Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Van-e következménye, ha a laktózérzékeny nem tartja be a diétát?

Tisztelt Cím!

Az a kérdésem,hogy ha valaki laktóz érzékeny és nem tart szigorú diétát, tehát vállalja,hogy alkalmanként kellemetlen tünetei lesznek (haspuffadés, hasfájás, hasmenés) az hosszú távon okozhat-e egyéb, súlyosabb problémát a zárójelben említetteken kívül.
Várom válaszukat,
köszönettel

 

Kedves Kérdező!

Aki nem tartja a diétát, annak az ön által felsorolt zárójeles tüneteit (haspuffadás, hasfájás, hasmenés), nevezhetjük „másodlagos tüneteknek”.
A laktóz (kettős cukor) lebontása a vékonybél felső részében lévő laktáz enzim segítségével történik, lebontja a tejcukrot alkotóelemeire (galaktózra, és glükózra) így már fel tudnak szívódni, és eljutnak ezek az egyszerű cukrok a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú szervekhez.

A laktóz-intolerancia okai – olvassa el a cikket.

Tejcukor-érzékenység esetében a vékonybélben nem termelődik elég laktáz, idővel el is tűnhet, vagy van enzim, de erősen lecsökkent, meg is szűnhet az aktivitása. Nem történik meg a laktóz lebontása.

A laktóz bontatlanul halad tovább a vastagbélbe, az első időszakban kisebb, idővel súlyos szövődményeket eredményez.

Laktóz fogyasztásakor (enzim aktivitás hiányában, stb.) az észlelt tünetek mellett folyamatosan károsodik a vékonybél felszívó felülete (bélbolyhok), és más tápanyagok sem szívódnak fel, nem hasznosulnak a szervezetben, tápanyagok hiánya alakul ki.

Hosszabb távon a vékonybél felszívó felületének oly mértékű károsodása következik be, hogy visszafordíthatatlan súlyos betegségek alakulhatnak ki, pl. csontritkulás, de még béldaganat is.

Feltétlen javasolnám a diéta szigorú betartását, „ne vállalja az alkalmankénti kellemetlen tüneteket”, ahogy ön írta, mindenképpen kerülje a kihágásokat.

Amennyiben a hagyományos tej és tejtermékek fogyasztására vágyik, akkor többféle, a laktáz enzimet pótló készítmény kapható, melyek nem vénykötelesek.

Ezek közül ajánlom pl.

Használati utasítás a leírásokban, általában egy tabletta 10 g tejcukor (2 dl tejnek felel meg) lebontására képes.

Üdvözlettel,
Nógrádi Katalin dietetikus

Kapcsolódó bejegyzések:

Laktóz-intolerancia és a csontritkulás
Laktóz-intolerancia és a csontritkulás

Van-e összefüggés a csontritkulás kialakulás a és a laktóz-intolerancia között? Gyakoribb e kalciumhiány a laktózérzékenyek körében? Hogyan lehet csökkenteni a...

JutaVit laktáz enzim – 5000 FCCU - ingyenes minta igényelhető!
JutaVit laktáz enzim – 5000 FCCU – ingyenes minta igényelhető!

Próbálja ki Ön is! Az első 1.000 igénylőnek egy levél ingyenes termékmintát küld a gyártó! Ismerje meg Ön is az...

Új laktáz enzim tabletta - MillandJoy laktáz rágótabletta
Új laktáz enzim tabletta – MillandJoy laktáz rágótabletta

Örömhír a laktózérzékenyeknek, hogy ismét egy új laktáz enzim készítmény jelent meg a piacon. Ismerje meg a MillandJoy rágótablettát!...

A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek

A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...

, ,
ugrás az oldal tetejére