Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Fontos-e a tejcukor érzékenyek tájékoztatása?

Nyomtatás Nyomtatás

Tejcukor érzékenyek tájékoztatása fontosAz edukáció – azaz tájékoztató oktatás – jelentősége a laktózintoleranciában szenvedőknek.

Egy kérdező leveléből kaptuk a megerősítést, hogy bizony, ha kiderül a laktózintolerancia, akkor ott áll a tejcukorérzékeny, a kérdéssel a fejében, akkor most, hogyan tovább (főleg ha még előtte gluténérzékenységet – cöliákiát is diagnosztizáltak nála)?

2010-ben az USA-ban a, New York- i, Mount Sinai School of Medicine of New York-i Egyetem, a Mount Sinai Kravis Gyermekkórház, Gyermekklinikai orvosai egy konszenzusban egyeztek meg a laktózérzékenység, és az egészség vonatkozásában.

Céljuk volt, hogy,
megállapítsák, szükséges e, hogy megfelelően informálják az egészségügyi szolgáltatók, a betegeket, a közvéleményt a jelenleg rendelkezésre álló adatok értékelésével, a laktóz intolerancia és az egészség kapcsolatáról.

Akik ebben részt vettek:
Orvosok részéről 14 tagú csoport, akik a belgyógyászat, gyermekgyógyászat, gyermek és felnőtt endokrinológia, gasztroenterológia, hepatológia, neonatológiai, perinatológiai, geriátria, radiológia, orthopédia – reumatológia területéről érkeztek, továbbá faji / etnikai különbségeket vizsgáló szakemberek, táplálkozási szakemberek – dietetikusok, egészségügyi prevenciós szakemberek, biopszichológusok, bio-, és genetikai statisztikusok, és az epidemiológia képviselője.
Ezen kívül, 22 egyéb szakértőket is biztosító csoport is képviseltette magát.

Következtetések a tejcukor érzékenységgel kapcsolatban

 • Laktóz intolerancia valós és fontos klinikai betegség, de a valódi előfordulási gyakorisága nem ismert, csak feltételezéseken alapul!
 • A laktózérzékeny emberek nagy többsége nem primer laktózintoleranciás, tehát esetükben lehetséges végleges megoldás.
 • Sok ember a valós vagy vélt (azaz ki nem vizsgált!) laktózintolerancia elkerülése miatt tej-, és tejtermékek fogyasztásnak csökkentésével nem jut megfelelő mennyiségű kalciumhoz, és vele együtt lévő D-vitaminhoz, ami esetükben csontritkulással, és egyéb káros egészségügyi következményekkel járhat
 • Kiderült, hogy a  legtöbb esetben, a tejcukor érzékenynek nem kell, hogy megszüntesse tejtermékek teljes fogyasztását.
 • Megfelelő tájékoztató, oktató anyagokat kell kidolgozni, és a tejcukorérzékenyek rendelkezésére bocsájtani, előadásokat érdemes szervezni, és megtartani

Míg az USA-ban ezek az erőfeszítések csak pár éve indultak el, addig azért azt fontos tudni, hogy Magyarországon a dietetikusok azok, akik az őket felkereső klienseket úgy tudják diétával kezelni, hogy nem csak a diagnosztizált laktózérzékenységet veszik figyelembe, hanem a beteg más egészségi állapotát, egyéni kéréseit is!
Viszont a kedves kliensnek el is kell jutnia, a dietetikushoz, hiszen nem kopogtathat be a dietetikus minden lakásba, hogy szükség van e rá!?

2011-ben Purdue University, West Lafayette, az Amerikai Egyesült Államokban egy program keretén belül mérték fel, és állapították meg annak a valószínűségét, hogy a tejtermelés terjed az egész világon.
Így ezekben az országokban a tejtermékek lesznek az elsődleges forrásai a kalciumnak, ugyanakkor a potenciális laktóz intolerancia növekedni fog.

Ezért a laktóz intolerancia világszerte kiemelten igényelné:

 • az oktatást,
 • és a termékfejlesztés a laktózmentes termékek irányába.

