Egészséges főzelékalap a zöldborsó – tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják

Először is egy furcsa tévhitet szeretnénk eloszlatni:
A zöldborsóban nincs laktóz, így tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják.
A Közel-Keletről származó zöldségféle (tudományos elnevezése: Pisum sativum). Európában a hüvelyéből kifejtett, illetve a hüvelyével együtt fogyasztott zöldborsót a kb. a 16. században kezdték el fogyasztani. Az előző században ételkészítésre csak száraz borsót használtak.
A borsó az egyik legkedveltebb, és legfontosabb alapanyaga ételeinknek. Fajtájától függően színesíti étrendünket. Készíthetünk a zöldborsóból leveseket, főzelékeket párolva, vagy sűrítve, alkotórésze lehet különféle salátáknak. Fontos alapanyaga a konzerv, és hűtőiparnak is.
A zöldborsó fajtái
- Kifejtő borsó: a borsószemekben lévő „cukor” rövid idő alatt alakul át keményítővé (összetett szénhidrát), ezért a szemek „lisztessé” válnak.
Ez a fajta csak egy- két napig van zsenge állapotban. A kifejtőborsó csoportjába tartoznak a zöld és sárga „hántolt” fajták is, melyeket zöld vagy sárga feles-borsóként fogyasztunk. - Velőborsó: a borsószemekben a „cukortartalom” nagyon lassan alakul át keményítővé, ezért az érett, ételkészítésre használt borsó keményítőtartalma kisebb, mint a kifejtőborsóé.
Magas víztartalmának, és kisebb keményítőtartalmának köszönhető, hogy hosszabb ideig marad zsenge. Fagyasztásra és konzerválásra ez a legalkalmasabb fajta. - Cukorborsó: hüvelyében nincs belső „pergamenhártya” (belső rostos réteg), ezért hüvelyével együtt fogyasztjuk.
Legfőképpen házi kertekben termesztik. Ízletes ételek készíthetők belőle. Sokan nem tudják, hogy a „cukorborsó” elnevezés csak erre a fajtára vonatkozik.
A zöldborsó nem tartalmaz laktózt,
tehát emésztéséhez, lebontásához nem kell a laktáz (tejcukorbontó) enzim jelenléte, így laktózintoleranciások is fogyaszthatják!
Zöldborsó szénhidráttartalmának összetétele
Szénhidrát (cukrok) g |
Szacharóz g |
Glükóz (dextróz) g | Fruktóz g |
Laktóz g |
Malátacukor g |
*Galaktóz g |
5,67 | 4,99 | 0,12 | 0,39 | 0,00 | 0,17 | 0,00 |
* kötött állapotban nem tartalmaz galaktózt (a zöldborsóban nincs tejcukor) Szabad galaktóz tartalom: 161 mg/100g
A zöldborsót nem fogyaszthatják:
- Galaktozémiában szenvedők: galaktóz tartalom, klasszikus galaktózémia: Galaktóz-1-foszfát-uridil-transzferáz-hiány (GALT)
- Fruktóz intoleranciában szenvedők sem tervezhetik be étrendjükbe, a májban található fruktóz 1-foszfát aldoláz enzim hiánya, vagy csökkent jelenléte, aktivitása miatt.
Ezt a betegséget nem szabad összetéveszteni a fruktóz malabszorpcióval (utóbbi felszívódási és nem emésztési zavar).
Zöldborsó tápanyagtartalma
Jelentős mennyiségű a növényi eredetű fehérje és szénhidrát (egyszerű cukrok és keményítő) tartalma.
Legjellemzőbb vitamin és ásványi anyagai: B1-, B2-, C-, E-, vitamin, kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kevesebb nátrium, cink.
Magas élelmi rost tartalma segíti a székrekedés és a bélfal kitüremkedések (divertikulumok) kialakulásának természetes megelőzését.
100 g zöldborsó tápanyagtartalma
Energia |
Fehérje g |
Zsír g |
Szénhidrát g |
Élelmi rost g |
Víz g |
3378/90 | 7,0 | 0,4 | 14,0 | 8,76 | 75,0 |
Tápanyagtartalmak forrása:
- Roodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest 2008.
- http://phd.lib.uni-corvinus.hu/20/
- http://ndb.nal.usda.gov/
Érdekesség sportolók, testépítők számára:
Tudta, hogy már kapható borsófehérje? A borsófehérje, (de a rizsfehérje is) növényi fehérje révén nem tartalmaz sem laktózt, sem tejfehérjét így tejcukor-érzékenység és tejfehérje allergia esetén is alkalmazható a diétás étrendben.
Kapcsolódó receptek:

Különleges laktózmentes zöldborsófőzelék
Hagyományos recept egy kicsit másképpen, próbálják ki a héten ezt a különleges laktózmentes zöldborsófőzelék receptet!

Laktózmentes pikáns borsófőzelék
Már nagyon vártuk a friss borsót, most hogy itt van, végre elkészítettük kedvenc borsófőzelékünket. Ez a főzelék azonban eltér a...

Mentás borsókrém – laktózmentes reggeli
Vége az unalmas reggeleknek! Egy egészséges, igazi tavaszi kencével indíthatjuk a napot! A menta még izgalmasabbá teszi a friss zöldborsó...
Kapcsolódó bejegyzések:

A tejsav és a laktózintolarencia. A tejsav nem okoz tüneteket.
A tejsavat tartalmazó élelmiszer nem okozhat laktózérzékenységi tüneteket, így a laktózérzékenyek fogyaszthatják a tejsavat tartalmazó termékeket, ételeket.

A laktóz és a galaktózémia összefüggése
Ön hallott már a galaktóz felszívódási problémáról? Galaktózémia a betegség neve, amely során a beteg laktóz egyik részét alkotó galaktózt...