Mit ehet és ihat egy laktózérzékeny, és mit nem? Összefoglaló táblázat.
NyomtatásA laktózintolerancia a vékonybélben termelődő laktáz enzim hiánya miatt kialakuló állapot, ami különböző gasztrointesztinális tünetekkel jár, mint a puffadás, hasmenés, hányás stb.
A laktáz enzim a laktóz (tejcukor) nevű kettős cukrot bontja le egyszerű cukrokra (glükózra és galaktózra), azért, hogy fel tudjon szívódni a vékonybélben.
Ha tehát laktóz tartalmú ételeket fogyasztunk, akkor kialakulnak a tünetek, így a laktózérzékenység kezelési módja a laktózmentes diéta, mely a
- magas laktóztartalmú ételek és italok kerülésén,
- az alacsony laktóztartalmú ételek és italok mértékletes fogyasztásán
- a laktózmentes és természetesen laktózmentes ételek és italok fogyasztásán
alapul. Túlérzékenyeknek, akik az alacsony laktóztartalmú élelmiszereket sem tolerálják, lehetőségük van laktáz enzimet tartalmazó, vény nélkül kapható készítmények szedésére (Az igazoltan laktózérzékenyek háziorvosukkal fel is tudnak íratni laktáz enzim készítményt)
Fontos, hogy a laktózintolerancia egyéni érzékenységen alapul, vannak akik egyes termékeket még tudnak tolerálni, mások már nem.
Súlyosabb és enyhébb tünetek, panaszok esetén mindig a laktózmentes termékeket válasszuk vagy alkalmazzunk laktáz enzim pótlást, tünetmentesség esetén próbálkozzunk az alacsony laktóztartalmú termékekkel is, először kisebb mennyiséggel, majd ha nem okoznak panaszokat növelhetjük a mennyiséget. Éppen ezért táblázatunkban a termékek laktóztartalmát és a laktózmentes diétában történő fogyaszthatóságát is feltüntettük.
A következő táblázatban tej és tejtermékeket, illetve azok helyettesítésére szolgáló termékeket foglaltuk össze, aszerint, hogy mit ihat és ehet egy laktózérzékeny.
Az anyatej laktóztartalma magas. Amennyiben a kicsi szoptatás után hasgörcsökkel szenved, érdemes konzultálni a gyermekorvossal aki laktáz cseppet írhat fel a picinek. A veleszületett laktáz enzim hiány, igen ritka betegség, amikor a csecsemő még az anyatejet sem képes megemészteni – ez minden esetben orvosi ellátást igényel.
Állati tejek, növényi italok és egyéb tejtermékek |
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Tehéntej (0,1 %, 1,5%, 2,8%, 3,5 % -os zsírtartalmú) | Magas | Tiltott |
Bio tehéntej (0,1%, 1,5%, 2,8%, 3,5 % -os zsírtartalmú) | Magas | Tiltott |
Kecsketej | Magas | Tiltott |
Juhtej | Magas | Tiltott |
Bivalytej | Magas | Tiltott |
Tevetej | Magas | Tiltott |
Kancatej | Magas | Tiltott |
Sűrített tej (különböző zsírtartalmú) | Magas | Tiltott |
Tejpor | Magas | Tiltott |
Kávékrémpor | Magas | Tiltott |
Friss és tartós tejitalok (különböző ízesítésben) | Magas | Tiltott |
Laktózmentes tehéntej (1,5%, 2,8% zsírtartalmú) | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Laktózmentes ízesített tejitalok | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Szójaital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Rizsital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes | Szabad |
Zabital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Mandulaital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Mogyoróital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Kókuszital (natúr vagy ízestített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Tönkölyital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Hajdina ital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Kamut ital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Quinoa ital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Joghurtok és kefirek
|
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Natúr joghurt | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Élőflórás natúr joghurt | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Ízesített joghurtok | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Görög joghurt (natúr és ízesített) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Bio joghurt (natúr és ízesített) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Joghurtital (natúr és ízesített) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Laktózmentes joghurt (natúr és ízesített) | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Szója joghurt (natúr és ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Kefir | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Élőflórás kefir | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Ízesített kefirek | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Kaukázusi kefir (natúr és ízesített) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Aludttej | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Író | Magas | Tiltott |
Írópor | Magas | Tiltott |
Tejsavó (Nem azonos a tejsavval!) |
Magas | Tiltott |
(tej) Savópor | Magas | Tiltott |
Túrók |
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Túró (zsírszegény, félzsíros) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Juhtúró | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Ricotta | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Ízesített túrókészítmények | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Laktózmentes túró (zsírszegény, félzsíros) | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Tejföl, tejszín és növényi főzőkrémek |
