A laktóz-intolerancia felismerésének, diagnosztizálásának útja az ókortól napjainkig.
NyomtatásElsőként a közismert Hippokratész, mint orvos jegyzett fel a tejfogyasztással összekapcsolható hasmenéses, és bőrkiütéses tüneteket, de ezek lehettek tejfehérje allergia és / vagy tejcukor-intolerancia tünetek is, ez már nem eldönthető, de akkoriban sem tudták megkülönböztetni, talán innen is származik a rosszul használt tejérzékenység kifejezés.
Tejcukor-intolerancia tünetei, szinte azonnal megjelennek:
- enyhe hasmenéstől a görcsös, fájdalmas hasmenésig bármilyen erősségben
- puffadás, gázképződés, hasfájás
Tejfehérje allergia tünetei:
Ezek azonnal megjelenhetnek:
- enyhe hasmenéstől a görcsös, fájdalmas hasmenésig bármilyen erősségben
- puffadás, gázképződés, hasfájás
- anafilaxiás sokk
Ezek hosszabb idő múltán jelenhetnek meg, függően a terheltségtől:
- anyatejjel etetett piciknél a székletében megjelenő vér
- súlygyarapodás hiánya
- asztma, ekcéma
Megfigyeléseken is alapult, hogy vannak akik, csak a tej elfogyasztása után produkálják határozottan a tüneteket, az aludttej, joghurt, kefir vagy sajt fogyasztáskor nem, ők a nagy valószínűséggel, csak tejcukor-érzékenyek. Azok, akik, a tej-, és az összes tejtermék fogyasztásakor tüneteket produkáltak, azok tejallergiásak.
A 2. világháború után az éhínséggel kapcsolatosan kezdték a „tejérzékenységet”, két, különböző betegségnek megfigyelni
Holzel és társai 1959-ben, szintén ebben az évben Durand írta az első két, a laktózérzékenységgel összefüggő tanulmányt.
Az 1970-s években különféle genetikai és protein-analizáló eljárások segítségével sikerült bebizonyítani, hogy az emberi emésztőrendszer önállóan is képes megtermelni a laktáz enzimet.
Jelenleg csak annyi a dolgunk, hogy gyanú esetén, elmenjünk a háziorvoshoz, aki tovább küld bennünket szakvizsgálatokra.
Sőt, ha anyagilag megengedhetjük magunknak, akkor igen széles a lehetőség, van miből válogatnunk, de arra figyeljünk, hogy a különféle gyorstesztek, csak arra jók, hogy megerősítsék a gyanút, hogy alaposan utána kell járnunk a problémáink felderítésének.
Az „öndiagnózis” felállítása sok esetben, súlyosabb betegség (pl.: gluténintolerancia, IBS, tejfehérje allergia) elfedéséhez vezet, ami viszont súlyosabb szövődményekkel járhat!
Az egyik laktóz-intolerancia teszt a hidrogén kilégzési teszt
Több, mint, 100 éve ismerik már a hidrogén (H2) és a metán (CH4) jelenlétét az emberi bélgázba. és azt is tudták, hogy bizony ételek emésztése során a gázok mennyisége változik.
1961-ben Nilsen, 1966-ban Calloway, majd 1968-ban Levitt és Ingelfinger végeztek ez irányba eredményes kutatásokat.
Így a hidrogén kilégzési tesztet fejlesztették ki laktózintolerancia diagnózis felállításra, és későbbiekben ugyan ezen alapulva, a fruktózmalabszorpció, és más kettős cukrok felszívódási zavarainak diagnosztizálására.
A legtöbb esetben a legegyszerűbb, és legbiztonságosabb diagnózist a hidrogén kilégzési teszt ad, ezt is elfogadják az orvosok, dietetikusok is, a többi lent említett vizsgálat mellett.
További laktóz-intolerania tesztek, amelyekből válogathatunk:
- Székletvizsgálattal: főként, pici babáknál, vagy nem kommunikáló betegek esetén
- Biopsziás mintavételezéssel pl.: ha már úgy is vesznek gyomor-bélrendszeri tükrözésnél mintát, akkor érdemes elvégeztetni a szövettani vizsgálatot.
- Izotópos vizsgálat, mivel bonyolult, ritkán végzik.
-
Vér glükóz szint mérése: ma már ritkán végzik
- Genetikai laktóz-intolerancia vizsgálat: szájnyálkahártya minta vétellel történik. A legfontosabbat dönti el, nem gyógyítható primer vagy gyógyítható másodlagos laktózintolerancia áll-e fent.
A laktózintolerancia diagnózisát minden esetben a szakorvos elemzi, és adja ki!
A fejlődés a diagnosztika és a kezelési terápia viszonylatában is jelentős korunkban.
Kezelésük korábban, teljes tej-, tejtermékek elhagyása volt. Azt már tudjuk, hogy ez laktózintolerancia esetében túl szigorú, és főként feleslegesen kalcium hiányt is előidéző védekező táplálkozás volt.
Jelenleg bőven elegendő a laktózmentes tej-, tejtermékek, kalciummal dúsított növényi italok és / vagy laktáz enzim fogyasztása.
Természetesen tejfehérje allergiában a szigorú tejmentesség a kötelező, de a kalciummal dúsított növényi italok, és a kalciumpótlás javasolt!