Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!
NyomtatásSajt, mint kalciumforrás a laktóz-intolerancia esetén sem tabu!
Kalcium, egy ásványianyag, mely igen csak fontos a szervezetünk számára, hiszen az emberi szervezetben legmagasabb tömegben jelenlevő ásványianyag! 99%-a a csontokban, fogakban található.
De ezek raktárként is szolgálnak ám! A maradék 1% a többi szövetben, elsősorban a vérben található
Hogy hasznosul a kalcium az emberi szervezetben?
- Elsősorban a csontok fő összetevője.
- A fogak egészségéhez is fontos a megfelelő kalciumbevitel.
- A kalcium a véralvadás folyamatának is fontos résztvevője.
- Az idegek, izmok sem tudnak megfelelően működni nélküle.
A kalcium pótlás fontos!
A kalciumot folyamatosan kell pótolnunk, mert az izzadsággal, a vizelettel és a széklettel átlagosan 300 mg kalciumot veszít naponta.
Ezt a mennyiséget elsősorban olyan ételekkel kell pótolni, melyekből jól hasznosul a kalcium. Nagyon fontos, hogy megfelelő D vitamin mennyiség nélkül nem tud a kalcium tökéletes munkát végezni!
Például sajttal is pótolható a kalcium!
Ismerjük el, az ember hosszú idők óta ismeri és fogyasztja a sajtot, s ezzel egészségének megőrzését szolgálja.
Pontos időpontok az első sajtkészítésre nincsenek, így a juhok háziasításának idejére tehető, Kr.e. 8000 és Kr.e. 3000 közé. Az is valószínűsíthető, hogy véletlenül „képződött” a sajt, amikor a tejtárolására is használt állati gyomorból készült tárolóedénybe rakott tej egy idő után aludttejre és savóra bomlott, és ha elfelejtkeztek róla, akkor sajttá keményedett.
A sajtok kalcium tartalma is változó, de a lehető legjobb arányban épül be a benne található kalcium, az emberi szervezetbe!
Ugyanakkor a kalcium-foszfor arányának fontos szerepe van, mivel hatással van a kalcium-anyagcserére. A kellő mennyiségnél több foszfátfogyasztás elősegíti a kalcium kiürülését a széklettel. A kalcium-foszfor arány (1,5-1,6) ideális a natúr sajtokban. A kemény- és félkemény-sajtok kalcium tartalma 2% körüli, a lágy-sajtok kalcium tartalma 1-15% körüli.
Sajnos a tejfehérje allergiában szenvedők számára a kalciumpótlást orvossal egyeztetve, biztonságos kalciumpótló készítményekkel kell megoldani, de a laktóz-intoleránsok számára a sajt egyáltalán nem tiltott!
A laktózérzékenyek számára nagyon fontos információ lenne, ha a sajtok csomagolásán a laktózmentességet a gyártó feltüntetné, de sok esetben ez elmarad, például azért mert nem vállalja a gyártó a laktózmentességet igazoló költséges labor vizsgálatokat, így annak ellenére nincs a sajtokon feltüntetve szó szerint, hogy laktózmentes, miközben a termék maga valóban laktózmentes. Bár ez a tápérték adatok ismeretében könnyen kideríthető, itt trükk!
A laktózintoleranciások számára jó hír, hogy egyes sajtokban egészen minimális mennyiségű tejcukor van, ráadásul a hosszú ideig, legalább 28 napos érlelésű kemény sajtokban már nem is található laktóz!
A Tejipari Kézikönyvből idézve:
A tej alkotórészei közül a tejcukor (laktóz) bomlása már a sajtkészítés alatt megindul. … A tejsavbaktériumok a tejcukor lebontása során tejsavat, illósavakat, aldehideket, széndioxidot (ettől lyukacsosak bizonyos sajtok), és egyéb aromaanyagokat termelnek.
- A kemény-sajtokba viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, nagy része a savóval távozik el. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére gyakorlatilag lebomlik.
Pl: emmentáli, parmezán, cheddar- A félkemény-sajtokban néhány napig tart a megmaradt minimális tejcukor mennyiség lebontása.
