Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Veleszületett és felnőttkori laktáz enzim hiány

Nyomtatás Nyomtatás
laktáz enzim hiány

laktáz enzim hiány

A szénhidrátok elsősorban energiát szolgáltatnak, de a szervezet felépítésében is fontos szerepet játszanak. A „kettős cukrok” (diszacharidok) csoportjához tartozik a laktóz (tejcukor), mely minden emlősállat tejének, (egyes tejtermékeknek), és az anyatejnek is egyik fő alkotórésze.

A kizárólagos anyatejes táplálás minél tovább tartson (6 hónapos korig), rendkívül fontos.

Az anyatejben lévő laktóznak fontos szerepe van

 • az agyfejlődésben (újszülött korban a leggyorsabb és legnagyobb)
 • A nem veleszületett enzimhiány esetén. a tejcukorérzékenység kialakulásának megelőzésében.

Laktáz enzim

 • Az emésztés során a tejcukrot a laktáz nevű enzim bontja le alkotóelemeire, és a vékonybél nyálkahártyáján keresztül szívódik fel, majd kerül a keringésbe.
 • A laktáz a kettős cukrokat bontó enzimek közül a legsérülékenyebb, nagyon könnyen károsodik.

A tejcukor-érzékenység a leggyakoribb felszívódási zavar

A betegséget nem szabad összetéveszteni a tejfehérje allergiával, ott a tejfehérje (kazein és savófehérjék) fogyasztása okoz súlyos tüneteket, ezért teljesen ki kell iktatni az étrendből a tejet (tehén-, juh-, kecske) és tejtermékeket is – nem elegendő a termék laktózmentessége!

Veleszületett laktáz enzim hiány

 • A veleszületett tejcukor-intolerancia nagyon ritka betegség. Az enzim teljes hiányakor a laktóz bontatlanul kerül tovább a vékonybélből.
 • Magyarországon nagyon ritka ez az állapot, de érdemes megemlíteni.
 • Veleszületett enzim hiány esetében az újszülött, kis csecsemő az anyatejet, illetve annak tejcukortartalmát sem tudja megemészteni ezért a kialakuló hasmenéses tünetek miatt súlyos állapotba kerülhet, amely intenzív kórházi ellátást igényel.
 • Napjainkban széles választékban vannak már tejcukormentes, anyatej helyettesítő tápszerek. Kezelésre ezekből választ a gyermekorvos, illetve ajánlanak a szakemberek. A későbbikben pedig laktózmentes étrendet kell tervezni.
 • Az alactasia esetén a gyermek után a szülő emelt összegű családi pótlék igénybevételére jogosult – ez az egyetlen laktózérzékenység típus, amelyre igényelhető.

Másodlagos laktáz enzim hiány

 • A tejcukorérzékenység általában a kisgyermeknél 4–5 éves korban jelentkezik először, de az esetek nagy százalékában felnőtt korra kinövik.
 • Felnőtteknél is lehet átmeneti, hosszan tartó illetve végleges is a laktóz emésztésének zavara.
  Önálló jövedelemmel rendelkező felnőttek esetén a tejcukor érzékenységre alanyi jogon igényelhető személyi adókedvezmény.

A laktózintolerancia kialakulásának lehetséges okai

Minden olyan esetben, amikor a vékonybél nyálkahártyáján a bélbolyhok károsodhatnak.

 • de genetikai úton örökletes is lehet – elsődleges laktózérzékenység.
 • Másodlagos laktózérzékenység alakulhat ki: fertőzések, gyógyszerek hosszú távú szedése, gyulladásos bélbetegségek, gluténérzékenység („lisztérzékenység”) – e két utolsó betegség vezető tünete is lehet, stb esetén is, amely az alapbetegség gyógyításával viszont elmulasztható.

