Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Vajon egészségesebbek-e a laktózmentes termékek?

Nyomtatás Nyomtatás
Egészségesebb-e a laktózmentes tej?

Vajon egészségesebbek-e a laktózmentes termékek?

Mivel egyre több helyen és egyre nagyobb számban érhetőek el a laktózmentes termékek, sokakban felmerül a kérdés,

vajon ezek egészségesebbek is, mint a hagyományos tejtermékek?

Először is azt kell, tisztázni, hogy nincsenek egészséges és egészségtelen termékek (ételek, élelmiszerek), minden a mértékletességtől függ. Most olyan szempontból vizsgáljuk meg a laktózmentes termékeket, hogy van-e előnyös hatása a szervezetünkre.

De mi az a laktóz?

A laktóz, vagyis a tejcukor a tej fontos alkotórésze, melyet szervezetünkben a laktáz enzim bont le glükózra (szőlőcukor) és galaktózra. Normál esetben a laktáz enzimet a vékonybél bélbolyhai termelik. Laktózérzékenyeknél a laktáz enzim hiányzik (lehet veleszületett vagy szerzett), így az ő szervezetük nem tudja lebontani a laktózt, ami kellemetlen panaszokat, tüneteket okozhat.

És mit jelent az, hogy laktózmentes?

A laktózmentes tejben és egyes termékekben a tejcukrot hozzáadott laktáz enzimmel bontják alkotórészeire, így szervezetünkbe már lebontva kerülnek be, és így a tejcukor-érzékenyeknek semmilyen panaszt nem okozhatnak. Laktózmentesnek az a termék nevezhető, amelynek a laktóztartalma kevesebb mint 0,1 g / 100g.

Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a Finnországban és Dániában a laktózmentes termékek még ennél is kevesebb laktózt tartalmaznak: 0,01 g / 100g.

Hogy van-e szervezetünkre előnyös hatásuk a laktózmentes élelmiszereknek két oldalról kell megvizsgálnunk.

  1. Ha laktózérzékenyek vagyunk, akkor előnyös hatásait úgy élvezhetjük, hogy ezek a termékek nem okoznak nekünk kellemetlen panaszokat, tüneteket. Laktózintoleranciában tehát laktózmentes termékeket érdemes fogyasztanunk, mert ha nem tesszük, akkor súlyosabb szövődmények, majd betegségek is kialakulhatnak. (pl. állandó hasmenés miatti hiánybetegségek)
  2. Ha nem vagyunk laktózérzékenyek, akkor szervezetünk magától is le tudja bontani a tejcukrot, így szükségtelen laktózmentes termékeket fogyasztanunk.

A laktózmentes termékek közül vizsgáljuk meg, hogy a laktózmentes és nem laktózmentes tej tápanyagtartalma eltér-e.

Az értékek 100 ml (1 dl) mennyiségre vonatkoznak. A különböző márkanevű termékek tápanyagtartalma ettől eltérő lehet.

tej fajtája
energia
(KJ/Kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
laktózmentes tej 234 / 56 2,9 2,8 4,7 *
tehéntej, zsírtartalom:2,8% 260 / 62 3,4 2,8 5,3
tehéntej, zsírtartalom:1,5% 210 / 50 3,4 1,5 5,3

* laktóztartalom: <0,1 g/1 dl

Ahogy a táblázatból látszik, energia-, fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalmukban kevés eltérés mutatkozik. Az azonos zsírtartalmú laktózmentes változat és a normál tehéntej fehérje tartalma között 0,5 g, míg szénhidráttartalmuk között 0,6 g különbség van.

Tehát a laktózmentes tejről nem állíthatjuk, hogy egészségesebb lenne, mint a normál tejfélék.

Az alapján kell megítélnünk, fogyasztanunk és vásárolnunk, hogy van-e laktózintoleranciánk vagy nincs. Természetesen aki nem tejcukor érzékeny, nyugodtan fogyaszthat, laktózmentes tejet, tejterméket, de nem jár semmilyen kézzel fogható előnnyel, viszont a laktózmentes termékek drágábbak.

A laktózmentes tej íze édeskés

Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a laktózmentes tej íze édesebbnek tűnik, mint a normál tejé, ugyanis a gyártás során egyszerű cukrokra (szőlőcukorra és galaktózra) bontott laktóz (diszacharid) a legkevésbé édes cukorfajta, ezét a laktózmentes tejben lévő szőlőcukor édesebb ízt kölcsönöz a tejnek.

Az egészséges táplálkozási ajánlás alapján

általánosságban elmondható mindenkinek, hogy  részesítsük előnyben az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket, és ezzel a kis változással már sokkal hozzájárulunk egészségünkhöz.

Tápanyagtartalom forrás

  • Roodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest 2008.


Kapcsolódó bejegyzések:

Tejfogyasztás és a daganatok összehasonlító vizsgálata
Tejfogyasztás és a daganatok összehasonlító vizsgálata

Gyermekeink számára van helye a napi szintű tejfogyasztásnak, hiszen ha egy gyermek 6 éven keresztül naponta megiszik egy pohár tejet,...

Prémium kategóriás tej jelenik meg az USA-ban
Prémium kategóriás tej jelenik meg az USA-ban

Érdekes hírt olvastunk egy új prémium kategóriás tejről. Több fehérje, több kalcium és kevesebb cukor. Néhány gondolatunkat osztjuk meg róla....

Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?
Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?

A laktóz a tejcukor. A laktáz egy enzim amelyet a szervezet termel és a laktóz bontását végzi. A laktózérzékenyek szervezete...

Miért ajánlják a tejet az USA-ban laktózintolerancia esetén is?
Miért ajánlják a tejet az USA-ban laktózintolerancia esetén is?

Amerikai kutatás szerint már kora gyermekkortól kezdve az emberi szervezetnek szüksége van azokra a tápanyagokra, amelyek a tejben megtalálhatóak, legfőképpen...

, , ,
ugrás az oldal tetejére