Pl: trappista, eidami, maasdamer, gouda, tilsiter- A lágy-sajtokban a sajttípustól függően egy-két hét után fejeződik be a tejcukor bontás.
pl: brie, camambert, göcseji, romadur
Tehát fenti sajtféleségek eleve laktózmentesek vagy egyszerű tárolással a hűtőszekrényben gyakorlatilag házilag is laktóz-mentesíthetőek – persze vegyük figyelembe a sajton feltüntetett fogyaszthatósági időt!
A friss és savanyútej-sajtok viszont nem válnak teljesen laktózmentessé, mert ezekben a sajtféleségekben tejsavó is visszamarad!
Egy áttekintő táblázat a sajtok tápanyag összetételéről:
natúr sajt |
ömlesztett sajt |
50 g natúr sajttal fedezhető |
|
Energia, KJ/kcal |
945/225 – |
806/192 – |
4,6-8 |
Fehérje, g |
18,2-30,5 |
11,5-25,7 |
12,3-20,7 |
Zsír, g |
10-33,4 |
8,4-31,6 |
6,1-20,4 |
Szénhidrát, g |
1,4-2,0 |
1,5-2,1 |
0,2-0,28 |
Kalcium, mg |
400-850 |
400-500 |
25-53 |
Vas, mg |
0,2-1,0 |
0,68-1,08 |
0,7-3,7 |
Magnézium, mg |
17-66 |
40-52 |
2,4-9,4 |
Foszfor, mg |
250-550 |
900-1000 |
17,9-39,4 |
Cink, mg |
1,2-7,2 |
1,2-5,6 |
6,3-37,9 |
Kálium, mg |
109-180 |
66-104 |
1,5-2,6 |
Nátrium, mg |
800-1800 |
1120-1450 |
20-45 |
Tiamin, mg |
30-70 |
40-50 |
1,1-2,7 |
Riboflavin, mg |
200-600 |
200-250 |
6-18,1 |
Niacin, mg |
0,08-1,1 |
0,05-0,07 |
0,5-3,3 |
Folát, mg |
7-50 |
20 |
1,7-12,5 |
Piridoxin, mg |
0,06-0,23 |
– |
1,4-5,9 |
Kobalamin, mg |
1,1-1,69 |
0,9-1,5 |
27,5-42,3 |
Retinol ekv., mg |
0,07-0,36 |
0,12 |
3,8-20 |
Koleszterin, mg |
38-135 |
38-96 |
6,3-22,5 |
* 60 év felettiekre vonatkozó érték
** várandós és szoptató nőkre vonatkozó érték
Forrás: ujdieta.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Laktóz allergia, tejérzékenység az meg mi?
Érdekes szó-összetétellel találkoztunk: laktóz allergia. Ez egy kicsit meg van keveredve. Laktózérzékenység vagy tejfehérje allergia két különböző betegség más más...
Tej,- tejtermék, mint magas biológiai értékű fehérjeforrás
Sajnos a tejallergiásoknak a tejtermékek mint fehérjeforrások nem jelentenek megoldást, de például a tejcukor érzékenyeknek nem kell lemondania a tejtermékek...
Új laktózmentes krémsajt az ARLA-tól
Sokak örömére egy új laktózmentes krémsajt jelenik meg a magyar üzletek polcán. Az új laktózmentes krémsajt kiválóan használható szendvicsekhez, sütemény...
Nem eszik a gyerek tejterméket, mit csináljunk?
Számos oka lehet annak, ha a gyerekek nem esznek tejterméket. Sokszor viszont nem indokolt elhagyni a tejtermékeket, hiszen a gyermek...
Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?
Tudta, hogy a sajtok jelentős része természetes módon laktózmentes annak ellenére, hogy tejtermék. A sajt akkor is lehet laktózmentes, ha...
Tej-, tejtermékfogyasztás és vastagbéldaganat
Ne mondjanak le a laktózérzékenyek sem tejtermékekről. A tejfogyasztás fontos, hiszen a tejtermékek kitűnő kalciumforrások. A bélben lévő kalcium, és...