Mandulaital vagy „mandulatej”
NyomtatásNövény italhatározó 2. rész – Mandulaital
Sorozatunkban a legismertebb növényi italokat mutatjuk be részletesen. Az egyik legfinomabb növényi ital a mandulaital, egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
A mandulafa (Prunus dulcis, Prunus communis, Prunus amygdalus vagy Amygdalus communis) a rózsafélék családjából származó növény, melynek csonthéjas termése a mandula.
Az Ázsiából származó növény az olajos magok közül az egyik legrégebbi és legismertebb. A Bibliában szimbólumként gyakran megjelenő növény a rómaiak által került a Kárpát-medencébe. Janus Pannonius Egy dunántúli mandulafáról című műve bizonyítja, hogy hazánkban már akkor ismerték, majd a 19. században kezdték el termeszteni.
Mára már szívóssága és jó szárazságtűrő képessége miatt világszerte termesztik. Legnagyobb mandulatermelő országok jelenleg az USA, Spanyolország, Olaszország és Görögország. Mi azonban részesítsük előnyben a hazai domboldalakon megtermett, gyakran finomabb, ízletesebb mandulát.
A mandula két fajtáját különböztetjük meg az
- édeset,
- és a keserűt
Az utóbbi kesernyés ízét a csonthéjasokban megtalálható cianogén glükozid adja, ez szervezetünkben mérgező ciánsavvá alakul. Hő hatására a mérgező vegyület lebomlik, így már nem okozhat problémát.
A mandula konyhakultúránkban
édességek, sütemények, marcipánok alapanyagául szolgál, de a húsok mellé is kiváló lehet. A szárított keserű-mandula kivonatot (színtelen és zöld változatban) kis mennyiségben leggyakrabban a cukrászatban használják.
A mandulának magas rosttartalma mellett, nagyon magas a zsírtartalma is (52,2 g/100 g) Telített és telítetlen zsírsavakban gazdag. A mandulaolaj nagyon gazdag E-vitaminban is, ezért a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. A mandula ezenkívül sok B-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz.
A mandula természetesen gluténmentes,
így a magból őrölt liszt jó alternatívát jelent a gluténérzékenyek számára. Mandulalisztből készül a franciák híres macaronja is.
Mandulaital
A mandulatej helytelen kifejezés, hiszen a mandulaitalnak valójában nincs köze a tejhez éppen ezért a mandulaital laktózmentes és tejfehérje mentes is.
Azt gondolnánk, hogy a mandulaital újdonság a boltok polcain, pedig nem. Már a középkorban is készítették. Mivel az állati tejek hamar megromlottak, azokból általában sajtot, vajat vagy más tejterméket készítettek. A mandulabélből készült ital jobban és hosszabb ideig eltartatható volt. Ezen kívül a mandulát könnyebb volt tárolni is. Az iszlám és a keresztény vallási kultúrákban is gyakran fogyasztották böjt idején.
Az elsőnek tartott magyar szakácskönyvben, az XVI. századból származó erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvében, a Szakáts-Tudományban is található ,,mandulatej” recept. A recept mellett betegségek (székrekedés, hasmenés) esetén fogyasztandó változatokat is találhatunk.
Mandulaital készítése
A mandulát vízzel forralva vagy forralás nélkül finommá őrlik, majd szűrik, így készül a mandulaital. Házilag is könnyen elkészíthető.
Ipari gyártás során sót, cukrot vagy különböző édesítőszereket, stabilizátorokat és emulgálószereket adnak hozzá.
Gyakran dúsítják különböző vitaminokkal (B-, E- és D-vitaminnal), vagy ásványi anyagokkal (kalcium). Lehetőségeink szerint, ha tehéntej helyett fogyasztjuk a növényi italokat, mindig a kalciummal és vitaminokkal dúsított változatokat válasszuk. Ízesített változatokat is vásárolhatunk, legnépszerűbbek a vaníliás és kakaós mandulaitalok.
