Vajon egészségesebbek-e a laktózmentes termékek?
NyomtatásMivel egyre több helyen és egyre nagyobb számban érhetőek el a laktózmentes termékek, sokakban felmerül a kérdés,
vajon ezek egészségesebbek is, mint a hagyományos tejtermékek?
Először is azt kell, tisztázni, hogy nincsenek egészséges és egészségtelen termékek (ételek, élelmiszerek), minden a mértékletességtől függ. Most olyan szempontból vizsgáljuk meg a laktózmentes termékeket, hogy van-e előnyös hatása a szervezetünkre.
De mi az a laktóz?
A laktóz, vagyis a tejcukor a tej fontos alkotórésze, melyet szervezetünkben a laktáz enzim bont le glükózra (szőlőcukor) és galaktózra. Normál esetben a laktáz enzimet a vékonybél bélbolyhai termelik. Laktózérzékenyeknél a laktáz enzim hiányzik (lehet veleszületett vagy szerzett), így az ő szervezetük nem tudja lebontani a laktózt, ami kellemetlen panaszokat, tüneteket okozhat.
És mit jelent az, hogy laktózmentes?
A laktózmentes tejben és egyes termékekben a tejcukrot hozzáadott laktáz enzimmel bontják alkotórészeire, így szervezetünkbe már lebontva kerülnek be, és így a tejcukor-érzékenyeknek semmilyen panaszt nem okozhatnak. Laktózmentesnek az a termék nevezhető, amelynek a laktóztartalma kevesebb mint 0,1 g / 100g.
Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a Finnországban és Dániában a laktózmentes termékek még ennél is kevesebb laktózt tartalmaznak: 0,01 g / 100g.
Hogy van-e szervezetünkre előnyös hatásuk a laktózmentes élelmiszereknek két oldalról kell megvizsgálnunk.
- Ha laktózérzékenyek vagyunk, akkor előnyös hatásait úgy élvezhetjük, hogy ezek a termékek nem okoznak nekünk kellemetlen panaszokat, tüneteket. Laktózintoleranciában tehát laktózmentes termékeket érdemes fogyasztanunk, mert ha nem tesszük, akkor súlyosabb szövődmények, majd betegségek is kialakulhatnak. (pl. állandó hasmenés miatti hiánybetegségek)
- Ha nem vagyunk laktózérzékenyek, akkor szervezetünk magától is le tudja bontani a tejcukrot, így szükségtelen laktózmentes termékeket fogyasztanunk.
A laktózmentes termékek közül vizsgáljuk meg, hogy a laktózmentes és nem laktózmentes tej tápanyagtartalma eltér-e.
Az értékek 100 ml (1 dl) mennyiségre vonatkoznak. A különböző márkanevű termékek tápanyagtartalma ettől eltérő lehet.
tej fajtája |
energia (KJ/Kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
laktózmentes tej | 234 / 56 | 2,9 | 2,8 | 4,7 * |
tehéntej, zsírtartalom:2,8% | 260 / 62 | 3,4 | 2,8 | 5,3 |
tehéntej, zsírtartalom:1,5% | 210 / 50 | 3,4 | 1,5 | 5,3 |
* laktóztartalom: <0,1 g/1 dl
Ahogy a táblázatból látszik, energia-, fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalmukban kevés eltérés mutatkozik. Az azonos zsírtartalmú laktózmentes változat és a normál tehéntej fehérje tartalma között 0,5 g, míg szénhidráttartalmuk között 0,6 g különbség van.
Tehát a laktózmentes tejről nem állíthatjuk, hogy egészségesebb lenne, mint a normál tejfélék.
Az alapján kell megítélnünk, fogyasztanunk és vásárolnunk, hogy van-e laktózintoleranciánk vagy nincs. Természetesen aki nem tejcukor érzékeny, nyugodtan fogyaszthat, laktózmentes tejet, tejterméket, de nem jár semmilyen kézzel fogható előnnyel, viszont a laktózmentes termékek drágábbak.
A laktózmentes tej íze édeskés
Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a laktózmentes tej íze édesebbnek tűnik, mint a normál tejé, ugyanis a gyártás során egyszerű cukrokra (szőlőcukorra és galaktózra) bontott laktóz (diszacharid) a legkevésbé édes cukorfajta, ezét a laktózmentes tejben lévő szőlőcukor édesebb ízt kölcsönöz a tejnek.
Az egészséges táplálkozási ajánlás alapján
általánosságban elmondható mindenkinek, hogy részesítsük előnyben az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket, és ezzel a kis változással már sokkal hozzájárulunk egészségünkhöz.
Tápanyagtartalom forrás
- Roodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest 2008.
Kapcsolódó bejegyzések:
Tejfogyasztás és a daganatok összehasonlító vizsgálata
Gyermekeink számára van helye a napi szintű tejfogyasztásnak, hiszen ha egy gyermek 6 éven keresztül naponta megiszik egy pohár tejet,...
Prémium kategóriás tej jelenik meg az USA-ban
Érdekes hírt olvastunk egy új prémium kategóriás tejről. Több fehérje, több kalcium és kevesebb cukor. Néhány gondolatunkat osztjuk meg róla....
Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?
A laktóz a tejcukor. A laktáz egy enzim amelyet a szervezet termel és a laktóz bontását végzi. A laktózérzékenyek szervezete...
Miért ajánlják a tejet az USA-ban laktózintolerancia esetén is?
Amerikai kutatás szerint már kora gyermekkortól kezdve az emberi szervezetnek szüksége van azokra a tápanyagokra, amelyek a tejben megtalálhatóak, legfőképpen...