Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Tejmentes fogyókúra – az új „csodamódszer”

Nyomtatás Nyomtatás
Tejmentes diéta, paleo diéta

Tejmentes fogyókúra kalciumhiányt okozhat

Egyes hírességek úgy vélik, hogy a tejmentes fogyókúra elősegíti a fogyást. Ezzel a módszerrel fogyott le többek között Megan Fox és Victoria Beckham is, akik esküsznek rá, hogy állítólag így megtartható a karcsúságuk. Ehhez a csoporthoz csatlakozott David Cameron brit miniszterelnök is.

Akik már kipróbálták a diétát „csodálatos eredményekről számoltak be”, és nem csak az alakjukat illetően: energikusabbak voltak, és még szem alatti táskák is kisimultak, miután mellőzték a sajtot, a vajat és a tejet. De az emésztésnek is jót tesz a tejmentesség a hívek szerint: megszűnik a felfúvódás, és laposabb lesz a has. Ez természetesen csak abban az esetben igaz, ha valaki primer vagy szekunder laktózintoleráns, azért a puffadt pocakot ne tévesszük össze a sörhassal!
Ráadásul ez a probléma is könnyen orvosolható, például laktáz enzim pótlással.

A zsíros tejtermékek magas energiatartalmúak.

Mivel a tejtermékeknek, főleg a legtöbb sajtnak, és tejszínnek, vajnak valóban magas az energiaértéke, valóban, ha ezeket valaki hanyagolja, de egyébként ugyanúgy eszik, mint azelőtt, és nem pótolja ezeket mással, fogyni fog. De ennak fogyókúrás módszernek igazán nagy hátránya, hogy a szervezet nem jut elegendő és megfelelő kalciumhoz, hacsak nem gyógyszerrel pótolja.

Ésszerű lehetőség lenne, hogy ezeket a termékeket úgy cseréljék le, hogy valóban csökkenjen a testtömeg, már ha szükséges!

Ha viszont valaki eleve normál súlyú, és ezek közé tartozik Megan Fox és Victoria Beckham is, akkor ők bizony minőségileg éheztetik a szervezetüket.

Ha éhezik a szervezetünk:

 • egyes tápanyagok bevitelének aránya eltolódik a szervezetünkben
 • a tápanyagok eltolódása pedig hiányállapotokat okoz, amely a betegségek, szövődmények alapja lehet
 • a tej-, tejtermékek úgy tartalmazzák a jelentős mennyiségű kalciumot, hogy rögtön ott van bennük a felszívódást elősegítő kazein, D-vitamin, és laktóz is (bár ez laktózintolerancia estén kérdéses, de a többi támogató anyag akkor is jobban érvényre juttatja a kalcium beépülését)
 • ha a tej helyett pl. kávét, teát fogyasztunk, akkor bizony még a kalcium kiürülését is fokozzuk, rontva ezzel a csontjaink, fogaink állapotát is.

Tej, tejtermék kalciumtartalmának a pótlása:

 • olajos magokkal?
  • egyrészt nincsenek bennük a kalcium felszívódását elősegítő további szükséges anyagok
  • másrészt 2 dl tej kalciumtartalmát közel 10 deka mandulával lehetne elfogyasztani, már pedig 2 dl tej 120 kalória, 10 deka mandula közel 600 kalória

Megoldás:

 • Hagyjuk meg a csodamódszereket az elvakult, nem kellően körültekintő hírességeknek!
 • Ha nagy a súlyunk, forduljunk alapos kivizsgálásért a háziorvosunkhoz!
 • Ha megvan az eredmény, ne a szélsőséges, gyors sikert ígérő „diétát” válasszuk, hanem forduljunk dietetikushoz, aki alapos kikérdezéssel, étrendi naplóelemzéssel, ránk szabott, egyéni étrenddel sikeresen végigvezethet a fogyás útján!

Laktózintolerancia és a tejtermékfogyasztás

Például laktózintolerancia esetén sem javasolt a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből. Számos tejtermék laktózmentes változata kapható. Ezenkívül vannak alacsony laktóztartalmú tejtermékek (joghurtok, sajtok), ami az egyéni laktóztűrő képesség függvényében egyes laktózérzékenyeknél nem váltanak ki tüneteket – sőt a sajtok hosszabb tárolás során laktózmentessé is válnak – , másrészt a megfelelően alkalmazott laktázenzim-pótlás lehetővé teszi normál tejtermékek fogyasztását is.

Tejfehérje allergia esetén a betegek sajnos valóban kénytelenek mellőzni a tejtermékeket. A tejallergiásoknak ezért kalciumpótlást kell alkalmazniuk a csontritkulás elkerülése érdekében.Kapcsolódó bejegyzések:

Kalciumpótlás szükségessége tejallergia és laktózintolerancia esetén
Kalciumpótlás szükségessége tejallergia és laktózintolerancia esetén

Miért fontos a kalciumpótlás? Mert napi szinten fogyasztanunk kell elegendő kalciumot, ahhoz hogy a szervezet felhasználást és a kiürülést ami...

Sajt, mint kalciumforrás - laktózérzékenyeknek is!
Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!

Sokan úgy gondolják, hogy a laktózérzékenyek (tejcukor érzékenyek) nem ehetnek tejtermékeket. Pedig ez tévedés. Sok sajt természetesen laktózmentes! Ezen kívül...

A laktáz enzim szájon át történő adagolása
A laktáz enzim szájon át történő adagolása

A laktáz enzim szedése során a laktózérzékeny betegnek oda kell figyelnie a megfelelő adag és a gyógyszer beszedésének a kiszámítására...

Legjobb kalcium források
Legjobb kalcium források

Aki nem fogyaszt tejet, tejtermékeket annál kalcium hiány léphet fel. Ezért a kalciumot más forrásokból kell a szervezetbe juttatni. Mivel...

,
ugrás az oldal tetejére