A tejcukor érzékenység tünetei a tej fogyasztását követően kb. fél óra múlva jelentkeznek:

 • puffadás
 • fokozott gázképződés,
 • hasnés
 • zuborgás
 • esetleg hányás
 • jellemző a savanyú szagú széklet

Az orvosi kezelés mellet nagy jelentősége van a diétának, egyes esetekben, pl. Dermatitis herpetiformis, cöliákia, csak a diéta a „gyógyszer”.

Lehetőségek

 • A betegek jelentős része kis mennyiségű laktóz emésztésére képes. Alacsony laktóz tartalmuk miatt, az egyéni laktóztűrő képességtől függően fogyaszthatók a savanyított tejtermékek, és egyes sajtfélék.
 • Laktózmentes tejtermékek fogyasztása és használata főzés során is.
 • [ad 40]A laktáz enzim mesterséges adagolása.  Laktáz enzim gyógyszerként és laktáz enzimet tartalmazó speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerként is van forgalomban, mint a tejcukor felszívódását segítő készítmény. Tejcukortartalmú ételek mellé lehet fogyasztani, így elkerülhetőek a kellemetlen tünetek.
  Dietetikus és orvos javasolhatja, egyes készítményeket a társadalombiztosítás támogat, ezeket orvos írhatja fel receptre, de vannak szabad forgalomban is elérhető laktáz enzim készítmények. Ezek szabadon megvásárolhatóak patikákban, drogériákban, webshopokban is.

Milyen hiánybetegségeket okozhat a tejcukor-érzékenység?

Kalcium, vas

Laktóz érzékenység esetén, főleg gyermekkorban fokozottan kell figyelni, a kalcium, vas és a vitaminok (pl. D vitamin) pótlására.

Kalcium legfontosabb forrásai: tej, tejtermékek – hagyományos termékek nem fogyaszthatók

 • A kalciumfogyasztásnak legnagyobb jelentősége gyermekkorban van, a csontok felépítése ekkor történik, a maximális csonttömeg 20-25 eves korra alakul ki. A gyermekkori hiányos kalciumbevitel az egyik legnagyobb rizikótényezője a csontritkulásnak (osteoporosis).

Kalcium – ami fogyasztható

Olajos magvak, száraz hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, kelkáposzta, brokkoli, (a paraj és a sóska a nagy kalciumtartalma ellenére a felszívódást gátló oxaláttartalom miatt nem tekinthető jó forrásnak), kalciummal dúsított növényi italok.

Vas

Legfontosabb és fő forrásai: hús, hal, máj, tojás. Növényi eredetű vasforrások: gabona magvak, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek, egyes zöldségek és gyümölcsök

Fontos tudni:

 • A növényi élelmiszerekből a vastartalom csak kb. 1-5 %-a szívódik fel, így az állati eredetű élelmiszerek jobb vasforrások.
 • A vas felszívódását egyes növényekben található anyagok (csersav, fitátok, növényi rostanyagok) csökkentik
 • C-vitamin bevitel növeli, fokozza a vas felszívódását

 Kapcsolódó bejegyzések:

Laktóz-intolerancia és a csontritkulás
Laktóz-intolerancia és a csontritkulás

Van-e összefüggés a csontritkulás kialakulás a és a laktóz-intolerancia között? Gyakoribb e kalciumhiány a laktózérzékenyek körében? Hogyan lehet csökkenteni a...

Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 4. A krónikus hasmenés.
Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 4. A krónikus hasmenés.

A másodlagos tejcukor-érzékenység vagy szerzett laktózérzékenység jól kezelhető, a kiváltó ok, pl. krónikus hasmenés megszüntetésével elmúlik az tejcukor érzékenység is....

Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?
Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?

A laktóz a tejcukor. A laktáz egy enzim amelyet a szervezet termel és a laktóz bontását végzi. A laktózérzékenyek szervezete...

Ön igénybe veszi az alanyi jogon járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi az alanyi jogon járó személyi adókedvezményt?

Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától...

A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek

A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...

, , ,
ugrás az oldal tetejére