Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Tej és tejtermékek tárolása, fogyasztása

Nyomtatás Nyomtatás
penészes joghurtot ki kell dobni.

van ami menthetetlen

És mi a helyzet a penésszel?

Tudta?

  • a penész mikroszkopikus gombákból áll
  • a penész színét a spórák és a penészgomba vegetatív teste adja
  • a penészes lekvárokat, dzsemeket ki kell dobni, míg a penészes kemény sajtokat elegendő a penészes folt körül legalább 2,5 cm-rel körbe vágni
  • számos penészgombát használ a gyógyszer- és az élelmiszeripar antibiotikumok és élelmiszerek gyártására

Mitől penészedik meg az étel?

A penészgombák bárhol megtalálhatók a levegőben, de ahhoz, hogy megtelepedjenek, számos külső és belső tényező megléte szükséges.

  • Külső tényezők:
    Szaporodásukhoz általában a savas közeget (pH<6), a 20–25°C-os hőmérsékletet, nedvességet kedvelik, és oxigén hiányában a spórák nem képesek kicsírázni, de egy ideig életképesek maradnak. A penészgombák általában szobahőmérsékleten szaporodnak, de találunk közöttük olyan fajokat is, amelyek a hűtőben tárolt élelmiszereken is elszaporodnak.
    Hűtött húsok felületén, ha az gyorsan kiszárad, szembetűnő penészes romlás következhet be (Cladosporium elszaporodása pl. fekete, a Penicillium fajok zöld és a Sporotrichum és Crysosporium fajok fehér foltokat hozhatnak létre). A hőtűrő penészgombák (pl. Byssochlamys fulva, Byssochlamys nivea, Neosartorya fischeri) jellemzően a hőkezelt gyümölcsök és gyümölcskészítmények romlását okozzák.
  • Belső tényezők:
    Idesoroljuk a penészgombák anyagcsere-képességét és a szaporodási sebességét. Szaporodásuk folyamán felhasználják az élelmiszer összetevőit (víz, szénhidrát, nitrogén, ásványi anyagok), és anyagcsere-termékeket (fehérjéket, toxinokat) választanak ki. Az élelmiszer fizikai, kémiai és érzékszervi tulajdonságait megváltoztatják, ami az élelmiszer romlásában jelentkezik. Élelmiszer-biztonsági szempontból fontos a penészgombák nagyfokú jelenlététől és toxinjaitól mentes alapanyag.

Mit tegyünk a penészes tejtermékekkel?

Étel/élelmiszer Teendő Magyarázat
Kemény sajtok
(olyan sajtok, amelyek előállítása során nem használnak nemes penészt)
Használható

  • A penészes folt körül legalább 2,5 cm-t vágjunk le (a felülfertőződés megelőzése érdekében a kés éle ne érintkezzen a penésszel).
  • A maradék sajtot új fóliába csomagoljuk.
A kemény állagú élelmiszerekben a penész kevésbé tud behatolni.
Nemes penésszel érő sajtok
(Roquefort, gorgonzola, brie, camembert, stb.)
A lágy sajtokat, mint a brie és a camembert dobjuk ki, ha olyan penészt észlelünk ami nem a sajtkészítéshez szükséges nemes penész.
A kemény sajtoknál, mint a gorgonzola, vágjunk le a penész körül legalább 2,5 cm-t.
A penész nem a gyártási technológia része, ezért az egészségre ártalmas lehet.
Lágy sajtok (krém-, friss-sajtok, stb.), reszelt és szeletelt sajtok Kidobni Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek.
A reszelt, szeletelt sajtokat a vágó, aprító eszköz is felülfertőzheti. A penészes lágy sajtokban a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.
Joghurt és tejföl Kidobni Magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek.
A penészes élelmiszerekben a baktériumok is elszaporodhatnak a penészgomba mellett.

Vannak hasznos penészgombák is:

Ami káros, lehet hasznos is.

Számos penészgomba a romlást okozó és toxintermelés helyett/mellett értékes anyagokat képez.
Ilyenek az antibiotikumok (pl. penicillin – Penicillium chrysogenum), alkaloidák, más gyógyszeralapanyagok, szerves savak, enzimek (pl. amiláz – Aspergillus niger).

A penészgombák néhány faját az élelmiszeripar felhasználja fermentált, erjesztett, érlelt készítmények előállításához. Ilyenek a különböző sajtok (pl. camembert, roquefort) érleléséhez felhasznált gombák, a szalámikon található „nemes penészek”.

Forrás: Táplálkozás akadémia hírlevél – 2015. Június



Kapcsolódó bejegyzések:

Tejfogyasztás és a daganatok összehasonlító vizsgálata
Tejfogyasztás és a daganatok összehasonlító vizsgálata

Gyermekeink számára van helye a napi szintű tejfogyasztásnak, hiszen ha egy gyermek 6 éven keresztül naponta megiszik egy pohár tejet,...

A tej élet, erő egészség
A tej élet, erő egészség

Ki ne ismerné azt a kifejezést, hogy a tej: élet, erő, egészség. Ön tisztában van azzal, hogy miért ajánlott a...

Miért ajánlják a tejet az USA-ban laktózintolerancia esetén is?
Miért ajánlják a tejet az USA-ban laktózintolerancia esetén is?

Amerikai kutatás szerint már kora gyermekkortól kezdve az emberi szervezetnek szüksége van azokra a tápanyagokra, amelyek a tejben megtalálhatóak, legfőképpen...

, ,
ugrás az oldal tetejére