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Tejföl (különböző zsírtartalmú) | Magas | Tiltott |
Élőflórás tejföl (különböző zsírtartalmú) | Magas | Tiltott |
Frissföl | Magas | Tiltott |
Laktózmentes tejföl | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Habtejszín | Magas | Tiltott |
Főzőtejszín | Magas | Tiltott |
Kávétejszín | Magas | Tiltott |
Cukrászati habalapanyag, cukrászhab | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Tejszín habspray | Magas | Tiltott |
Főzőkrém | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Laktózmentes habtejszín | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Rizs főzőkrém | Természetesen laktózmentes | Szabad |
Szója főzőkrém | Természetesen laktózmentes | Szabad |
Kókusz főzőkrém | Természetesen laktózmentes | Szabad |
Zab főzőkrém | Laktózmentes | Szabad |
Vaj, vajkrém és margarin |
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Vaj (teavaj, márkázott vaj, Bio vaj) | Magas | Tiltott |
Fűszervaj | Magas | Tiltott |
Laktózmentes vaj | Laktózmentes | Szabad |
Vajkrém (natúr és ízesített) | Magas | Tiltott |
Laktózmentes vajkrém | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Margarin (vizes alapú) | Laktózmentes | Szabad |
Margarin (tejsavóval) | Magas | Tiltott |
Tejdesszertek |
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Puding (többféle ízben) | Magas | Tiltott |
Tejdesszertek (többféle ízben) | Magas | Tiltott |
Krémtúró (többféle ízben) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Tejberizs (többféle ízben) | Magas | Tiltott |
Grízpuding (többféle ízben) | Magas | Tiltott |
Túrós desszertrúd, Túródesszertek (többféle ízben) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Rizsdesszert (többféle ízben) | Laktózmentes | Szabad |
Zabdesszert (többféle ízben) | Laktózmentes | Szabad |
Szójadesszert (többféle ízben) | Laktózmentes | Szabad |
Laktózmentes túródesszert | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
SajtokA sajtgyártás során számos sajt válik természetes módon laktózmentessé, de nem mindegyik. Hogy deríthető ki, hogy a egy sajt laktózmentes-e? Tejipari kézikönyvből:
|
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Cheddar | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Parmezán | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Apenzeller | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Brie | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Camambert | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Eidami | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Ementali | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Gorgonzola | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Gouda | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Gruyere | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Roquefort | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Provolone | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Romadour | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Tilsiter | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Trappista | Alacsony laktóztartalmú | Egyéni tűrőképesség szerint |
Mozzarella | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Ömlesztett sajt (többféle ízben) | Magas | Tiltott |
Laktózmentes ömlesztett sajt (többféle ízben) | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Krémfehér sajtok (feta típusú) | Magas | Tiltott |
Laktózmentes Krémfehér sajtok (feta típusú) | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Krémsajtok | Magas | Tiltott |
Laktózmentes krémsajtok | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
A fenti táblázat nem tartalmaz minden lehetséges alapanyagot, összetevőt, de gondolatébresztőnek hasznos.
Számos feldolgozott termékbe, pékárukba, süteményekbe, felvágottakba, krémekbe, sőt még étrend-kiegészítőkbe és gyógyszerekbe is használhatnak laktóztartalmú összetevőt adalékként, ezért fontos odafigyelni a termékek csomagolásán a összetevők és allergének jelölésére!
A 2014. december 13-a után gyártott termékeken az összetevők között ki kell emelni (nagy betű, vastag betű, aláhúzás stb.) az allergéneket. Erről bővebben korábbi írásunkban olvashat.
Kapcsolódó bejegyzések:
Növényi italok érdekességei, növényi ital választék
Érdekességek a növényi italokról. Miből készülnek, miből lehet otthon készíteni? Miben különböznek, miben hasonlítanak?
Tejek és növényi italok közti különbségek
A tejallergiások számára az állati tejek nem fogyaszthatóak, így Ők növényi italokat fogyaszthatnak.A laktózérzékenyek számára azonban ajánlottak a tejek is....
Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!
Sokan úgy gondolják, hogy a laktózérzékenyek (tejcukor érzékenyek) nem ehetnek tejtermékeket. Pedig ez tévedés. Sok sajt természetesen laktózmentes! Ezen kívül...
Laktáz enzim pótlásról újszülötteknek, csecsemőknek – laktáz cseppek
Ha sokat sír a baba, sokszor a laktózérzékenység is lehet az oka. Amennyiben kiderült, hogy a baba laktóz-intoleranciában szenved, laktáz...