Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Paleo étrend, és a laktóz-intolerancia kapcsolata

Nyomtatás Nyomtatás

A laktózérzékeny.hu weboldal célja a korrekt és szakmailag megalapozott tájékoztatás nyújtása a laktóz-intolerancia és az azzal összefüggő illetve azzal összekeverhető betegségekkel kapcsolatban – pl. tejallergia, IBS

Mivel a paleo étrend hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, úgy érezzük, hogy kötelességünk felhívni ezzel kapcsolatban olvasóink figyelmét néhány tényre.

Ez nem azt jelenti, hogy paleo ellenesek vagyunk. Mindenkinek szíve joga olyan étrendet követni, amiben hisz, ami alapján jobban érzi magát.

A cél azonos: egészséges táplálkozás megvalósítása.

Cikkünkkel egyszerűen csak szeretnék elgondolkodtatni azokat, akik esetleg nem szakorvostól vagy dietetikus szakembertől kapott tanács alapján, hanem mindenféle előzetes orvosi diagnózis nélkül, olvasmányokból vagy hallomás alapján végzett öndiagnózis után vágott bele paleo (vagy akár bármilyen más) diétába, konzultáljon kezelőorvosával, vagy forduljon táplálkozási szakemberhez az étrendjével, szükség esetén pedig végeztessen el labor vizsgálatokat.

A paleo diéta érdekessége, hogy nagyrészt feltételezésekre alapul, hiszen élő szemtanúnk nincs.

Mivel igen szerteágazóak az összefoglaló néven futó paleo „diéta”, lehetőségei, felhasználási, alkalmazásai, igazából nem is lehet nagyon kiigazodni rajta.
Nincs egységes „étrend”, és van bőven eltérés az egyes paleolit ajánlások között. Igazság szerint, mindenki azt tart be belőle,amit akar.

Minden, magát paleo „diéta” szakértőnek”-, „tanácsadónak” meg van a maga elgondolása, a maga sikertörténete (és a maga kudarca is, csak arról igen ritkán hallani), és a maga „kutatása”.
Igazság szerint a legnagyobb ellentmondás után – amikor vegetáriánus paleo étkezésről akartak meggyőzni -, már nem is igazán lehet alátámasztani a paleo „diétát”.
Sajnos az alátámasztásos kutatási mellékletek, mindig csak a paleo „diéta” 1-1 kiragadott részét támasztanak alá.

A legérdekesebb paleo „diéta” irányzat „szabályai”- röviden!:

  • tilos a glutén tartalmú gabona,
  • tilos a tej-, tejtermék,
  • tilos a hüvelyesek fogyasztása

Jelen pillanatban a laktóz-intolerancia viszonylatában tekintünk bele, ebbe az érdekességbe.

Ha csak ezt tekintenénk, sem lenne megfelelő az étrend egy laktózérzékenynek, mert laktóz-intoleranciában nem tilos a tej, hanem a laktózmentességre és/vagy a laktáz enzim pótlásának megoldására kell törekednünk.

Nagyon fontos, hogy öndiagnózis helyett, biztonságos tejcukor-intolerancia vizsgálaton vegyenek részt, a korrekt diagnózis felállítása érdekében.
Már csak azért is, mert a tejcukor-érzékenység tünetei nagyban hasonlítanak más súlyosabb betegségek tüneteihez is, ezért fontos a tünetek okát megbízatóan diagnosztizálni.
Háziorvosa be tudja utalni Önt ingyenes szakrendelésre, de fordulhat magán diagnosztikai központokhoz is, ahol sorban állás és beutaló nélkül, viszont térítés ellenében végzik el laktóz-intolerancia tesztet.

 

Tej megvonás miatt nő a csontritkulás veszélye

Teljes tej megvonással, a gyermekek csont csúcstömegének kialakulását veszélyeztetjük, melynek következménye a csontritkulás kora felnőtt korban való esetleges tömeges megjelenését okozhatná.
Ha viszont még figyelembe vesszük, a tejcukor érzékenység okozta hasmenést, és az emiatt kialakult tápanyag hiányos szervezet állapotát, akár súlyosabb állapotba is kerülhetünk egy SZÉLSŐSÉGES paleo „diéta” alkalmazásával!

Mert az étrend erősen tápanyag hiányos:

  • Jól felszívódó-, és beépülő kalciumban
  • Bélflórát támogató élőflórás joghurt hiányában erősen csökken az egészséges bélflóra fenntartásának lehetősége.

Természetesen ezek pótolhatók mesterségesen, na de ki hallott már olyat, hogy a paleolit korban kalcium pezsgőtablettát, vagy probiotikumot szedtek volna?

Persze ilyenkor felmerül, hogy a kalcium pótolható pl. magas kalcium tartalmú növényi forrásokkal is, de sajnos a szervezet számára szükséges kalcium pótlása ily módon fizikai képtelenség, mert olyan sokat kellene fogyasztani belőlük, hogy az már pl. hízáshoz vezetne vagy más problémához vezetne (pl. máknál elvonási tünetek is kialakulhatnak).

Szigorúan tilos a palo étrend:

  • Babát váró és/vagy szoptató kismamáknak,
  • Gyermekeknek,
  • Betegeknek,
  • Időseknek!
 , ,
ugrás az oldal tetejére