Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktóz-intolerancia felismerésének, diagnosztizálásának útja az ókortól napjainkig.

Nyomtatás Nyomtatás

laktóz-intolerancia diagnosztizálásaElsőként a közismert Hippokratész, mint orvos jegyzett fel a tejfogyasztással összekapcsolható hasmenéses, és bőrkiütéses tüneteket, de ezek lehettek tejfehérje allergia és / vagy tejcukor-intolerancia tünetek is, ez már nem eldönthető, de akkoriban sem tudták megkülönböztetni, talán innen is származik a rosszul használt tejérzékenység kifejezés.

Tejcukor-intolerancia tünetei, szinte azonnal megjelennek:

 • enyhe hasmenéstől a görcsös, fájdalmas hasmenésig bármilyen erősségben
 • puffadás, gázképződés, hasfájás

Tejfehérje allergia tünetei:

Ezek azonnal megjelenhetnek:

 • enyhe hasmenéstől a görcsös, fájdalmas hasmenésig bármilyen erősségben
 • puffadás, gázképződés, hasfájás
 • anafilaxiás sokk

Ezek hosszabb idő múltán jelenhetnek meg, függően a terheltségtől:

 • anyatejjel etetett piciknél a székletében megjelenő vér
 • súlygyarapodás hiánya
 • asztma, ekcéma

Megfigyeléseken is alapult, hogy vannak akik, csak a tej elfogyasztása után produkálják határozottan a tüneteket, az aludttej, joghurt, kefir vagy sajt fogyasztáskor nem, ők a nagy valószínűséggel, csak tejcukor-érzékenyek. Azok, akik, a tej-, és az összes tejtermék fogyasztásakor tüneteket produkáltak, azok tejallergiásak.

A 2. világháború után az éhínséggel kapcsolatosan kezdték a „tejérzékenységet”, két, különböző betegségnek megfigyelni

Holzel és társai 1959-ben, szintén ebben az évben Durand írta az első két, a laktózérzékenységgel összefüggő tanulmányt.

Az 1970-s években különféle genetikai és protein-analizáló eljárások segítségével sikerült bebizonyítani, hogy az emberi emésztőrendszer önállóan is képes megtermelni a laktáz enzimet.

Jelenleg csak annyi a dolgunk, hogy gyanú esetén, elmenjünk a háziorvoshoz, aki tovább küld bennünket szakvizsgálatokra.

Sőt, ha anyagilag megengedhetjük magunknak, akkor igen széles a lehetőség, van miből válogatnunk, de arra figyeljünk, hogy a különféle gyorstesztek, csak arra jók, hogy megerősítsék a gyanút, hogy alaposan utána kell járnunk a problémáink felderítésének.

Az „öndiagnózis” felállítása sok esetben, súlyosabb betegség (pl.: gluténintolerancia, IBS, tejfehérje allergia) elfedéséhez vezet, ami viszont súlyosabb szövődményekkel járhat!

Hidrogén kilégzési teszt az egy hatékony módszere a laktózérzékenység megállapításának.

A hidrogén kilégzési teszt teljesen biztonságos

Az egyik laktóz-intolerancia teszt a hidrogén kilégzési teszt

Több, mint, 100 éve ismerik már a hidrogén (H2) és a metán (CH4) jelenlétét az emberi bélgázba. és azt is tudták, hogy bizony ételek emésztése során a gázok mennyisége változik.
1961-ben Nilsen, 1966-ban Calloway, majd 1968-ban Levitt és Ingelfinger végeztek ez irányba eredményes kutatásokat.
Így a hidrogén kilégzési tesztet fejlesztették ki laktózintolerancia diagnózis felállításra, és későbbiekben ugyan ezen alapulva, a fruktózmalabszorpció, és más kettős cukrok felszívódási zavarainak diagnosztizálására.

A legtöbb esetben a legegyszerűbb, és legbiztonságosabb diagnózist a hidrogén kilégzési teszt ad, ezt is elfogadják az orvosok, dietetikusok is, a többi lent említett vizsgálat mellett.

További laktóz-intolerania tesztek, amelyekből válogathatunk:

 • Székletvizsgálattal: főként, pici babáknál, vagy nem kommunikáló betegek esetén
 • Biopsziás mintavételezéssel pl.: ha már úgy is vesznek gyomor-bélrendszeri tükrözésnél mintát, akkor érdemes elvégeztetni a szövettani vizsgálatot.
 • Izotópos vizsgálat, mivel bonyolult, ritkán végzik.
 • Genetikai laktózérzékenység vizsgálat szájnyálkahártyán végzett kenet vétellel történik.

  szájnyálkahártyán végzett kenet vétel

  Vér glükóz szint mérése: ma már ritkán végzik

 • Genetikai laktóz-intolerancia vizsgálat: szájnyálkahártya minta vétellel történik. A legfontosabbat dönti el, nem gyógyítható primer vagy gyógyítható másodlagos laktózintolerancia áll-e fent.

A laktózintolerancia diagnózisát minden esetben a szakorvos elemzi, és adja ki!

A fejlődés a diagnosztika és a kezelési terápia viszonylatában is jelentős korunkban.

Kezelésük korábban, teljes tej-, tejtermékek elhagyása volt. Azt már tudjuk, hogy ez laktózintolerancia esetében túl szigorú, és főként feleslegesen kalcium hiányt is előidéző védekező táplálkozás volt.
Jelenleg bőven elegendő a laktózmentes tej-, tejtermékek, kalciummal dúsított növényi italok és / vagy laktáz enzim fogyasztása.

Természetesen tejfehérje allergiában a szigorú tejmentesség a kötelező, de a kalciummal dúsított növényi italok, és a kalciumpótlás javasolt!

 , , , ,
ugrás az oldal tetejére