A mandulaital és a tehéntej tápanyagtartalma:
Az értékek 100 ml (1 dl) mennyiségre vonatkoznak. A különböző márkanevű termékek tápanyagtartalma ettől eltérő lehet.
Nyersanyag | Energia (kJ/kcal) |
Fehérje (g) |
Zsír (g) |
Szénhidrát (g) |
Tehéntej (zsírtartalma 2,8%) | 260/62 | 3,4 | 2,8 | 5,3 |
Mandulaital | 102/24 | 0,5 | 1,1 | 3,0 |
A fenti táblázatból látszik, hogy a mandulaital energiatartalma körülbelül a harmada a tehéntejének. Fehérje, zsír és szénhidráttartalma is alacsonyabb, mint a tejnek. Mindezek előnyösek is lehetnek, azonban kisgyermekeknek ne adjuk mandulaitalt tehéntej helyett, kivéve, ha indokolt (pl.: tejfehérje-allergia). A tehéntejjel szemben a mandulaital nem tartalmaz koleszterint. Laktózmentes, tejfehérje-mentes, így laktózintolerancia és tejfehérje allergia esetén kiváló tejpótló ital lehet. Mivel állati eredetű terméket sem tartalmaz, így szigorú vegetáriánus étrendbe is beépíthető.
A mandulaital érzékszervi jellemzői
A mandulaital színe sárgásabb, sűrűsége a tehéntejhez hasonlít. Illata, és íze is édes, mandulás. A gabonaitaloknál jellemző kesernyés utóíz nélkül élvezhetjük finom ízét. Használjuk kávéban, kakaóban, turmixokban, és italaink finom mandula ízt kapnak. Édességekhez különösen passzol, de kísérletező kedvűek akár sós ételekben is kipróbálhatják.
A mandula, mivel csonthéjas, arra hajlamosaknál allergiás reakciót is kiválthat, így allergiás kisgyermekeknél más növényi italt válaszunk, például a rizsitalt.
Receptek mandulaitallal
Kapcsolódó receptek:
Málnás sárgadinnyés áfonyaturmix – tejmentes recept
Újabb vitaminbombát hoztunk, ezúttal a málna és az áfonya a főszereplő. Egyetlen egy baja van: nem lehet abbahagyni, annyira finom!...
Daratorta – tejmentes süti
Mai receptünk egy rizskochoz hasonló tejmentes süti, a darafelfújt. Ha mandulaitallal és kókuszzsírral készül, akkor a laktózmentes, tejmentes étrendbe is...
Csokidarabos banánkenyér
Az egyszerűen, kevés munkával elkészíthető banánkenyér most csodás kakaós-csokis ízesítést kapott. Mivel tejterméket nem tartalmaz, akár a laktózmentes étrendbe is...
Karácsonyi narancsos-mandulás sütemények – tejmentes kuglóf
A különleges leves és a remek főfogás után már csak egy kellemes desszert hiányzik a karácsonyi menü végéről? Ez a...
Avokádós mandulás csokikrém – tejmentes recept – 15 perc
Tejmentes receptünk nem tartalmaz tejfehérjét és tejcukrot, így laktózérzékenyeknek és tejallergiásoknak is egyaránt ajánlható mandulás csokikrém receptünk.
Citromos púpos laktózmentes keksz
Ez a finom citromos laktózmentes keksz kiváló kísérője egy pohár teának, de akár útravaló ropogtatni-valóként is megállja a helyét.
Kapcsolódó bejegyzések:
Új laktózmentes csokitorta a McDonald’s McCafé üzletekben
2015.05.14-től 36 hazai McCaféban a kávék laktózmentes tejjel, illetve mandulaitallal is kérhetők, és egy új glutén- és laktózmentes csokitorta is...
Rizsital vagy ahogy sokan használják „rizstej”
A rizsital igen népszerű a növényi italok közül, hiszen nagyon jól lehet vele főzni turmixot vagy reggeli italokat készíteni vele....