Alapvető információk, laktózérzékenyek számára:

 • van élet a laktózintolerancián túl is
 • fontos, hogy csak genetikai vizsgálattal, lehet megállapítani, hogy életünk végéig tartó laktózérzékenyek vagyunk, vagy „csak” egy erőteljesebb hasmenés (számos kiváltó okkal) okozta a jelenlegi tejcukor érzékenységünket, és idővel ez megszűnhet
 • mindenkinek egyéni toleranciája van laktózintoleránsként, azaz mindenkinek más, hogy, mennyi laktózt tűr, hasi panaszok nélkül
 • az orvos ne hasra ütve állapítsa meg, hogy „Maga tejcukor érzékeny”, hanem követeljük ki a vizsgálatra küldést, és ha valóban!!! laktózérzékenyek vagyunk (van amikor összekeverik a tejfehérje allergiával, vagy gluténérzékenységgel), akkor írja is fel az orvos a segítő laktáz enzimet!
 • akinek elegendő, annak a laktáz enzim szedésével gyorsan orvosolható a panasza
 • aki igazoltan laktózérzékeny, annak jár a TB finanszírozott dietetikai szakellátás, ahová szintén a diagnózist felállító orvosnak kell küldeni a tejcukorérzékenyt, ne hagyjuk lerázni magunkat!
 • A laktózérzékenyeknek alanyi jogon jár a személyi adókedvezmény, és talán hamarosan ismét igényelhető lesz a laktózérzékeny gyermekek után is az emelt összegű családi pótlék.

A tej teljes elhagyásának javaslatáról

 • minden laktózérzékenynek a legokosabb a teljes tej-, tejtermék elhagyása!
  NEM IGAZ! nagyon kevés olyan eset van, amikor erre valóban szükség van!
 • mert a tej-, tejtermékek teljes elhagyása, és teljes lecserélése növényi termékekre sajnos a kalcium hiányállapotát okozhatja! így szükségtelen csontritkulási kockázatot hordoz!
  Ha növényi italokat kíván valaki fogyasztani vásárolja a kalciummal dúsított változatokat!

Példa az tejcukor érzékenyek edukációra az USA-ból

2005-ben szintén az USA-ban készítettek egy felmérést, miszerint az afro-amerikaiak étrendjében azért kevés a tej-, tejtermék (így ezért magasabb a kalciumhiány okozta megbetegedések száma), mert ebben a népességben magasabb a laktózintolerancia).
Ezért kidolgoztak egy ajánlást: miszerint naponta 3-4 adag tej-, tejterméket szükséges elfogyasztani a biztonságos kalcium ellátottsághoz. Ugyan akkor az afro-amerikai lakosság figyelmét arra is felhívta, hogy aki laktózérzékeny, azok közül is a legtöbben képesek kemény sajtot, és joghurtot fogyasztani, így próbálják meg bátran!
Ráadásul a laktózmentes termékeket, és a laktáz étrend kiegészítőket is népszerűsítik.

Tehát a tejcukor-érzékenyek tájékoztatása igenis fontos.Kapcsolódó bejegyzések:

A laktózintoleranciás étrendje választható vagy kötelező?
A laktózintoleranciás étrendje választható vagy kötelező?

A laktózintolerancia a teljes, vagy részleges laktáz enzim hiánya miatt alakul ki. Aki tejcukor érzékeny, annak élete végéig laktózmentesen kell-e...

2014 szeptemberétől kötelező biztosítani a mentes ételt is a menzákon
2014 szeptemberétől kötelező biztosítani a mentes ételt is a menzákon

37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet szerint valamint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának...

Ön igénybe veszi az alanyi jogon járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi az alanyi jogon járó személyi adókedvezményt?

Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától...

laktóz-intolerancia vizsgálat
laktóz-intolerancia vizsgálat

A laktóz-intolerancia vizsgálat történhet szájnyálkahártya törlet vizsgálattal vagy vérvétellel. A genetikai vizsgálat eredménye 100%-os. Ha a vizsgákat alapján valaki laktóz-toleráns,...

, , ,
ugrás az oldal tetejére