasztási javaslatokat is vegyük figyelembe. Felbontás után mihamarabb fogyasszuk el őket, különböző termékek különböző ideig fogyaszthatóak, erre is ügyeljünk. Ha a termék szavatossága lejárt ne fogyasszuk el!

A laktózmentes tej és tejtermékeknél, növényi italoknál ugyanezeket a szempontokat tartsuk szem előtt!

Forrás: NÉBIH

A következő oldalon megtudhatja, hogy mi a teendő a penészes tejtermékekkel, sajtokkal. Van amit ki kell dobni, és van amit nem. Érdekes.Kapcsolódó bejegyzések:

Tejfogyasztás és a daganatok összehasonlító vizsgálata
Tejfogyasztás és a daganatok összehasonlító vizsgálata

Gyermekeink számára van helye a napi szintű tejfogyasztásnak, hiszen ha egy gyermek 6 éven keresztül naponta megiszik egy pohár tejet,...

A tej élet, erő egészség
A tej élet, erő egészség

Ki ne ismerné azt a kifejezést, hogy a tej: élet, erő, egészség. Ön tisztában van azzal, hogy miért ajánlott a...

Miért ajánlják a tejet az USA-ban laktózintolerancia esetén is?
Miért ajánlják a tejet az USA-ban laktózintolerancia esetén is?

Amerikai kutatás szerint már kora gyermekkortól kezdve az emberi szervezetnek szüksége van azokra a tápanyagokra, amelyek a tejben megtalálhatóak, legfőképpen...

, ,
ugrás az oldal tetejére