Az egészséges táplálkozásról laktózérzékenyeknek 3.
NyomtatásA tejtermékek a laktózmentes diétában!
-
A tejtermékek fogyasztása a laktózérzékenyek étrendjében is igen fontos!
A tej- és tejtermékekben található fehérjék igen magas biológiai értékű fehérjék, ugyanis tartalmazzák a szervezetünk számára szükséges esszenciális aminósavakat és többek között kiemelkedő mennyiségben tartalmazzák a Kálciumot, amely elengedhetetlen az egészséges csontokért.
- Ahhoz, hogy a tej-tejtermékek kedvező hatásukat kiváltsák, naponta 0,5 liter tej, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék fogyaszása ajánlott.
- Ha a laktózérzékenyek nem szeretnének lemondani a normál termékekről, javasoljuk a laktáz enzim szájon át történő pótlását.
- Aki ódzkodik az enzimpótlástól, javasoljuk a laktózmentes termékek széles választékát, amelyek ma már a legtöbb élelmiszerboltban megtalálhatóak.
Kapható többek között- laktózmentes tej,
- natúr és ízesített laktózmentes joghurtok,
- laktózmentes túró,
- laktózmentes sajtkrém,
- laktózmentes vajkrém
- laktózmentes tejföl
amelyek fogyasztásával mind hozzájárulhatunk szervezetünk csontjaink egészségéhez.
- Fogyasszák a termékeket változatosan napi étrendjük során!
Használják a laktózmentes tejet- tejtermékeket főzéshez (pl: krémlevesek, tejben sült pecsenye, burgonyapüré), sütemények készítéséhez (pl: túrótorta, tejberizs, joghurtos pohárdeszertek), vagy akár kisétkezésekhez (joghurt friss gyümölccsel, sajtos szendvics, turmix) egyaránt.
Minden étkezés tartalmazzon gyümölcsöt vagy zöldséget!
- Az egészséges táplálkozási ajánlások alapján naponta 3 alkalommal javasolt fogyasztani a zöldség-főzelékféléket és szintén naponta 3x a gyümölcsöket.
De vajon miért? - A zöldségek, gyümölcsök változatossá teszik táplálkozásunkat, mind a látható, mind a láthatatlan tulajdonságaik révén.
- Erőteljes színűk által látványosabbá teszik ételeinket, arról nem is beszélve, hogy a különböző szervekre, szervrendszerekre jótékony hatással bírnak.
Többek között antioxidáns hatásúak, erősítik a szervezet ellenálló-képességét, védenek a daganatos betegségek ellen és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is. - Számos vitamin és ásványi anyag kiemelkedő forrásai: B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitamin, folsav, kálium, magnézium.
- Erőteljes színűk által látványosabbá teszik ételeinket, arról nem is beszélve, hogy a különböző szervekre, szervrendszerekre jótékony hatással bírnak.
- Állítsuk össze étrendünket úgy, hogy minden étkezésünk tartalmazzon gyümölcsöt vagy zöldségféléket!
A zöldségeket ajánljuk például reggelihez, vacsorához friss veteményként, ebédhez párolva, főzelék, leves, rakott étel vagy friss saláta formájában.
A gyümölcsöket beütemezhetjük a tízórai, uzsonna idejére, akár önálló ételként, akár müzlibe, joghurtba keverve, ebéd utánra gyümölcssalátaként, vagy fogyaszthatjuk frissen facsart formában is a napi folyadékbevitelünk kiegészítéseként.
TIPP: Hétvégén ebéd utánra készítsünk olyan süteményeket, édességeket, amelyek 1/3 részben gyümölcsöt és 1/3 részben laktózmentes tejterméket tartalmaznak.
Ilyen édességre kiváló példa a tejpite, vagy a gyümölcsrizs is:
Kapcsolódó receptek:
Laktózmentes tejberizs eperlekvárral
Ne aggódjunk, a klasszikus édesség laktózmentes tejjel is kiválóan elkészíthető! Készítsük el hétvégére, a nem laktózintoleranciás nem fogja észrevenni a...
Gyors körtés-mazsolás tejpite – tejmentesen
Gyors, könnyű, gyümölcsös desszert, amit a laktózmentes diétába is be lehet illeszteni. A körtét helyettesíthetjük almával, vagy akár cseresznyével, barackkal...
Kapcsolódó bejegyzések:
Tej,- tejtermék, mint magas biológiai értékű fehérjeforrás
Sajnos a tejallergiásoknak a tejtermékek mint fehérjeforrások nem jelentenek megoldást, de például a tejcukor érzékenyeknek nem kell lemondania a tejtermékek...
Az egészséges táplálkozásról 5.
Az egészséges táplálkozás során nincs jó és rossz élelmiszer. A minőség és a mennyiség számít, és persze laktózintolerancia esetén a...
Az egészséges táplálkozásról laktózérzékenyeknek 4.
Cikksorozatunk az egészséges táplálkozás pontjait fejti ki a laktózintoleranciások speciális étkezési igényeinek figyelembevételével. Most a gabonafélékről és a mértékletességről írunk....
Étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is! 2.
Korábbi cikkünkben bemutattuk az egészséges táplálkozás 12 pontjának első két pontját, most két ízesítőanyagot mutatunk be, melyek igen jelentős népszerűségnek...
Laktóz és a csontritkulás – miért fontos a tejtermék fogyasztás?
Hogy segíti a laktóz a csontritkulás megelőzését? Az oszteoporózis (osteoporosis) a magas vérnyomás betegséghez hasonlóan „alattomos” betegség, hiszen csak...
A laktáz enzim szájon át történő adagolása
A laktáz enzim szedése során a laktózérzékeny betegnek oda kell figyelnie a megfelelő adag és a gyógyszer beszedésének a kiszámítására...